На Закарпатті видали історико-етнографічний нарис про вольових і нескорених гуцулів

«Хто такі закарпатські гуцули?» – відповідь на це питання шукав голова Закарпатського обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» Володимир Піпаш. В результаті вийшов історико-етнографічний нарис «Закарпатська Гуцульщина», який сьогодні презентували у прес-центрі «Закарпаття».

На Закарпатті видали історико-етнографічний нарис про вольових і нескорених гуцулів

За словами науковця. у радянські часи етнографічні дослідження не дуже популяризувалися. А теперішня інформація про Гуцульщину, яка подається, не завжди є достовірною. «Часто бувають глибокі помилки, котрі мене нервували. Не тільки в пресі, але і у науковій літературі. Наприклад, часто лунає визначення, що Гуцульщина  – це Рахівський район. Але там є низка сіл, які не є Гуцульщиною», – стверджує автор.

На переконання Володимира Піпаша, буковинська і прикарпатська Гуцульщина наразі більш досліджені. А от на Закарпатті детально цим не займалися.

Презентована сьогодні невеличка книжечка із цінними старовинними світлинами має зручний формат. Особливо привертає увагу обкладинка, на якій розміщено фото літньої гуцулки у національному вбранні і з люлькою у роті.  За словами Володимира Піпаша, «У гуцулів збереглися залишки матріархату. Жінкам дозволялося носити штани. Старші жінки мали право курити люльку. Вони були вольовими і гордими».  Світлина на обкладинці датована 1927 роком. Автором її є польський фотограф. А ще вона отримала премію на фотовиставці у Франції. 

Робота базується як на фактах історичних досліджень, так і на «польових». Чотири параметри, за якими автор визначав приналежність до гуцулів, —  використання гуцульської говірки (яка значно відрізняється від долиняньскої), одяг, рід занять (гуцули не займались землеробством, а скотарством) і самоусвідомлення (гуцули чітко відносять себе до українського народу). Крім того, наголошує автор, ці люди ніколи не були кріпаками, вони — войовничі та нескорені.

Олександра Гаркуша — директор видавництва, у якому вийшла книга, так само відзначила гуцульський характер, зазначивши, що «ці люди мають свою ментальність, вони дійсно холеричні, різкі, волелюбні».

Як зазначила видавець, «ця книжечка дуже цікава: хоча тоненька, але змістовна». «От для мене було великим відкриттям, що таке перії. Виявляється, це гуцульські клани, що налічують більше 100 осіб. Перії мали свою символіку і вона була зображена на вишивках. Якщо у сім’ї з’являвся хтось на світ, це відображалося у вишивці. Саме так закодовували свій рід. І таких знахідок у книзі багато», — поділилася враженнями пані Олександра.

Автору пощастило, адже книгу вдалося видати двічі. Спочатку «Видавництво Олександри Гаркуші» надрукувало її накладом в 1000 примірників за сприння народного депутата України Геннадія Москаля, а трохи згодом – у такій самій кількості – завдяки підтримці голови Ясінянської селищної ради Едуарда Зелінського.

Перша презентація книги відбулася під час ХІІІ фестивалю «Гуцульська бриндзя». За словами автора, її сприйняли із захопленням.

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
20 вересня 2012р.

Теги: гуцули, книга, видавництво, Піпаш, Гуцульщина

Коментарі

В. Піпаш 2012-09-24 / 11:44:47
(п. Ганні та ін.)
Продається у книгарні "Книголюбчик", що на пр. Свободи в Ужгороді. З віторка (25 вересня)книгу можна буде придбати і в ужгородській книгарні "Кобзар". До речі, - недорого.

Ганна 2012-09-23 / 00:20:34
де можна придбати книгу? (м. Мукачеве)
Дякую!

Еміл 2012-09-22 / 12:11:31
Косма, прочитай коментар "гуцула" і зрозумієш мою реакцію. Чи може ти вже "прочітав")), але не хочеш розуміти

Косма 2012-09-21 / 20:14:32
Емілу. Треба толерантніше ставитись до угорців. Тим більше, що в нижній частині Закарпаття побачивши людину одразу і не збагнеш,українець він, гуцул, румун, угорець чи росіянин - стільки всього в нашій крові намішано. Пане Піпаш підскажіть: імя Еміл випадково не угорського походження, чи все ж гуцульського? Бо такі пристрасті нижче прочітав, витягнуті з нічого)

В. Піпаш 2012-09-20 / 22:15:30
Гуцульщиною та гуцулами захоплювалися завжди. Зокрема і європейські подорожники, котрі, із захопленням, називали гуцулів: "Тірольцями Карпат". Наразі є надзвичайно гарна спроба популяризації стародавніх наших звичаїв, побуту та культури, зокрема на фестивалях "Гуцульська бриндзя", із яких - черговий - ХІІІ відбувся 2 вересня поточного року у Рахові. Безумовно він удався. Був гарним святом - яскравою демонстрацією яскравості та своєрідної "родзинковості" духовної та матеріальної культури закарпатських гуцулів, як дуже вишуканої перлиночки української нації. Однак, покращувати можна завжди. Тож, як дослідник нашої закарпатської частини Гуцульського ареалу (хотів написати більш етнологічно прийнятне - "регіону", однак поміняв на подібний термін), рекомендую організаторам: здійснення одного із головних ритуальних дійств фестивалю - "Запалюванням Ватри" - здійснювати це не із допомогою бензинового факела. Набагато "вишуканіше" та захоплююче це би було, якщо б робилося так, як запалювали "Живий вогонь" ще століття (мабуть і менше, тому) наші предки на полонинах, при відритті пастівничого сезону (із допомогою тертя чи викрешування). Як це робити варто запитати у старших людей, або, принаймні, прочитати у моїй книжечці.

Наталка Майстренко 2012-09-20 / 21:26:23
Йой, панночку, файно дякую, що згадали-сти нарешті і про нас.
Лиш про закарпатських гуцілів ми не чули, гуцули є гуцули і жиємо в Карпатах. Карпати гуцули не ділять до Говерли чи Горган та після. Тут ми жиємо, то є наша земля.

Микола Б. 2012-09-20 / 20:04:36
Вітаю, пане Піпаш і дякуву за добру і потрібну роботу (не читав і не бачив книжки), вона потрібна - бо Ми - це Ми! Поговорю з братами Климпушами про цю книжку і постараємось "добратись" до неї...

Еміл-Гуцулу 2012-09-20 / 20:01:52
гнидо-мадярон - ти самий. можеш не ховатис під ніком, я й так знаю, хто ти є

гуцул 2012-09-20 / 19:25:14
Олекса Борканюк був антифашист и його мадяри закатували в тюрмі в Будапешті,а Кабалюк був "велокою людиною,і не тобі гнидо-мадяроне про них Гуцулів двох говорити

Еміл 2012-09-20 / 15:56:53
А там є про "нескорених гуцулів": комуніста-інтернаціоналіста Олексу Борканюка, та ініціатора приєднання Закарпатської України до РРСФР Олексія (Кабалюка)?

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи