В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів (ФОТО, ВІДЕО)

Захід відбудеться з 8 по 22 лютого в тематичному кафе-барі «Акваріум»

В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів (ФОТО, ВІДЕО)

Акваріумістика на Закарпатті практично не розвинена. У пересічних громадян уява про найпростіший і найлегший в утриманні акваріум – це кругла скляна сфера з золотою рибкою. Насправді це типова помилка, яка у 99% випадків призводить до розчарувань, бо круглий акваріум мало пристосований для створення у ньому гармонійного водного світу, а золота рибка через сильний обмін речовин є, насправді,  не найпростішою  для утримання початківцями.

Аби позбавити хибних стереотипів всіх, хто прагне створити вдома власний водний дивосвіт у скляному об’ємі, а заодно – продемонструвати їм справжню якість свого хобі, початкові ази і потенційні можливості акваріумної справи, члени Клубу акваріумістів Закарпаття вирішили почати з малого –  згуртуватися і об’єднатися самим, а потім наочно показати те, що можна створити в справді мінімальному акваріумному об’ємі, провівши Перший конкурс-виставку нано-акваріумів Закарпаття. Про це у прес-центрі «Закарпаття» розповіли голова Клубу акваріумістів Закарпаття Терезія Лазар та член цього об’єднання, журналіст Олег Диба.

Насамперед Олег Диба розповів присутнім на зустрічі, що нано-акваріум – це, по суті, мінімальний за об’ємом акваріум, в якому можна створити населений водними рослинами, рибками та іншою живністю повноцінний біоценоз. Хоча частинку живого світу можна облаштувати і в 1 літрі води, мінімальний розмір нано-акваріумів – 15 літрів, максимальний, прийнято вважати, до 40-ка. Аби він функціонував збалансовано, потрібен певний досвід. Наразі не багато знайдеться серед акваріумістів і тих, хто за допомогою карликових рослин, мохів, міні-рибок, креветок і равликів, що їх використовують в нано-акваріумістиці, здатен створити не просто стійкий живосвіт, а й оформити його так, аби маленька штучна водойма стала справжнім шедевром живої природи у домашньому або офісному інтер’єрі.

Власне, до таких належить ужгородка Терезія Лазар, котра вже другий рік поспіль виграє конкурс мікроакваріумів у Львові. Саме напередодні своєї перемоги у львівському конкурсі, який за своїм масштабом і набором учасників можна вважати західноукраїнським, Т.Лазар була обрана головою Клубу акваріумів Закарпаття – через свої організаційні здібності, досвід і талант акваріумного дизайнера. На прес-конференції Терезія Лазар розповіла про корисний для ужгородських акваріумістів досвід львів’ян і продемонструвала журналістам фото не тільки власних проектів та проектів з конкурсу в Львові, але й підбірку цікавих фото, які дали присутнім реальне розуміння того, що таке нано-акваріум і яку красу можна створити в обмеженому скляними стінками маленькому об’ємі води.

«Генеральним партнером ужгородського конкурсу, який стартує з оформлення робіт конкурсантами вже 1 лютого, стала харківська фірма «Сузір’я Пет», яка безкоштовно надала для організації заходу на Закарпатті 15 повністю обладнаних – з сучасним світлодіодним світильником, фільтром та нагрівачем – акваріумів, а також призовий фонд для переможців. Усе це – польського бренду AquaEl, який за співвідношенням ціна/якість займає лідируючі позиції в Україні. Це неабияк полегшило організацію заходу, який наразі не має аналогів на Закарпатті та й у загальноукраїнському масштабі відбувається не часто.

Виставка відкриється в нижньому залі кафе-бару «Акваріум» (вул. Л Толстого, 46) і працюватиме до 22 лютого, коли відбудеться нагородження переможців.

Оцінюватимуть роботи конкурсантів і визначатимуть кращі роботи, заради об’єктивності, не ужгородці і, навіть, не закарпатці, а представники сильної харківської школи аквадизайну. Отакий реальний "Схід і Захід – разом!". Крім того, відвідувачі виставки зможуть також висловити свою думку з цього приводу і визначити кращий проект в рамках номінації глядацьких симпатій, опустивши листочок з відповідним номером у скриньку, яка буде стояти у виставковому залі, – розповів Олег Диба. – І це лише початок. Бо далі в планах закарпатських акваріумістів – організація наступних конкурсів – акваріумних біотопів (копій природніх середовищ), палюдаріумів (біоценозів, що існують  на межі води і суші) тощо».

Така демонстрація можливостей акваріумістики допоможе не тільки відірвати дітей від вуличного деструктиву, але й відкрити нові можливості для дорослих, – переконані організатори Першого конкурсу-виставки нано-акваріумів Закарпаття. А тому виставка відкрита і буде однаково цікавою для всіх – і дорослих, і діток.

Відкритою для відвідування експозиція буде з 10-ї до 19-ї години.

29 січня 2015р.

Теги: нано-акваріум, AquaEl, Терезія Лазар, Олег Диба, кафе-бар Акваріум

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
/ 3У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про «родзинки» цьогорічних «Березневих котів»
» Всі записи