Із щоденника Сергія Федаки. Літня спека

Літо стає усе більш спекотним і не тільки у плані погоди.

Із щоденника Сергія Федаки. Літня спека

Якби ми мали нормальну державу, вона би вже пробувала трохи "законсервувати" цієї сонячної енергії на зиму. У сусідній Словаччині недалеко від нашого кордону вже спорудили величезний блок сонячних батарей. Поки він не підключений до акумуляторів, але до того йдеться. На Закарпатті же подібних місць і для сонячних батарей, і для вітрових електростанцій десятки і сотні, а скільки таких реально поставлено? Між тим влада обурюється, чому Словаччині російський газ дістається дешевше, ніж нам? Ну Німеччині ще зрозуміло – перед нею вся Європа прогинається, а маленькій Словаччині чому? Та тому, що вона розробляє альтернативні проекти енергозабезпечення. А також переймається енергозбереженням. Газу споживають усе менше. Тому, щоб зберегти цей ринок і використовувати їхні газопроводи для транзиту, мабуть, Росія і йде там назустріч. У нас же газова залежність максимальна.

Це дивно, бо останнім часом Україну активно розбудовують не як державу, а як бізнес-структуру. Різницю відчуваємо на власній шкурі. Бо сенс існування держави – щоб у ній було комфортно жити, збільшувалось населення, рахувалися за кордоном. Смисл же існування бізнесової корпорації – максимальний прибуток. За будь-яку ціну і будь-якими засобами.

Звідси нескінченні реорганізації, згортання соціалки, протегування великому бізнесу і нищення малого. Магістральний напрямок розвитку сучасної України – позбавитися від усього, що не приносить доход, не виробляє чогось, що можна продати за кордон. Винятком на сьогодні є хіба що футбольна сфера. Активно роздмухується міф, ніби Євро-2012 привабить до нас масу туристів. Вже нині видно, що ті прогнози страшенно завищені. Інтерес до України стрімко скорочується, бо весь світі цікавлять виключно успішні проекти, а не проблемні.

Тому міжнародні переговори все більше нагадують так звані "стрілки" авторитетів. От тільки українській стороні рідко що вдається "перетерти" на свою користь. Бо чим аргументувати? Соціальна база держави звужується до маленького кола олігархів, для решти прошарків – "держава дбала не про нас". За основними показниками розвитку Україна скотилася до рівня бананових республік Латинської Америки, якшо не Африки. Коли для перетворення нашого суспільства на високоінтелектуальне потрібні були довгі десятиліття, то зворотній шлях ми долаємо за лічені роки.

Історикам трохи легше, ніж іншим людям, переживати суспільні катаклізми. З одного боку, відчуваєш їх якось гостріше, все виглядає прозоріше, оскільки свідомість зразу підкидає тобі купу аналогій з інших епох. З іншого боку, оті аналогії якщо не заспокоюють, то позбавляють ефекту несподіванки, котрий найбільше лякає. Приблизно розумієш, як воно піде далі і до чого призведе. Найбільш яскрава аналогія до нашої нинішньої доби – це розвал Римської імперії, виродження римлян, крах античної культури. Перспектива зрозуміла.

Тоді на руїнах Риму постали десятки варварських королівств, які поїдом їли одне одного. Для України сценарій дезінтеграції теж стає все більш реальним. Спочатку розділення на кілька зон впливу різних сусідніх держав, таких собі удільних королівств з некоронованими королями, потім все більше наповнення цих нових форм неоколоніальним змістом. Процес цей давно вже іде, тільки поки що більш-менш у рамках благопристойності, але врешті-решт він може подолати критичну межу.

Для того, щоб відвернути його, потрібні серйозні зусилля, але хто їх здатний докласти, наразі не зрозуміло. Очевидно, що не центральна влада, довіра до якої нині нульова. Чи готові різні регіональні еліти і надалі жити в єдиній країні, чи воно їм потрібно?

Чіткої відповіді на це питання поки що немає. З одного боку, великий внутрішній ринок працює на єдність. З іншого боку, той ринок нині у такому депресивному стані, що сильно покладатися виключно на економічні чинники не доводиться. В Україні розгортається типова для молодих держав криза ідентичності. Бракує речей, ідей, фігур, які об'єднували би цілу націю.

Ще нещодавно ми всі любили окремих наших спортсменів, тепер до них вже збайдужіли. Естрадна і письменницька тусня варяться у власному соку. Про політиків мовчимо. Наразі Україну тримає вкупі виключно традиція (пам'ять останніх десятиліть) та інерція.

Сергій Федака, "Неділя"

11 червня 2011р.

Теги: Федака, дезінтеграція, сценарій, влада, бізнес

Коментарі

HUN-------- 2011-06-17 / 00:34:00
Eleg baj, h nincs.........

2011-06-16 / 19:35:00

Коментар видалено. На жаль, у нас немає перекладача з угорської. Адмін

HUNG-------------- 2011-06-16 / 16:44:00



Коментар видалено. На жаль, у нас немає перекладача з угорської. Адмін



ВВ 2011-06-15 / 17:17:00
Автор молодесь в одній маленькій статті задів усі на мою думку важливі питання сьогодення. Про сонце, що нам його Бог дав теж так думаю... Тут треба відповідь шукати тут треба занйти вихід української енергетичної кризи. Автор правий на всі 100%

2011-06-12 / 16:14:00
сорри, 11.06.2011 18:01
Да полноте вам, какая спека?
Господин Федака старый, опытный "хитрый лис", чует откуда ветер дует, а стало быть надо вовремя сменить окрас. Да и с попом "сепаратистом" как-то некрасиво получилось, ведь он и сотоварищи на папа маляву мусорам нарисовали.
Старые авторитеты типа покоцаного и косатой совсем на псы сошли, вот и заметушился пан Федака, тем более что дезинтеграционные речи все более громко звучат, а может уже и тихцем "цидолки" своих предков на востановление гражданства куда надо представил. Г......, как известно, в воде не тонет.

сорри 2011-06-11 / 18:01:00
Першою реакцією було, що пан Сергій перегрівся на спеці, про яку пише. Далі - що (безумовно - гіпертрофовано) має певну рацію: в державі, яка не має національної, патріотично налаштованої еліти при владі, дезінтеграційні процеси цілком можливі. Таке було і в сильніших державах, як от Радянський Союз, єльцинська Росія, екс-Югославія тощо. Але Бог милостивий. пане Сергію, і ми ще не пройшли точку неповернення. І навіть ця непатріотична і неукраїнська влада не зацікавлена в розпаді України. Тому не поспішаймо з такими песимістичними висновками. Маю підозру, що, просто, писалося вам при поганому настрої. Справді ж бо, спека... :)

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини