В Ужгородському прес-клубі нагородили журналістів, які пишуть про корупцію

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому були оголошені результати другого всеукраїнського журналістського конкурсу на кращу публікацію з «антикорупційної» тематики.

В Ужгородському прес-клубі нагородили журналістів, які пишуть про корупцію

Президент Українського освітнього центру реформ Ірина Мовчан привітала і вручила подарунки переможцям у всеукраїнському конкурсі на краще журналістське розслідування та авторську публікацію з протидії корупції в засобах масової інформації Закарпатської області. Конкурс проходить за підтримки проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», який виконує компанія Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Порогової програми Корпорації «Виклики тисячоліття» (МСС). Вже другий рік поспіль по всій Україні відзначаються  журналісти усіх регіонів на краще журналістське розслідування та авторську публікацію з протидії корупції у ЗМІ. Отож на Закарпатті перше місце посів Олександр Ворошилов, друге — Любов Немеш, третє — Іван Ладжун. 9 грудня  в Києві відбудеться офіційна церемонія нагородження переможців у національних номінаціях.

У рамках засідання йшлося про роботу правоохоронних органів та громадськості у протидії корупції. Керівник прес-служби УСБУ у Закарпатській області Олександр Рішко у ході засідання розповів, що цьогоріч праацвіниками СБУ складено вже 89 протоколів про порушення Закону України «Про боротьбу з корупцією». Головні фігуранти справ – переважно працівники державних установ, органів влади, митники, прикордонники, а також представники правоохоронних органів. Крім того, серед корупціонерів виявилися суддя одного з районних судів, колишні працівники МВС.

«Хочу відзначити тих журналістів, хто регулярно висвітлює роботу СБУ. Це Лариса Подоляк, Чабо Балог, Володимир Павлюх і багато інших. Вони роками висвітлюють роботу правоохоронних органів, хочеться відзначити їх виваженість, ґрунтовність. Ці люди у занадто заполітизований час змогли пройти повз суспільно-політичні пристрасті і продовжують професійно виконувати свій журналістський обов’язок», — сказав О. Рішко.

Юрій Лихтей, заступник начальника УДСБЕЗ ГУМВС України у Закарпатській області розповів: «Державна служба боротьби з економічною злочинністю працює у тому числі над виявленням фактів корупції в органах влади, в управлінні внутрішніх справ. Над цим працює спеціальний підрозділ. Так, в області за 10 місяців виявлено 34 факти хабарництва, до суду спрямовано 25 кримінальних справ. Якщо раніше виявляли хабарі сумою 100-200 доларів, то тепер виявляємо хабарі сумою понад 10 тисяч гривень. Досі вважалося, що в нашій області не фігурують такі суми, проте все ж є посадовці, які одноразово незаконно збагачують себе значними грішми. В одному з районів за підготовку документів для отримання і приватизації земельної ділянки підприємець сплатив чиновнику понад 10 тисяч доларів».

Ю. Лихтей також повідомив, що сьогодні правоохоронці фіксують зміну підходів злочинців до скоєння злочинів: «Часом зловмисники використовують саме інститути влади для того, щоб вирішити бізнесові питання чи справу приватизації державних підприємств, земельних ділянок тощо. Ті, хто дають і беруть хабарі, діють за взаємною згодою. Ні один із них не напише заяву до правоохоронних органів. Тому наші зусилля спрямовані на те, щоб фіксувати такі факти, порушувати кримінальні справи і доводити їх до логічного завершення». Правоохоронець подякував журналістам за висвітлення не лише фактів хабарництва, а й причин, що до цього призводять.

Про роботу громадськості  з протидії корупції розповів Микола Яцков, заступник керівника Карпатського агентства з прав людини «Вестед». За його словами, в Ужгороді, Хусті та Виноградові діють антикорупційні громадські приймальні. Тел. приймальні в Ужгороді — 61-96-61. Тут кожен потерпілий закарпатець від корупції або надмірної бюрократії, зможе отримати правову допомогу. Всеукраїнська антикорупційна лінія — 8 800 500 3 100.

Ужгородський прес-клуб
20 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

16:20
/ 23
Звільнений екс"воєнком" Музиченко стане заступником голови Закарпатської ОДА
12:20
У Чопі провели в останню дорогу полеглого на Донеччині Валерія Баса
12:05
/ 2
На Запоріжжі поліг Володимир Пасер з Перечина
05:40
У Мукачеві в Лікарні святого Мартина відкрили перинатальний центр
18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
/ 1
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
/ 1
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 6
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 52
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
» Всі новини