Чому угорці в Україні не є корінним народом: причини і пояснення

11 серпня лідери угорської національної меншини оприлюднили заяву, де вкотре просять українську владу визнати їх корінним народом, що суперечить міжнародним вимогам та чинному законодавству України.

Чому угорці в Україні не є корінним народом: причини і пояснення

На сьогоднішній день, в Україні корінними народами є кримські татари, караїми та кримчаки. Питання забезпечення їх прав і свобод в Україні загострилось після російської агресії у Криму, коли представники кримськотатарського народу потерпають від гонінь окупаційної влади, зокрема у питанні релігії, культури, освіти тощо.

Саме тому, Президент України Володимир Зеленський нещодавно анонсував ініціативу з підготовки нового законопроекту, який гарантує особливий статус для кримських татар, а також законодавчо визначить корінні народи в Україні.

Згідно з чинним законодавством України та рядом розроблених законопроектів, існує чітке визначення понять «національні меншини» та «корінні народи».

Так, національна меншина – це стала група громадян України не українського етнічного походження, яка традиційно (не менше 100 років) проживає на території України в її сучасних державних кордонах, є чисельно меншою за етнічних українців, має спільні етнічні, мовні, культурні, релігійні характеристики, що відрізняють її від решти населення, і виявляє бажання зберігати й розвивати свою етнокультурну ідентичність. Національними меншинами в Україні є албанці, білоруси, болгари, вірмени, гагаузи, греки, євреї, литовці, молдовани, німці, поляки, роми, росіяни, словаки, татари, угорці, чехи. 

Водночас, корінний народ – це автохтонна етнічна спільнота, етногенез якої відбувся на території в межах сучасних кордонів України, становить етнічну меншість в складі її населення і не має власного державного утворення за межами Української держави.

Іншими словами, корінним народом можна вважати ту етнічну спільноту, яка століттями проживає в України, але втратила чи не має материнської держави поза межами нашої країни. Всі інші етноси – національні меншини, включаючи угорців.  

Таку позицію розділяє й експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, яка свого часу була співавтором законопроекту про статус кримськотатарського народу, як корінного народу України.

На запитання журналістів, чому "корінним народом" є кримські татари, а не, наприклад, українці, Юлія Тищенко пояснює, що є нацменшини, які традиційно проживають на своїй території і у них є своя, так звана, "материнська держава".

- Наприклад, в угорців є Угорщина, у болгар - Болгарія, в українців є Україна. Корінні ж народи сформувались, саме як народ, на певній території - тобто мають Батьківщину, але при цьому не мають своєї держави, - каже Тищенко.

Виникає логічне питання, для чого тільки угорцям Закарпаття так конче потрібен статус «корінного народу» і яке відношення до цього має Будапешт?

Як відомо, українсько-угорські відносини загострились після прийняття у 2017 році Закону України «Про освіту», згідно з яким етнічні угорці Закарпаття у старшій ланці школи повинні навчатись українською мовою, проти чого радикально виступили представники владних структур Будапешта та підконтрольні їм структури на Закарпатті. Угорці продовжували критикувати й інші законодавчі ініціативи, зокрема ЗУ «Про повну загальну середню освіту» та ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а уряд Віктора Орбана паралельно блокує євроатлантичну інтеграцію України, маніпулюючи питанням «забезпечення прав і свобод національних меншин».

Розуміючи, що змінити українське законодавство їм не вдасться, угорці перейшли до так званого «плану Б», відповідно до якого представників нацменшини визнають «корінним народом» і, згідно зі ст.5 ЗУ «Про повну загальну середню освіту», навчання у школі їм гарантується на угорській мові.

- Особи, які належать до корінних народів України, мають право здобувати повну загальну середню освіту в державному, комунальному чи корпоративному закладі освіти мовою відповідного корінного народу поряд з державною мовою, - йдеться у ЗУ «Про повну загальну середню освіту».

Вперше про це заговорив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, який у лютому 2020 мав зустріч з тодішньою міністеркою освіти і науки України Ганною Новосад.

Тоді, міністр Сійярто запропонував Новосад розглянути дві можливості, які могли б, на його думку, забезпечити кращі умови для вивчення рідної мови для угорської громади: прирівняти угорську мову до мови корінного народу, збільшити кількість годин на вивчення української мови. Але українська міністерка відразу дала негативну відповідь своєму угорському колезі.

- Корінні народи у нас чітко визначені в законодавстві. Потрібно розуміти, що зміна переліку країн порушить основні закладені принципи. Корінними народами наразі розглядаються ті, що не мають іншої держави, крім України, яка відстоює розвиток їхньої культурної та мовної спадщини. Угорська мова під цей принцип не підпадає, - зазначила Новосад.

Після чергового загострення двосторонніх відносин через різкі заяви угорського посла у Києві Іштвана Ійдярто, готуючись до місцевих виборів, лідери угорців Закарпаття знову вимагають визнати їх «корінним народом», мотивуючи це тим, що вже 1100 років проживають на Закарпатті, але про те, що за пару кілометрів мають материнську державу – Угорщину, чомусь мовчать.

Тож, подібними заявами угорські лідери лише вкотре показують своє зневажливе ставлення до українського законодавства, намагаючись замість конструктивного діалогу розмовляти з державою мовою ультиматумів нарівні зі звичайними терористами. Можливо, ця аналогія не зовсім вдала, але повністю відображає суть справи – адже, виконавши вимоги угорських «терористів», Україна може зіткнутися з великими проблемами, бо всі інші національні спільноти також захочуть статус «корінних народів», навіть не маючи на те жодних законних підстав.  

13 серпня 2020р.

Теги: корінний народ, угорці, Угорщина

Коментарі

Русин 2020-09-16 / 11:13:41
Мадяру треба визнати окупантами Закарпаття а не корінним народом, який до грома може бути корінний народ хантемансі у Закарпатті? мадяри у Європі чужі...

Michal 2020-08-29 / 17:44:15
Все вірно угорці в Словакії мають статус меншини а не статус корінного НАСЕЛЕННЯ.А мы русины-українці в Чехії маємо також статус меншини.

Вуву 2020-08-22 / 07:49:01
Вообщето троль ото сказочний герой в скандинавських сказках який живе в саду і охороняє хижу.

Но вот тепер і мене тоже підняли так догори аж до сказочного героя .
Ps.
Чучка навірно писав може про когось другого но точно шо не про мене .(може про твого діда)
Буть агов пітю

Pityu 2020-08-21 / 14:20:28
Мої бувші дорогі співвітчизники.
Я хотів би попросити, щоб ніхто не впливав на вас.
Зрозуміло, що всі маніпулюють фактами, щоб краще підтвердити те,Най вам щастить! що ви хочете сказати іншим, але краще не стигматизувати інших.
Наприклад, Вуву=Байбі - це троль, який постійно пише на цьому ресурсі денно нічно , і провокативно ділиться своєю думкою з усіма. У нього є рішення на все. Чучка писав про нього у власній поемі «Русин» = прокто-ренегат. Навмисно пише хуни, хоч в укр.-русинск мові є літера г і ґ. Jobbik- праві . у нього Йоб іка і то що.
У 1945 році мій дідусь був делегатом в Мукачеві на приєднанні Закарпатскої України до Українию. Він хоч і був єдиним на селі котрий був православним,говорив мовами, був писменним і мав підписувати що казали совєти. Мадяри давали жити людям. А совєти ? Знищення усього, Гулаг, Свалявський табір для угорців?
Так само "правдивою" була анексія із 97% за на референдумі на Кримському півострові.
Україна най навчиться жити в мирі із сусідами!
Най вам щастить!

Дохтор до бубу 2020-08-20 / 23:26:32
Йой хлопче, пак у тебе дись таблетка ся покотила пуд диван... таке городиш. Айбо напишу ти дашто уд злоби до мадяр...Не пустили тя через границю за секс жорналом? :) Вадь што ти хибить?
Думаш, ош дахто тя слухать ввирьху? Може ай ти хотiв тот паспорт, але не дали тобi... О то твоя бiда. Научися по мадярськи та дадуть ти тот паспорт, а пак годен ись йти до нiмцiв на роботу. Майся фест, занимайся бюлше сексом. :)

Вуву до Тібора 2020-08-20 / 21:07:51
Закарпатці які є хунами і тут народилися і маючи хунський паспорт не можуть всюди вважатися хунами.
Чому ?
Це видавати бажане за дійсне.
Бо по факту укр. закон що забороняє подвійне громадянство громадянам Укр. ніхто не відміним.
В певних (складних) ситуаціях це приводить до юридичних колізій особливо якщо така особа перебуває в третій крайіні .
Ясно шо хуни поможуть бо вони дали паспорт.
Але по факту народжений в Укр. (незалежно від походження чи національності) і маючи громадянство Укр. юридично не має прав підпадати під ЮРИСДИКЦІЮ ІНШОЙІ КРАЙІНИ ...яка видала паспорт лишень тому що в них така політика і йім так захотілось.
Я думаю ти розумієш про шо я пишу.
Покищо таких випадків як наоазі не було.
Але якщо буде , то буде дипломатичний скандал .

Pityu 2020-08-20 / 11:31:04
Tibornak igaza van.

Чит 2020-08-18 / 21:21:35
Но вуву просвітив. Тепер буду спати спокійно,знаючи, що ч радянка. Дописався.

івоувіз 2020-08-18 / 19:15:33


Хамство, ненормативна лексика і розпалювання ворожнечі між представниками різних національностей. Коментар видалено. Адмін


Макс 2020-08-18 / 16:46:49
ага точно ко кидь не ты

злий 2020-08-18 / 15:08:05
Максу
Я

Макс 2020-08-18 / 14:00:44
А хто тут є корінний народ???

Tibor 2020-08-18 / 11:13:15
Вуву не зовсім так... Закарпатці, які вважають себе угорцями, тим паче які є громадянами Угорщини, де б вони не були, вважаються угорцями, незалежно від того, коли вони народилися на території, що сьогодні зветься Закарпаття. Де б я не їздив по світу, I am hungarian, only hungarian and my first language only hungarian. That's it.

Вуву 2020-08-18 / 01:19:55
Хунами хунського походження можуть себе вважати ті хто народився тут в той час як ми були офіційно під хунами.
Тут все ясно.
Якщо край в 1945 приєднали до УРСР в сладі СССР то тут ще можна ... крутити хвостом ... бо ссср то не Украйінська сср і наоборот
Але ті що вже народилися після 24. 08.1991р є хуни укр. походження ОФІЦІЙНО тбт. ЮРИДИЧНО.
А хто шо собі шось там думає то може не тільки думати а і в законах поритися і почитати.
Всяка дитина яка народилась в укр.сімйі і є укр.
Емігрувавши з батьками навіть по досягненні 18 все рівно вважається хуном укр. походження.
Хоча по ситуаційі це зовсім не одне і те саме.
Бо повинні цій людині дати право вибору громадянства.
І шо хуни дають.
Ага . Зараз.

Tibor 2020-08-17 / 10:22:51
Інтеграція для угорців в Україні рівнозначна асиміляції. Тому категорично проти, такої інтеграції. Ми є частиною угорського етносу, частиною угорської нації, незалежно від того, що сьогодні проживаємо частково в Україні. Ми не українці угоського походження, а виключно угорці!

сорри 2020-08-17 / 02:35:47
Ну а історія, як тут уже тут було сказано, ніікого, крім ностальгуючих угорців, не цікавить. Український пес *бе першим, як сказав Pityu, і це факт сьогодення.

сорри 2020-08-17 / 02:34:03
Pityu, угорці Закарпаття мали, мають і матимуть можливість навчатися своєю мовою. Але, паралельно, вони отримують можливість опануватим і державну. Тому не маніпулюй.
Вся проблема в тому, що інтеграція угорців Закарпаття в українське суспільство не вигідна Будапешту. Тому він і каламутить воду на Закарпатті через Брензовича, Ороску і інших своїх маріонеток. От і все

Вуву 2020-08-16 / 20:41:05
Не все так як ти пишеш було.
Бо при Австрійі а потім хунах і чехах ми називались
"Підкарпатська русь" тому багато хто співвідносив себе до русинів як етносу а хтось до украйінців . Як на той час не було настільки глибокого усвідомлення того що руси і украйінці це і є одне і те сама. Тільки русини чи рутени (це як гуцули ... лемки і бойки)
Назва або самоназва певнойі етнічнойі групи.
При А. Волошині ми вже називались Підкарпатська Урайіна.
Ну вже в 1945р. ми возєднались з радянською Украйіною і автоматично СССР.
До слова навіть зараз точаться суперечки про те що русини і лемки то є одне і те саме.
Одні кажуть так. Другі кажуть ні.
Але пофакту це так.

Clear Water 2020-08-14 / 19:03:14
Чому, чому?! Та тому, що Закарпаття стало Украіною після окупації Советов і ніколи не було Украіною. Ну а звісно, що українці були корінним населенням України, а не Закарпаття. Дуже просто. Як не крути, а це прості факти.

Pityu 2020-08-14 / 12:27:52
Шановний Honda? форестер=лісник
Хорвати, болгари, угорці- вони всі приийшли з-за Уралу.
У них всіх є своя країна. Як відомо, Тріанон розділив Угорщину. Україна отримала частину Угорщини безкоштовно; вона не може знайти спільну мову ні у власній країні, ні з сусідами, а також не може керувати своєю країною!
Угорці були сильнішими за інших на той час і мали змогу колонізувати Карпатський басейн, де мешкала нібито слов'янська нація, але вони не ідентифікували себе на той час словак, русин,бойко і тп. Іншими словами, я хотів би сказати, що Словаччини в тих границях яка вона тепер ніколи не існувало . Назвіть хоча б одного словацького короля. Де український цар, який правив на Закарпатті? Але це спрощена історія.
Як говориться в угорській мові: сильніший собака трахає першим. Ось так Угорщина змогла їх об'єднати.
Моя мати теж русинка. І цей факт нічого неміняє, тому що я люблю свою маму так само, як і батька. На Закарпатті віками були змішані шлюби.
Але навіть тоді я не можу визнати, що не маю права навчати мовою яку вважаю для себе рідною.
Може, ти мене відправиш подалі? Я і так вже пішов, бо відів, що кращого за мій вік на закарпатті не станеться.
Навчіться жити разом! Дайте людям правду! Може колись і у вас буде добре!

Мені не цікаві ваші нові закони і нова українська ''правда'' , щО я думаю ,то пишу.
Зараз Україна є тим сильнішим псом котрий є-бе першим у сучасних відносинах між двома країнами. Най вам усім щастить!

НОВИНИ: Політика

14:27
Закарпатська філармонія запрошує на прем’єру вечора пам’яті Володимира Івасюка
12:43
Закарпатська асоціація футболу закликає спортсменів не брати участь у турнірі "сепаратистської" CONIFA
22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
» Всі новини