Найприродніша для Закарпаття коаліція "Солідарності" і "Єдиного Центру" заблокована через конфлікт Порошенка з Балогою – Пащенко

Якби Петро Порошенко та Віктор Балога домовилися на своєму рівні, закарпатці зітхнули би з полегшенням, вважає політолог, директор Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко, коментуючи поточну політичну ситуацію на Закарпатті для УНІАН:

Найприродніша для Закарпаття коаліція "Солідарності" і "Єдиного Центру" заблокована через конфлікт Порошенка з Балогою – Пащенко

- Політична картина, що сформувалася на Закарпатті свідчить, що ми ввійшли період, коли політика на Закарпатті творитиметься в кулуарах. Чому? Тому що більшість буде дуже хиткою, це перевага всього в кілька голосів. Тобто, для того, аби прийняти будь-яке рішення, потрібно буде проводити довгі переговори, і зрештою, усе вирішуватимуть кулуарні домовленості. М'яко кажучи, це не райдужні перспективи для Закарпаття.

Основна проблема нинішнього закарпатського політикуму - відсутність групи впливу. Не говорячи про більшість, навіть у фракціях є кілька центрів, які відтягуватимуть на себе силу. Це стосується майже усіх.

Не є монолітною пропрезидентська "Солідарність", перетягування простирадла між групами Москаля та Пацкана викликало скандал не тільки на рівні області, а й країни. Президент у цьому протистоянні дав Геннадію Москалеві карт-бланш.

Плюс у закарпатській "Солідарності" є ще Валерій Лунченко, який теж іноді має своє бачення розвитку подій. Якщо говорити про угорців - КМКС, там теж нема єдності, бо це союз двох угорських партій, які об'єдналися, аби пройти в облраду. Батьківщина також не монолітна.

Що стосується діяльності такої облради, то можна сказати, що робота грунтуватиметься не на фундаментальних державницьких засадах, а на тимчасових матеріальних інтересах. Простіше кажучи: "Я голосую за твоє рішення, а ти - за моє". Або: "Я тобі даю посаду, а ти деякий час голосуєш так, як мені треба".

Взагалі, акцентує політолог, особливість закарпатської політики - це певна меркантилізація, на відміну наприклад від галичан, які більш націоналістично налаштовані. Тепер ця матеріалізація політики ще посилиться.

У нинішньої більшості нема спільної ідеологічної платформи. Тобто вони працюватимуть задля матеріальних інтересів. Фактор "спільної годівниці" об'єднав, а ще спільний ворог - Віктор Балога. Таким чином можна вималювати й спільну ідею для нинішньої більшості: відібрати частину балогівських ресурсів через розподіл посад та привілегій.

Але коли оцей ресурс вичерпається, більшість, прогнозовано, дасть тріщину. Бо, повторюсь, у них нема спільних засадничих інтересів для того, аби триматися разом. Будуть разом, поки буде що ділити.

Але й тут є камені спотикання. Наприклад, Мужієвський золоторудний завод. Належить Захарченкові й наразі там видобуток золота призупинено. Але є ідея запустити завод і віддати іншому. Якщо "Опозиціний блок" піде на те, щоб відібрати завод у Захарченка й віддати іншому - це буде прецедент, значить, треба буде віддавати й інше, і по всій країні. Якщо не піде - загроза зриву більшості.

Тепер візьмемо "Відродження", яке сидить на контрабанді, й керується нардепом Михайлом Ланьом. Якщо влада вживатиме якісь заходи проти контрабанди, чи підуть на підтримку цих дій депутати з "Відродження"? Ні. А якщо ні - це загроза зриву більшості.

Тобто всередині більшості є маса протиріч. Це як у ситуації, коли одне яблуко на всіх - як би його не поділили, кожен залишиться незадоволеним.

Найбільш природна більшість, якої, до речі, очікує й саме закарпатське суспільство, за словами Пащенка - це об'єднання ЄЦ і "Солідарності". Ці політсили мають спільну ідеологічну платформу, спільне бачення розвитку держави - але через особистий конфлікт Президента й Віктора Балоги, між якими кішка пробігла, ці політсили на Закарпатті не можуть об'єднатися. З принципу.

Це той випадок, коли найбільш послідовні союзники стають найзапеклішими ідейними ворогами. Якби Порошенко й Балога домовилися на своєму рівні, закарпатці зітхнули би з полегшенням. Але судячи з усього, найближчим часом цього не відбудеться. Тому ми й далі перебуватимемо в зоні політичної турбулентності. Досягнення консенсусу можливе за умови певної небезпеки, зовнішньої, наприклад, - коли у наших державних мужів власні інтереси відходять на другий план.

04 грудня 2015р.

Теги: Солідарність, Єдиний Центр, Балога, Порошенко, Віктор Пащенко

Коментарі

Хахахха 2015-12-04 / 21:21:32
народ і так видихнув із полегшенням невжеж кониць і Балозі ! Ура

Іван 2015-12-04 / 11:27:03
Президент "віддячив" Балозі за відчутну підтримку на президенських та на парламенських виборах.Ну і по справжньому поблагодарив команду регіоналів та агітаторів Добкіна.Народ не сліпий.То всьо ще боком вилізе!

Кічковський 2015-12-04 / 10:08:18
Хіба ще Закарпатцям неясно що Пацкун,Лунтік, Блюк і Гена обєдналися проти Балоги?

Степан Крук 2015-12-04 / 08:55:12
Вчора на ОТРК "Тиса" подивився у прямому ефірі дискусію за участю обласних депутатів, журналістів та політологів. Тема стосувалася створення "ширки" в облраді. Це жесть! Депутатів ламали через коліно, створили відеофіксацію "таємного голосування". І це в обласній раді, а не на виборчій дільниці в циганському таборі...

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини