Про угорські паспорти та українську політику

Історія про угорські паспорти, яка нещодавно збурила українське суспільство і спровокувала черговий виток напруження в міждержавних відносинах, для закарпатців давно не новина.

Про угорські паспорти та українську політику

Власне кажучи, понад 100 тисяч закарпатців отримали угорські паспорти за останні 10 років. З огляду на кількість населення Закарпатської області й самої Угорщини – це колосальна цифра. Хоча в межах України вона протягом десятиліття нікому не різала вуха й очі.

Українська держава залишалася безпорадною та вдавала, що не помічає політики й дій Угорщини. Закарпатці натомість до видачі паспортів ставилися прихильно, адже це відкривало для них двері в ЄС.

Спробую пояснити детальніше. Якщо хтось думає, що закарпатці ставали в черги за мадярськими паспортами для того, щоби продемонструвати свою лояльність до Угорщини, бо дуже хотіли стати угорцями, то глибоко помиляється. Тобто, можливо, були й такі, особливо серед місцевих етнічних угорців, але вони були в абсолютній меншості.

Бо закарпатці, у тому числі закарпатські українці, йшли по угорські паспорти не через угорськість, а через євросоюзність цих документів. Угорщина під орудою Орбана давно не демонструє економічних злетів і перетворилася на досить депресивну країну. Нині навіть у Словаччині можна заробити більше, не кажучи вже про Польщу й Чехію, а саме в останню країну й виїжджають на заробітки найбільше закарпатців. Чимало власників угорських паспортів поїхали в Британію чи навіть у Канаду – словом, туди, де більші зарплати.

Логіка простих заробітчан не політична – вона прагматична. Віктор Орбан, роздаючи направо й наліво угорські паспорти, у тому числі сподівався, що ці нові громадяни Угорщини потім саме за нього голосуватимуть на виборах, але більшість із них отримала документ – і шукай вітра в полі.

Саме через цей прагматичний підхід, коли угорський паспорт означає просто інструмент, папірчик, із яким ти можеш працювати в Євросоюзі необмежено й без дозволів, ставлення до цієї проблеми в Закарпатті спокійне. Та й взагалі: здається, що конфлікт розгортається між Києвом і Будапештом, бо, на щастя, поважної напруги на Закарпатті він не спричинив.

Хоча, ясна річ, нам, закарпатцям, приємно, що чи не вперше за роки незалежності Україна у відносинах з Угорщиною поводиться як рівноправний партнер. Із гідністю. Це не означає, що раніше було плазування. Просто тепер наша держава припинила закривати очі на відверте хамство й зневажливе ставлення з угорської сторони. Угорці банально не звикли, що Україна може мати й (sic!) захищати свої інтереси. Тому й ремствують.

Але, думаю, із цієї історії Україна має зробити висновки також і для себе. По-перше, більше дбати про власних громадян – українців угорського походження, більше спілкуватися з ними, дослухатися до них і працювати з ними. Розмови з Будапештом про громадян України – це якось нелогічно, правда? Треба розбиратися й шукати компроміс не в чужій столиці, а в себе вдома, із власними громадянами.

По-друге, і найголовніше, Україні давно пора переглянути свою політику щодо біпатризму, так званого подвійного громадянства. Бодай визначитися – або ми проти, або ж ми за. Бо нині ситуація виглядає так, що в Україні подвійне громадянство заборонено, але на ділі функціонує без проблем.

Саме це завело Україну в скрутну ситуацію. Бо проблема не в угорському паспорті для закарпатців, а в тому, що Україна ці паспорти не контролює й не ідентифікує. Ми не знаємо, скільки наших держслужбовців, військових, поліцейських, депутатів місцевих рад, політиків і бізнесменів мають угорські паспорти, а це і є загроза, бо в гібридні часи така п’ята колона – небезпечна. А те, що прості люди їдуть із цим паспортом на заробітки – гідне навіть подяки, бо зароблені гроші вони потім привозять додому й інвестують в Україну.

Подвійне громадянство, попри очевидні ризики, дало б Україні значно більше плюсів. Передусім – мільйони патріотичних і діяльних українців, які живуть у всіх куточках світу, але українського громадянства не мають. А мріють про нього, хочуть. Скільки таких я зустрічав по обидвох Америках, та й по Європі! Це наш потенціал, золотий інвестиційний фонд, шанс знову мати 52 мільйони громадян України.

У сучасному світі подвійне громадянство – досить типова ситуація, і не треба її боятися. Її натомість варто використовувати у своїх інтересах – в інтересах як самої держави, так і її громадян.

Інша справа, що поки Україна подвійного громадянства не визнає, дозволяти іноземним державам на нашій території (навіть попри екстериторіальний статус дипустанови) видавати свої паспорти – категорично не можна.

Наші закони мають поважати всі сусіди – незалежно від того, чи вони з НАТО, чи з Митного Союзу.

А загалом треба не з чужими паспортами боротися, а зробити так, щоби це за українським паспортом вишиковувалися черги.

08 жовтня 2018р.

Теги: паспорт, громадянство, Угорщина

Коментарі

льотчик 2018-10-10 / 17:56:46

1. Мої аргументи базуються на Bank Credit Suisse, який був заснований в 1856 році, і один з найстаріших банків світу, що має активи більш ніж 900 мільярдів дол.США і представлений в 54 країнах світу.

https://en.wikipedia.org/wiki/Credit_Suisse

(Так що всі претензії туди), a з приводу Вашого сайту - ну незнаю ... (рівень Мукачево.нет?)

2. Я Вам написав про совокопность національного
багатства на людину.
А це: капіталізація ринка + Валютні резерви + нерухомість + підприємства + заощадження + ресурси - (мінус) Боргі и кредити / на одну людину.
А ви мені пишете про ВВП (за купівельною спроможністю GDP on basis PPP) - це 2 різні речі. ВВП - це сукупність сум: експорту + всієї внутрішньої продажі і сервісів + безповоротні переклади на даний рік. З цього виходить і ВВП на людину (за номіналом або за купівельною спроможністю). ВВП на душу населення це дуже важливий показник економіки, (по цьому показнику чехи опережають), нo цей показник не відображає середнe богатство на людину (wealth per capita).
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult
я радий що ми почали обговорювати макроекономіку сподіваюся і продовження слідує.

тому хто нижче писав про 5-у колону: 5-а колона це ті політики, які тримають Вас за сліпих кошенят, яким легше Вас обманювати, і за одне бути офшорними лицарями, ніж сказати Вам правду або писати правду.

Вуву 2018-10-10 / 00:45:36
Це є тільки додатковим підтвердженням ... Чого хуни закарпаття ... Знаючи лишень хунську мову не йідуть на заробітки в хунію ... Але йідуть в чехію ... Незнаючи йіхньойі мови.
На ю тубі є 15 хв. Порівняння статистичних показників всіх крайін (28) єс. Хунія майже завди пасе трійку останніх ... По найгірших показниках.

Для льотчик 2018-10-09 / 20:11:50
Пардон, Чехія на 15...)) Мадяри на 24...

Для льотчик 2018-10-09 / 20:06:55
Щось ваша статистика трохи дивна. Існує т.зв. стандарт купівельної сили PPS. На першому місці є Люксембург- 271, Німеччина на сьомому місці - 185, Чеxія на 17-ому - 85, Словаччина на 19 - 77, Угорщина аж на 24 - 68... Чехія завжди була і є багатшою за угорців.

Кому цікаво:https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/cesko-je-patnactou-nejbohatsi-zemi-eu-nove-porovnani-ukazuje/r~4c9b709e330c11e682470025900fea04/?redirected=1539104177

ДО ПІЛОВТА 2018-10-09 / 08:12:00
Угорський реваншизм в явній або неявній формі висуває територіальні претензії на землі Словаччини, Сербії (Воєводина), Хорватії, Румунії (Північна Трансільванія), України (Закарпаття).
А ТИ ,ДУРНЮ, ГРАЄШ РОЛЬ ПЯТОЇ КОЛОНИ.

Закарпатець з Едмонтону 2018-10-09 / 06:45:53
Угорський паспорт, чи паспорт будь-якої іншої країни Євросоюзу, право працювати у Канаді НЕ надає. Навіть британці не можуть у Канаді працювати без канадського робочого дозволу (work permit), на який треба чекати місяцями. Любка не поширюй казки.

Вуву 2018-10-09 / 06:14:14
Нияк не можу перелетіти на хунію бо аааааеропорти не працюють ... Самольйоти не літауть.
Спасибі тобі губернатор-лисий болван ... За роботу "на благо нашого краю".
Piz.D.
Який у нас там (по плану) НАСТУПНИЙ ФЕСТИВАЛЬ. ???

льотчик 2018-10-08 / 23:39:24
Но не знаю авторе, сміятися чи реготати, ну точно тема дійшла до вас як до жірафa, ну так скажемо з трьох тижневим запізненням ...
Деякі поправки По-перше: Орбан прийшов до влади в 2010 році і репатріація почалося 8 років тому. По-друге: Útlevél - користується величезним спросом, так як знаходиться на 4-му місці за рангом

https://www.passportindex.org/byRank.php

(Безвізовий в'їзд в 162 країни світу + одночасно явл. Паспортом ЄС), так ви в тому праві, що хтось користується ним тільки для роботи в ЄС, ну а хтось для відкриття бізнесу, хтось для безкоштовної навчання в ЄС , а хто для отримання хорошої пенсії. Всі ми різні люди, але отримуючи Útlevél, однозначно, що кожен відчуває себе більш вільним, незалежним і з гордістю показує цей документ за місцем вимогу :)))
Не хочу вас дражнити, але Угорщина далеко не депресивна країна (мабуть ваші джерела з кризових часів 2008 року, і ви знову з задержкой реакціi десь на 10 років :))))
Угорщина Вийшла по Credit Suisse's Global Wealth Databook 2017. (Швейцарія) - на 33 місце в світі за багатством і добробуту / на особу.
А це: капіталізація ринку + валютні резерви + нерухомість + підприємства + заощадження + ресурси - (мінус) борги і кредити.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult

Якщо подивитися список, середній угорець за багатством - 3 рази багатше поляка, 1,5 рази багатше словака, і на 30% багатший чеха. Кожен угорець в середньому має стан більш 30,1 тис. дол США, чех -23 тис, словаки мають- 20,7 тис., поляки -10,3 тис. дол.США, а Україна на 169- місці, і якщо розділити багатства України з вирахуванням всіх боргів і кредитів то середній українець має всього 133 дол. США.

P.S. Перш за все економіку потрібно піднімати, тоді і мова і громадянство і паспорт будуть привабливими.

Вуву 2018-10-08 / 22:23:33
Певною мірою ми попали в лещата ... Бо як почнуть визнавти подвійне громадянство ... То русскій мір" відразу почне видавати паспорти ну і пішло і пойіхало ... тай референдуми з автономіями почнуть вимагати по закону.
А якщо не визнавати то ми теж певною мірою дещо втрачаємо.
Першавсе підтримку від нашойі діаспори в світі . Бо якщо залишити йім гаше нрлмадягство ... то багато хто з них почне частіше відвідувати украйіну ... Родичів ... Активніше помагати на різних рівнях.
Тут є над чим добре подумати.
Але на пяну голову ... Де булькає спирт ???
Тоді прошай теритлріальна цілісність ... Яка і так вже порушена ... А може стати ще гірше.

коля 2018-10-08 / 21:46:42
дивытся в мене Мадярський йо але живу на Украыны ы тут в Чехыы всы мены кажуть що я Украынець ы я незаперечую а грошы якы я заробляю везу на украыну а не в Мадярщину так яка вам разниця який в мене паспорт яж заробытчан ы ви прикрасно знаете нащо вын мены

Михайку 2018-10-08 / 21:29:00
Якраз під орудую Орбана Угорщина навпаки тихенько виповзує того економічної ями куди завели її туди лівацькі політики .4.7 зростання ВВП та повне погашення боргу МВФ.Я розумію що Орбан не популярний в Україні але правління його не погане доказ цого 52%виборців проголосували за ного

Горожанин 2018-10-08 / 21:19:07
НЕ МОЖЕ БУТИ ?????!!! На пана Любку теж прийшло ПРОЗРІННЯ ?! ВАУУУУ .
Під словом " теж " мається на увазі "прозріння " яке теж "зненацька" найшло на Тараса Деяка ... Але видається тут інше , хлопці чутно "заднім вухом " вловили останні слабенькі месиджі від Клімкіна . Що ТАКІ ДА закон про громадянство прийдеться міняти в бік , куди куди ?, ааа , в сторону біпатризму , на людській мові в бік подвійного , ну а бо потрійного громадянства ...І щоб подальшому не виглядати в очах приземлених закарпатців дрімучими або упоротими ура -патріотами , хлопці вирішили на ходу переобутись ...маладцы ! )))))))))

Василь 2018-10-08 / 20:59:33
Усе це давно відомо.Практично нічого нового. Досить банально написано.
А суть цього явища корениться в іншому і далеко...

Сліпак 2018-10-08 / 20:25:27
У НАСЬОРОВПА паспорт 2 держав -Венгрії,Вел.Британії.Він КРИМІНАЛ КРАДІЙ-АФЕР-КОРУПЦІОНЕР висого гатунку!.Шо далі?Провірте ще-Пашинськогоі К0МПАНІЯ..других..СЛАБО?