Подяка Орбану

Ситуація навколо нового освітнього Закону, а особливо реакція на нього офіційної Угорщини, має і певний позитивний вплив на українську політику.

Подяка Орбану

По-перше, цей гарячий конфлікт допомагає нам усвідомити, що держави-сусіди можуть підтримувати Україну, але все одно передусім захищають власні інтереси. Нам цьому теж варто потроху вчитися.

По-друге, умовному Орбану можна подякувати за приклад того, як варто дбати про діаспору власного народу. Українці з обуренням сприйняли інформацію про те, що Угорщина роздає свої паспорти, оплачує безкоштовні курси угорської на Закарпатті, виділяє ґранти підприємцям і сільським радам, що розташовані біля угорського кордону, надає гуманітарну допомогу своїй меншині на Закарпатті. Можна скільки завгодно обурюватися і шукати всьому цьому резонні пояснення, але краще просто взяти таку політику за взірець – і згадати нарешті про українську діаспору в світі.

По-третє, завдяки Угорщині й Румунії українські політики мають шанс допетрати, що підтримка діаспори може бути важливим елементом внутрішньої політики. Чесно кажучи, мені б навіть хотілося, щоб серед українських політиків розпочалося змагання за звання найбільшого захисника українців за кордоном. Наша діаспора давно заслужила, щоб їй принаймні подякували за зроблене для України.

Адже у нас склалася досить нетипова ситуація: найчастіше це держава підтримує свою діаспору, а в нас – навпаки, діаспора спонсорує державу. Якби не діаспора та її величезна робота з нагадування про існування окремої української нації, то цілком можливо, що не було б ніякої незалежної України. Саме завдяки діаспорі протягом десятиліть совєтської окупації вижила вільна українська традиція, розвивалися українські мистецтво й наука.

Згадаймо бодай, наскільки важливими були ті акції, які проводила українська діаспора під час Революції Гідності – в тому числі завдяки ним вдавалося прорвати інформаційну блокаду і боротися з кремлівською пропагандою. Не кажучи вже про величезні суми грошей і безліч вантажівок із необхідним, які діаспора відправляла на підтримку спочатку поранених на Майдані, а потім на АТО.

Та це все екстреми, а варто згадати й про буденне життя. В Україні часто люблять повторювати, що найбільше грошей державі заробляють енергетика, металургійна та агро- галузі (щоправда, прибутки від них виводяться на офшори), тоді як українські заробітчани щороку надсилають і привозять на Батьківщину мільярди в твердій валюті. Найбільші інвестори України за всі роки незалежності – аж ніяк не американці, ЄС і вже точно не олігархи, а прості українці, що гарують закордоном. Я боюся навіть уявляти, як виглядала б Західна Україна без заробітчанської копійки.

Але діаспорі попередніх хвиль і теперішнім заробітчанам ніхто чомусь не дякує. Навпаки: уряд ще й намагається вигадати схему, щоб оподаткувати їхні заробітки. Я мав нагоду зустрічатися з представниками української діаспори в десятках країн, і майже скрізь вони почуваються забутими. Наші посольства переважно ведуть якийсь облік діаспорних організацій і проводять заходи «для галочки», але про жодну реальну підтримку не йдеться. Офіційна Україна каже закордонним українцям: вибачте, грошей немає, тому це ви, будь ласка, скиньтеся, бо нам не вистачає на файний фуршет до Дня Незалежності. І так – скрізь.

Ніхто не дбає про права українців за кордоном, ніхто не цікавиться їхнім життям, Україна навіть книжок і підручників сучасних не може своїм діаспорам надати (це вже не кажучи про стипендії, ґранти й політичне лобіювання). Нещодавно бачванський руснак Микола Шанта розповідав мені, що востаннє ця найстаріша українська діаспора отримала допомогу від Києва на початку двотисячних – і йшлося всього про фуру паперу.

Беручи все це до уваги, я мушу визнати, що вдячний Віктору Орбану. Бо він показав приклад того, як слід дбати про свою діаспору.

Питання в тім, чи знайдеться у нас хтось, здатний цей приклад наслідувати?

zbruc.eu

19 жовтня 2017р.

Теги: Орбан, Угорщина, діаспора

Коментарі

льотчик 2017-10-28 / 18:58:04


"Питання в тім, чи знайдеться у нас хтось, здатний цей приклад наслідувати?"

Вопрос автора понятный и своевременный. Да нельзя не заметить, ту организованную, кропотливую работу которую Орбан провел за последние 7 лет. Особенно это наблюдается и на экономике страны, (те шаги которые он и его команда совершил, -unorthodox economic steps-, многие страны даже думать не посмели бы, не то что воплотить в жизнь ), особенно это заметно на внешэкономическом обороте, на инфляции, на росте зарплаты и пенсии, на процентные ставки национального банка, на государственные долги и т.д (короче, в макроэкономике). Чтобы поднять внешэкономический оборот в особенно экспорт, в последние 5 лет он побывал с бизнес делегацией в 60-ти странах мира не входящих в Евросоюз ( от Саудовской Аравии до Японии, от Индии до Сингапура и Вьетнама). Его идея: укрепить малое и среднее предприятия Венгрии, понимая, что "мульти" очень часто меняют свои позиции в случае если не получат от данной страны необходимые для них дотации, а отечественные остаются дома... Он собрал тех 8 тис. малых и средних предп. которых экспорт превышал 200 тис. Евро. приглашал в делегацию, лоббировал им (подчеркиваю им и не за свой личный бизнес). Создавал po отраслям для них круглый стол, опрашивал какие трудности в экпорте, как увеличивать ихние обороты и какие проблемы нужно ему или министрам решать (снижение импортных тарифов, квот, получение без визового въезда, прессинг на отмену каких то запретов, кредиты под 0% и т.д. ) в том государстве куда направляется делегация. В итоге не была ни одна поездка во время которого не были бы подписаны контракты хотя бы на общую сумму 1-2 млрд. USD. Экспорт тех предприятий которые участвовали в программе увеличились в 5-10 разов, теперь объем экспорта от объема ВВП составляет 91%, актив экспорта (разница между экспортом и импортом) составил более 10 млрд-а USD ( в 2016 году).
Я в своих комментах повторяю, что все недорозумения и проблемы в основном от безденежья! по-этому Украине в первую очередь нужно работать над экономикой, ведь как правило потенциал государства по болюсному счету определяется по потенциалу экономики и не только по размеру или по численности населения (говорят да да страна с размерами, а потенциал ниже нуля). По поводу выборов: в Венгрии выборы состоятся в мае 2018 годa, Орбан в рекламе не нуждается, его поддерживает основная часть населения, интелегенции и предпринимателей. 2/3 мест в Парламенте гарантировано и на ближайших выборах.
Повторюю питання автора: Питання в тім, чи знайдеться на Україні хтось, здатний цей приклад наслідувати?

Вуву 2017-10-26 / 20:06:09
О це я понвмаю ... о Це по нашому.

Степан Крук- Вуву 2017-10-25 / 08:37:37
О сто пі здило!

Вуву 2017-10-24 / 23:38:06
Стьопа ...пиши по простому по народному ... А то пишеш якими то шрифтами-шифрами.
Чи це секретне повідомлення орбану. ?

Степан Крук 2017-10-24 / 17:02:54
О 100 3,14 зділо!!!

Віктор 2017-10-23 / 18:32:52
Гарний текст, актуальна тема. А Україна закрила консульство в Пряшеві...
Хочемо поваги сусідів - маємо а) поважати самі себе, б) поважати сусідів також. Тількі на цій основі, я думаю, і можна вирішувати всі спірні питання.

Вуву 2017-10-21 / 09:28:29
Паралель між путіном і орбаном є ...
Але ... Путіну у федарастійі вже не вірять, а орбана ще якось підтримують ...(але це вже відмінність).
Обидва "собіратєлі земель ісконних" ... Але один другого намагаються "натягнути" ... для власних передвиборчих інтересів ... І підвищення рейтингу "своєйі крутизни".

Petőfi 2017-10-19 / 19:11:35

просто читач. 2017-10-19 / 16:51:33
По перше,хочу відповісти Боднар шандору,любити і уважати треба своїх батьків дружину дітей а не політиків,бо закрадається підозра у вашій орієнтаціїї, Ну і надалі написано все дуже правильно,тільки Орбана тут хвалити нічого,бо він і його прихвостні з Берегова,почали цю не оголошену війну ,не заради меншин які проживають тут,а як і всі політики заради піару,скоро вибори,і в парламен ВР і нашу ВР,і все стає зрозуміло,а угорський інститут вчить угорської не не бесплатно,як тут вже було сказано,а за гроші,тепер да небагато 250 гривен,а місяів два три тому було по 800 гривен,от вам і іще одна причина,в угорському інституті Ілдика і брензович ой які великі гроші відмивають і заробляють,тому і пихтять проти закону бо інститут який готує кадри для угорщини закриють,і грошенята тютю,з їх кишеньок.Так що в цій статті просто казочки про піклування меншинами,всі наживаються на чому можуть,тільки дурний народ,отримає гуманітарку від угорщини і радіють,а з тої гуманітарки,вибачте навіть на помиваечні тряпки нічого вибрати,Бейло краще продасть циганам,щоб ті на ринку барахлом торговали і гроші йому приносили,от вам і весь розклад того піклування.Про ці допомоги можна було-б тут писати і писати,тільки думаю що кожен про все це знає,але все ще вірить і чекає.В заключення скажу ніхто із керівників держав про простих людей не піклується,тому давайте себе шанувати самі,і не слухати ці брехливі теради ні наших ні угорських керівників,якщо не ми то замість нас ніхто.

Боднар шандор 2017-10-19 / 11:47:29
Я,очень хотел,бы чтоб украинцы любили и уважали своих руководителей своей страны ,как мы венгри любим наше заботливое правительство.

Гість 2017-10-19 / 11:07:15
Є невелика розбіжність,"угорсько мовні українці" або угорці які живуть на території України це склалось історично, вони не мігрували на територію України! А українці які живуть за кордоном вони є імігрантами, і є певні причини іміграції. І тут йдеться не про історичне переселення нородів. Українці імшгрують з метою покращення власного рівня життя на мою думку як раз від політиків.

Правда 2017-10-19 / 10:00:47
Я ж казав що Орбан вартий величезної поваги,він захищає свої національні інтереси,гвалт проти ного в Україні тільки за те що інтереси Угорщини не співпадають з інтересами України

Вуву 2017-10-19 / 08:50:38
Тут можна прводити паралелі ... І водночас знаходити контраверсійі в різних напрямках і векторах .
Цю тему можна виностит на аудиторію широкого загалу для обговорення ... Але знайти спільний знаменник ... Буде ой як непросто.


Андрій Любка
Публікації:
/ 1Великий обман на дні пустої могили у Виноградові
/ 2Українська еліта
/ 24До закарпатських угорців
/ 9В Україні живе класик угорської літератури. Чули про нього?
/ 12"Угорський" район: влада України пішла на поступки Будапешту
/ 6Потушняк
/ 3Слово про Семена Панька
/ 8Яка держава – така й Боржава
/ 46Я не порохобот, але геть від Москви
/ 14Про Maruv і Зеленського
/ 64Клоун не він
/ 14Про угорські паспорти та українську політику
/ 3Пам’яті професора Любомира Белея
/ 10Про угорців, мову освіти і мадяризацію
/ 5Будинок, що пробудив Ужгород
/ 5Gaudeamus igitur
/ 1Карбід, або Песимізм
/ 3270 років самотності
/ 2У вівторок в Ужгороді виступить Сергій Жадан
/ 8Відкриймо для себе Угорщину: в Ужгород приїде Міклош Нодь
/ 4Повернення
/ 1Mea culpa – metaphysica
/ 5Капітан Алоїз вилізає нагору
/ 11Горнїца, одна з Україн
/ 27Інопланетяни Європи
» Всі записи