Як підвищити врожайність та покращити здоров'я знають в Клубі органічного землеробства

Якось проїжджаючи повз село Оноківці на Ужгородщині помітила вивіску із надписом «Клуб органічного землеробства». Зацікавилась, бо серед інших рекламних щитів він різнився тим, що не зобов’язував щось придбати, тим паче в кредит. Відтак зателефонувала в Оноківську сільську раду, депутат якої Михайло Куртинець виявився головою Клубу органічного землеробства.

Як підвищити врожайність та покращити здоров

Якось проїжджаючи повз село Оноківці на Ужгородщині помітила вивіску із надписом «Клуб органічного землеробства». Зацікавилась, бо серед інших рекламних щитів він різнився тим, що не зобов’язував щось придбати, тим паче в кредит. Відтак зателефонувала в Оноківську сільську раду, депутат якої Михайло Куртинець виявився головою Клубу органічного землеробства.

З його слів, клуб – громадська організація. Нині його філії є в кожному обласному центрі країни. До лав землеробів-органістів приєдналося вже близько 45 тис. жителів України. Клуб регулярно проводить навчальні семінари, випускає та розповсюджує газету «До Землі з любов’ю», друкує відповідну літературу, вишукує новітні маловитратні технології обробітку ґрунту, інструменти, що полегшують працю, біопрепарати, які не шкодять ні землі, ні здоров’ю людей. Технології, які використовують землероби-органісти, дуже прості. Для того, щоб вести господарство за методами органічного землеробства, не потрібно закінчувати університети. Тут радять  спостерігати за природою і просто копіювати її.

Михайле Івановичу, що саме спонукало вас цим зайнятися?

— Знаєте, ні для кого не є секретом, що у всьому світі суцільна хімізація сільськогосподарського виробництва, масове застосування синтетичних мінеральних добрив, отрутохімікатів, інтенсивні агротехнології спричиняють руйнування родючого шару ґрунту і найціннішої її складової — гумусу, ведуть до погіршення умов життєдіяльності, зменшення чисельності корисних ґрунтових організмів. Внаслідок цього родючість земель суттєво знизилась, а витрати на виробництво продукції щораз зростають. До того ж якість продуктів харчування погіршується через вміст шкідливих отрутохімікатів, нітратів, генетично модифікованих організмів (ГМО). Вирощені за інтенсивними технологіями продукти, до складу яких входять ГМО, все частіше є причиною алергічних, онкологічних, хронічних системних захворювань тощо. І що найнебезпечніше — такі продукти та різні синтетичні наповнювачі особливо шкодять дітям і молоді, окрім інших захворювань призводять до безпліддя. Синтетичні міндобрива та пестициди не забезпечують зростання врожаю, а навпаки, призводять до отруєння, погіршення якості грунту, зниження родючості. Про це щораз нагадують лікарі, гігієністи, екологи. Небезпека ще й у тому, що в Україні проблеми генетично модифікованих організмів законодавчо не врегульовані, нема незалежного об’єктивного контролю за виробництвом та якістю продукції.

♦ Клуб запрошує!

Все це спонукало мене задуматися, бо маю дітей, онуків, і мені небайдуже їхнє здоров’я. А оскільки живемо у селі, споживаємо власноруч вирощену городину, то й вирішив, що хімічних добрив у землю сипати не буду. Сьогодні альтернативою цьому є органічне землеробство із грунтозахисною системою обробітку грунту.

Щоправда, закарпатці, особливо верховинці,  не так далеко й відійшли від природного землеробства. Порівняно з іншими регіонами країни хімізація тут  слабша. Наш край  вважається сприятливим для виробництва екологічно чистої продукції, відпочинку та оздоровлення. Цей стан грунтів і довкілля неодмінно потрібно зберегти. Але й у нас з кожним роком зростають обсяги застосування мінеральних добрив та різних синтетичних засобів захисту рослин, привезених з-за кордону.

У свій клуб ви зараховуєте всіх бажаючих?

— Ми хочемо об’єднати людей, котрі хочуть вирощувати повноцінні, екологічно чисті продукти харчування при стабільній високій врожайності. Відомо ж, що здоров’я — це результат нашого способу життя. Його можна зберегти, якщо дихатимемо чистим повітрям, вживатимемо якісну, здорову їжу і чисту воду. Все це нам дає земля. Потрібно тільки навчитися правильно поводитися з нею, і вона віддячить і щедрими врожаями, і здоров’ям, чистотою думок і душевним спокоєм.

Ви використовуєте виключно органічні препарати. Які саме?

— Тут можна довго розповідати. Але якщо коротко, то робимо ставку на ЕМ-технології (ефективні мікроорганізми) та біодобрива (біогумус, біовіт), біопрепарати – засоби захисту рослин від шкідників та хвороб, агроволокно, плоскорізи Фокіна, садово-городній інвентар, побутові прилади для переробки продуктів харчування тощо. До речі,  ми нині проводимо активну інформаційну роботу. Хочемо розповісти закарпатцям про новинки та свій досвід. Бачу, що є зростання інтересу людей  до органічного землеробства. Я не кажу, що треба всім різко перейти на органіку. Не варто змушувати нікого це робити, бо все ще попереду, люди самі зрозуміють, що це їм потрібно.

Скажіть, чи цікавляться органічними засобами наші фермери, приватні підприємці?

— Скажу чесно, не надто активно. Дрібні фермерські господарства періодично намагаються перейти на нову систему, але не витримують в перші 3—4 роки збитків, які завдають їм надмірні спалахи бур’янів та шкідників. І знову починають застосовувати агрохімію. Шкода, бо органічні препарати є настільки безпечними та нешкідливими, що навіть організму людини вони приносять користь. Щоб ви мені повірили — дивіться (Михайло Іванович бере з полиці пляшечку з препаратом для захисту рослин від різних хвороб та п’є його. Запропонував і мені, мовляв, для шлунка мікроорганізми дуже корисні, але я не ризикнула. — Авт.).  

Марія Білець — активний член клубу і заступник його голови, вже впродовж кількох років займається органічним землеробством. Хоч земельну ділянку має невелику, проте  урожайність вища, ніж в інших. Тож «Новини» попросили поділитися окремими секретами вирощування сільгоспкультур. За її словами, у газетній статті неможливо описати всі прийоми та методи органічного землеробства. Зате поділилася, як прискорити відновлення родючості ґрунту. По-перше, треба відмовитися від перекопування та оранки, бо після цього гине вся жива біомаса ґрунту, яка саме і створює шар родючого гумусу. Для підрізування бур’янів використовує плоскоріз. До речі, незамінна річ для прокопування грядок або взагалі скошування.

Вся зелена маса лишається на грядках, а для прискорення процесу її переробки використовуються ЕМ-препарати (набір ґрунтових бактерій) або ферментний препарат, виготовлений з меляси цукрових буряків. Ця операція називається мульчування, а будь-які рослинні рештки (листя, кора, папір, натуральне ганчір’я, солома, сіно, хвоя, тирса, торф) — мульчею.

Дуже ефективним засобом при вирощуванні овочевих культур, є і облаштування теплих грядок. Для цього потрібно викопати траншею завглибшки від 40 до 80 см, закласти її гіллям, невеличкими стовбурами дерев, зверху закидати зеленою масою, туди ж треба додати рослинні відходи з вашої кухні, можна трохи свіжого перегною і, при бажанні, полити вже не раз згаданими ЕМ-препаратами. Зверху все це засипається землею, викопаною з траншеї. Таку грядку краще готувати з літа чи осені на наступний сезон. Її майже не потрібно поливати, бо всередині відбуваються процеси розкладу органіки, які супроводжуються виділенням води, тепла, вуглекислого газу, та ще й бактерії продукують поживні речовини – все, що потрібно рослинам для нормального росту. Така грядка може служити досить довго, потребує мінімум догляду, а врожаї дає чималі.

Як пояснили в клубі, засобів захисту рослин в органічному землеробстві є досить багато: від колорадського жука та інших листогризучих комах, тих, які зміцнюють імунітет рослин, проти фітофтори і, звичайно, улюблені ЕМ-препарати комплексної дії. Радує те, кажуть тут, що з кожним роком інтерес до органічного землеробства та органічних продуктів зростає.

Надія Сарана

 

09 червня 2013р.

Теги: органічне землробство

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи