Якщо у вас нема боргів, вам їх придумають...

Нещодавно моєму батькові прийшло «Повідомлення про оплату боргу» від ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі.». Як зазначено нижче — це провідна колекторська компанія на ринку України, що спеціалізується на роботі з особливо важкими боргами. Ця організація, читаю далі, виступає довіреною особою ТОВ «Росвен Інвест Україна» по роботі з боржниками. Сума боргу невелика (182,7 грн.), але її чомусь кваліфікують як «важкий борг».

Якщо у вас нема боргів, вам їх придумають...

У листі зазначено, що борг виник у результаті неналежного виконання умов замовлення товарів поштою. Коли та яких товарів, не вказали. Зате є посилання на ст.512 ЦК України. Зазначається також, що, діючи на підставі Договору факторингу від 28.08.2012, укладеного між ТОВ «Видавництво Рідерз Дайджест» та ТОВ «Росвен Інвест Україна», друге отримало право грошової вимоги по відношенню до боргу перед ТОВ «Видавництво Рідерз Дайджест». Про жодну з цих фірм раніше й не чула, а листи на їхню адресу ніхто не відсилав. Тому й зацікавило, звідки ж взявся борг, а в колекторів — дані про батька.

До речі, лист містить і погрози: «У разі несплати заборгованості протягом 14­денного терміну, а саме до 27.11.2012 року, ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі.» буде вимушене передати Вашу справу для підготовки відповідних документів до юридичного департаменту. Згідно ст. 79 ЦК «Види судових витрат» Ви будете забов’язані сплатити усі витрати, пов’язані із судовим впровадженням, що збільшить суму Вашого боргу».

А для тих, до кого погано доходить, у рамці надруковано ще й такий текст: «Не ускладнюйте існуючу ситуацію – сплатіть 182,7 грн. до 27.11.2012 року». Що цікаво, під цією писаниною не зазначено прізвище директора з урегулювання проблемних заборгованостей ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі.», але підпис з печаткою стоїть. Не знайдете й адреси фірми — зазначена лише абонентська скринька.

Довго думали­гадали, що це за «привіт» такий. І нарешті осінило: колись тато замовляв книжки по пошті. Одна з них мала бути подарунковою. Але ця історія мала місце 7 років тому! Книжку в подарунок ми дійсно отримали. То що, тепер за неї вимагають якісь гроші, бо вона дивним чином вже стала не подарунком?

Щоб знайти відповідь на свої запитання, вирішила спершу зазирнути в інтернет, де є інформація про компанію­рекетира. Виявилося, що така фірма справді є, але займається вона не чесним заробітком грошей, а шахрайством.

Раніше подібні листи надходили й громадянам Росії, але після великої кількості скарг та заяв у міліцію ділків поставили на місце. Згодом подібні заяви почали надходити вже до українських правоохоронних органів. Очевидно, шахраї не перестали у згаданий спосіб заробляти гроші, а просто перейшли на «чисте поле». Їхніми жертвами ставали навіть ті, хто нічого ніколи не замовляв. Проте і їм надійшли погрози у вигляді телефонних дзвінків та документів з вимогою сплатити борг.

Як вони виходили на цих людей? Дуже просто! Ми ж, до прикладу, беремо участь у розіграшах призів, відсилаємо на різні адреси розгадані нами кросворди тощо. Ось так і формується база даних, яка потім використовується проти нас. Шахраї ж нічого не втрачають: вони шлють листа, і нехай кожен 10—20­й зголоситься, то їм більшого і не треба. Витягами з різних законів вони лякають людей, що є хорошим психологічним трюком. «Не хочу я проблем, та й сума не така вже велика, можна і сплатити», — думає більшість.

В тому ж інтернеті натрапила на ксерокопію подібного документа, який надійшов на адресу однієї з мешканок Луцька (пенсіонерки). Вона проігнорувала першого листа, тому другий починався ось так: «Невже рідні повинні відповідати за ваш борг?». Відразу видно, психологію людини автори листа знають непогано, тиснуть на почуття. Далі ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі.» зазначає, що, оскільки жінка проігнорувала їхні попередні вимоги (до речі, цього разу ця компанія діяла на замовлення ТОВ «ІМР»), то колектори змушені передати справу про несплату 132,8 грн. боргу в суд.

Але ж це смішно, проте діє…

До речі, пенсіонерці у разі несплати загрожувало: «1. Виселення з помешкання та заборона виїзду за кордон; 2. Стягнення на майно, зарплату та інші речі; 3. Виокремлення частки майна, що є у спільній власності». При цьому зловмисники посилаються на такі нормативні акти, як Закон України «Про виконавче провадження» (в редакції від 8.03.2011 року), ст. 371 Цивільного кодексу України. Але, як пояснюють у всеукраїнській громадській організації «Захист прав», «відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження (редакція від 08.03.2011 року) виконавче провадження (завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) – це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим законом, іншими нормативно­правовими актами, прийнятими відповідно до цього закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього закону підлягають примусовому виконанню». Але ж у колекторів немає рішення суду, яким потерпілу визнано боржником, а значить ці дії незаконні».

Йдеться, отож, про звичайнісіньке залякування, метою якого є стягнення неіснуючого боргу.

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі.» протиправно вимагає сплатити неіснуючий борг, а значить дії цієї компанії підпадають під статтю 189 Кримінального кодексу України (вимагання). ТОВ «Росвен Інвест Україна» та ТОВ «ІМР» незаконно отримали і передали ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі.» конфіденційну інформацію про особу без її згоди (діяння, передбачене статтею 182 Кримінального кодексу України – порушення недоторканності приватного життя).

Адвокати радять писати заяви в міліцію, щоб люди в погонах колись усе­таки взялися за цю колекторську компанію і та перестала обдурювати невинних людей. Від себе ж додам — не платіть гроші подібним фірмам і фірмочкам, бо вони, найімовірніше, підуть у кишеню шахраїв…

Анастасія НОЖКА

 

08 грудня 2012р.

Теги: колектор, борг, заборгованість

Коментарі

Анна 2021-05-24 / 16:54:17
На стільки паскудний і безсовісний оператор Укртелеком, що дай Бог щоб вони обанкротились, закрились і понесли покарання за всі свої беззаконні дії. Не користуюся майже рік, повідомила про це безліч разів, а вони все рівно нараховують плату да ще й передали колекторам Кредитекспрес, які дзвонять, пишуть і присилають листи з погрозами.

Стас 2019-10-07 / 05:01:59
Это пидарастическая компания рост инвест

Наталі 2019-04-22 / 20:28:17
Мені теж прийшов лист, що нібито в мене є не сплачений кредит який я оформляла в кредитній спілці. Одразу почала телефонувати на номери телефонів вказані в листі. Відповідали наглі неосвідченні люди, не могли дати чіткої відповіді на жодне поставлене запитання. Про існування даного кредиту вперше чую.
Подала заяву в поліцію. Одразу на наступний день мені зателефонували колектори для вияснення чи є судове рішення по даній заяві. Таке враження, що хтось повідомив шахраїв про подану мною заяву. Також написала лист скаргу в Нац Банк України.Зараз чекаю судового рішення.Нетреба боятись а ходити писати заяви, скарги. Бо будуть вішати невідомі борги більше і більше.

Тетяна 2019-02-24 / 21:06:55
Мені теж прийшов лист про несплату телекомунікаційних послуг, які передав Укртелеком на суму 44,76 грн. на ім'я моєї покійної вже більше трьох років мами! По перше, телефон три роки назад був переписаний на моє ім'я і вже майже рік, як відключений і я маю рахунок, закритий по нулям. Платити я не збираюсь, але коли побачила ім'я мами в платіжці, то понервувала добре. З того світу вона дзвонила? І сміх, і гріх.

Ірина 2019-02-16 / 17:13:45
Прийшло моїй мамі борг "Укртелеком" 51 грн. Телефону НЕМАЄ і НІКОЛИ не було. Що це???

Тетяна 2019-02-05 / 13:16:21
Цікаво, що коментарі датовані аж 2012роком, але громадяни функціонують! Мені прийшло Повідомлення про відступлення права вимоги боргу (передача прав повернення боргу) за договором про надання телекомунікаційних послуг з ПАТ "Укртелеком". Телефон відключено вже рік.З якого дива Укртелеком передає мої особісті дані комусь?!

Світлана 2019-01-25 / 21:28:21
цікаво звідки нарахована заборгованість коли телефон вже два роки як відключила . Заборгованості не було! Хотіла б дуже дізнатися що за шахрайство?

Анатолий 2018-07-24 / 12:15:50


050 441 90 42 / 1483 /VIZIT / Ukrkatalog / 0931059281 / - это номера мошенников. Тупо игнорируйте, не звоните и не отвечайте. Этими п***ерасами уже занимаються.


Андрей 2016-04-20 / 11:13:22
Позвонил коллекторам - настойчиво спрашивали мой ИНН. Все стало ясно - мошенники! Были посланы, больше писем не приходило

Інна 2016-03-14 / 17:57:33
Моїй мамі надійшов лист з цієї фірми про несплату боргу за телефон ПАТ Укртелеком хоча вже майже рік минув як телефон непрацює про що було повідомлено одразу. Звернулися у відділення звязку з заявою про відключення телефону в якій була чітко вказана причина.І ось через стільки часу приходить повідомлення про борг у розмірі 95.8 грн.

Никос 2015-11-15 / 20:36:09
Если звонят на телефон, то просто на этот номер не отвечайте. Им надоест, и они отстанут.А сейчас у меня другая история. Год назад купил квартиру. Получил письмо от Воли о долге на неизвестное лицо но на мой адрес. Позвонил на указанный телефон и сказал что по указанному адресу такого человека нет и он никогда по этому адресу не был прописан. Ответили, мол не обращайте внимания и просто выбрасывайте письма. Письма продолжали приходить на мой адрес и неизвестную мне фамилию и с увеличивающимся долгом. А теперь пришло "Повідомлення про право відступлення права вимоги" ТОВ "Росвен інвест УкраЇна" от "Воли". Под чей-то крышей фирмы, занимающиеся незаконной деятельностью, ищут лохов. А вдруг кто-то заплатит.И "Воля" с ними в одной упряжке. А через три года даже те долги что действительно были, списаны. А про 7 лет это для лохов.

Василь 2015-05-07 / 08:03:38
Психологию человека жулики из ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел.Сі.» может знают и не плохо, а вот деловой язык - плохо. В официальных письмах недостимы предложения, которые давят на эмоции, а парни этим как раз грешат очень сильно. Да и за обычными ошибками уже не следят. Расслабились.

LUNA 2014-11-19 / 19:44:24
Народ Вам позвонили коллектора ??!! Тут два варианта

Вариант 1. У Вас ни когда долга НЕ БЫЛО и вас просто “разводят на деньги”
Вариант 2. У Вас действительно был долг – но теперь его уже НЕТ ! ( раз вам позвонил не кредитор , а коллектор то Ваш долг СПИСАН и за 3% стоимости передан коллекторской фирме )
Но весь фокус заключается в том что коллектора хоть “укакаются” а истребовать принудительно с Вас долг ОНИ НЕ МОГУТ !!! Просто нет на это правовой базы.
Ни один нормативно правовой акт Украины НЕ регламентирует деятельность подобного рода контор это первое , а второе долг Ваш был выкуплен вкупе с еще пару сотен таких же бесперспективных к возвращению долгов по одному договору ( к стати с нарушением многих статей как уголовного так и ГП кодекса ) .
А по сему отдельного документа ( факторинга) по Вашему долгу просто в природе не существует, а это автоматически влечет за собой невозможность решать вопросы в судебном порядке , а без решения суда они попросту “телефонные попрошайки” , “клоуны” c элементами “ распальцовки ” и “понтов”.
Рецепт один на оба варианта полный “игнор” или “развлекуха” с элементами задушевной беседы с последующим отправлением их в увлекательную “пешую эротическую прогулку” с полным самосознанием честно выполненного долга .

Оксана 2014-11-19 / 12:48:09
Здравствуйте! Меня зовут Оксана. Сегодня 19.11.2014 в почтовом ящике обнаружила письмо от коллекторской фирмы ТОВ Росвен Инвест Украина о долге Воле кабель за какие-то услуги. Дело в том, что Коваленко Евгения Вячеславовича я не знаю (его дело у Вас №254052582). Запросите данные в КПЖРЕП 25 г.Днепропетровск, Ленинский район тел. 3745647 (код ЕДРПУ 3261672) и узнайте пожалуйста кто там прописан. И не присылайте пожалуйста писем о долгах которые меня не касаются. Спасибо!

Владимир 2013-10-30 / 06:43:01
Мне стали звонить каждый день! И и говорит автомат о том , что я имею задолженность и мое дело передается в суд , и мне наложат арест на имущество и т д! Я попытался перезвонить на этот номер, но он не работает!

лина 2013-10-29 / 21:35:32
Неоднократно приходили точно такие - же письма о несуществующих долгах. На письма я и мой муж не реагировали. Спустя пару месяцев мужу на телефон стали приходить смс с напоминаниями о сумме какого-то долга перед Росвен-инвест. Будем принимать или хотябы попытаемся обратиться в органы.

Анастасія (автор) 2013-02-06 / 10:08:53
Учора батькові знов дзвонили вже не з київського стаціонарного номеру, а з МТСу (о 21.00). Дівчина погрожувала, що нам прийде виклик до суду. Дивно, що вони так повільно реагують, вирішил нагадати про своє існування? Напевно,все ще сподіваються, що їм заплатять))) Ось її номер: 050 441 90 42, всі запитання до неї, вона, я впевнена, радо відповість)

Анастасія 2012-12-26 / 12:52:52
Ліна, чесно кажучи, просто проігнорували першого листа і більше нічого не приходило. До написання цього матеріалу ми дзвонили за номером, який зазначено на "документі" і дівчина розгубилась, коли почали задавати провокативні запитання. Головне не вестись на подібного роду брехню і можна, по бажанню, написати заяву у відповідні органи. Звичайно, розглядати вони це не будуть, але якщо всі потерпілі масово почнуть писати заяви, то з цим, сподіваюсь, щось робитимуть...

Ліна 2012-12-17 / 13:47:19
Анастасія, а ви як вирішили цю ситуацію? Чи приходили ще вам погрожуючи листи? Чому мають таким чином нам отруювати життя якись виродки??? Давайте згрупуємось усі разом,ті люди,яким не дають нормально жити.

Ліна 2012-12-17 / 11:20:51
Добрий день Анастасія.В мене зараз така ж сама проблема..Я також десь років 7 назад получила в подарунок книгу..потім вони мене муштрували , щоб я оплатила за неі відповідну суму.Але ж я ім написала туди погрожуючого листа,що вони обдурюють людей.Вони на роки замовкли. Зараз розпочалася нова атака..попридумували знов борги.Як від них збутися.Хтось підскаже?..Чи треба йти в міліцію.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи