Парламентська ТСК звернулася до ДБР щодо криміналу у діях посадовців Закарпаття по впровадженню надзвичайних повноважень в процесі мобілізації

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування фактів порушення прав військовослужбовців вбачає ознаки злочину у діях посадових осіб на Закарпатті щодо запровадження надзвичайних повноважень в процесі мобілізації до лав Збройних Сил України. І звернулася з цього приводу до Державного бюро розслідування.

Парламентська ТСК звернулася до ДБР щодо криміналу у діях посадовців Закарпаття по впровадженню надзвичайних повноважень в процесі мобілізації

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук повідомила членкиня комісії, народна депутатка від політичної партії "Слуга народу" Юлія Яцик.

"Питанню ТЦК та мобілізації була приділена окрема увага. Випадки незаконного позбавлення волі чоловіків, завдання їм тілесних ушкоджень працівниками ТЦК, їх проникнення на території підприємств, численні випадки зловживань з відстрочками і бронюванням, хабарі за «списання», липові висновки ВЛК та ін. були предметом окремого засідання за участю всіх обласних воєнкомів... За результатами вивчення рішень рад оборони у Львівській та Закарпатській областях про посилення мобілізаційних заходів, зокрема, перевірку документів, огляд автомобілів та проникнення в житло та приміщення підприємств, що є грубим порушенням вимог Конституції. Голова ТСК звернулись до ДБР з відповідною заявою про недопустимість порушення конституційних прав громадян України та наявність в діях посадових осіб ознак злочину", - йдеться у дописі Ю.Яцик.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, посилення мобілізаційних засобів в Закарпатській області було запроваджено розпорядженням голови обласної військової адміністрації Віктора Микити № 1052 від 30 листопада 2023 року "Про введення в дію рішення ради оборони області ".

Воно передбачає призначення спільним наказом голови обласної військової адміністрації й начальника ОТЦК та СП комендантів районів і міст Закарпатської області. Останні визначають уповноважених осіб для здійснення "перевірки документів у осіб відповідно до Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану".

Ція намірим викликали великий резонанс і збурення в суспільстві.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями була утворена постановою парламенту № 3393-IX 21 вересня 2023 року.

Головою Тимчасової слідчої комісії є народна депутатка України Анна Скороход (депутатська група "Партія "За майбутнє"). Юлія Яцик є заступницею голови ТСК.

Також Юлія Яцик є членкинею Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, головою підкомітету з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності.

14 січня 2024р.

Теги: мобілізація, комендант, перевірка, Микита, Яцик, комісія, ТСК

Коментарі

Варош 2024-01-15 / 23:26:40
До ТЦК. Поясніть :верховний ухилянтів срочну не служив! Коля із Зіни по телебаченню, ТИСА, розповідав як важко пройти конкурс у Французький Іноземний Легіон і неможливо пройти конкурс у ЗСУ. Як у 1997 нарада начальників та комендантів гарнізонів Прикво рекомендувала призив проводити не через військомат, а за допомогою комендатур. А зашквари ваших воєнкомів у всіх областях? Ремонт під час війни військомату. А Закарпатська ОВА видала найбільшу кількість дозволів чоловікам, хто голова ОВА? Думайте! Де наймолодший генерал-полковник? Чому на розпорядження Микита не відреагував ні цей https://www.facebook.com/profile.php?id=100091812465917, ані той https://www.facebook.com/dmytro.lubinets.

КОП 2024-01-15 / 18:36:10
Своїм розпорядженням Микита наділив ТЦК необмеженими повноваженнями, зараз вони виловлюють людей як свого часу есесівці євреїв, а хабарами від ухилянтів діляться з Микитою.

пенсіонер 2024-01-15 / 18:13:57
пензіяшу із ТЦК і СП.

Такого роду провокації будеш влаштовувати дружині під папланом.

пензіяш-ужг 2024-01-15 / 18:06:39
Рішення Ради Оборони Закарпатської оБласті- ПРАВОМІРНЕ СВОЄЧАСНЕ АДЕКВАТНЕ ОБстановці І ГОЛОВНЕ-ВИВАЖЕНЕ!Правильно Зробив Голова ОВА Вікт Фед-От ТАК і треба-ПіДРИМУЮ!Видно вже-шо і БІЛЬШІСТЬ Людей краю ТОЧНО-ТЕЖ ПідТримують!

пенсіонер 2024-01-15 / 17:29:09
До "пенсіонеру"

Ти диви який битярь.
Ти ж військовий, ти су... носиш погони, саме ти давав Присягу на вірність служіння Україні, навірно вчився у військовому ВУЗі, отримуєш заробітну платню із військового бюджету та й не малу, а воювати замість тебе повинен 65 річний дід та прості закарпатські хлопці?
І диви як гонорово пишеш "приходи, ніхто тобі не відмовить у відправці на фронт" А х.... тобі в ри.., не хочеш? Це твоя робота воювати, а не старих людей. Пригрівся коз... на теплому стільчику в ТЦК і СП, помаленьку відправляючи чужих дітей на фронт та отримуючи заробітну платню під 50 тисяч, а в додаток тисячі баксів від ухилянтів. А може кожен буде займатися своєю справою. Ти воювати під Авдіївкою, а я з пенсії допомагати ЗСу, як я це уже два роки роблю? Як тобі такий розклад?
І диви щоби до тебе в ТЦК і СП ДБР не прийшов та відправив туди, куди відправив одеського облвійськома.

Пенсіонеру 2024-01-15 / 15:11:33
Приходи до нас у ТЦК і ніхто тобі не відмовить у відправці на фронт, там багато пенсіонерів зі зброєю в руках захищають Державу, а не з клавіатурою на дивані.

пенсіонер 2024-01-15 / 13:27:00
Та х.... з ними з прокурорами, На фронт так на фронт.
Але ці щодня хоч на роботі показуються та якісь папери пишуть, а депутати лише раз на місяць на сесії ходять, коли бюджетне бабло ділити треба, або землю роздавати. Але як на виборах верещали, як неньку клялися захищати, до останньої капки крові. То може вже пора її захищати, бо скоро це робити буде нікому, стільки вже поховали нормальних хлопців, Царство їм Недбесне.
Каже пан Військом мотивованих треба та здатних??? А хто народився воїном? Ніхто. Воїнами стають. І сцикун ним стане, біда заставить. Коли стане питання або ти, або тебе.
А хіба пани, які володіють "Золотою Горою", "Дастором", "Дуетами", ресторанами, магазинами, барами та нічними клубами менше мотивовані ніж клерки із міської ради чи адміністрації та прості трудяги?
Чи їм ніщо втрачати?? Попитайте херсонців та запоріжців, кому належать тепер їх пансіонати, будинками відпочинку та турбазами на Чорному та Азовському морях. Попитайте бучан, ізюмців, ірпіньців та гостомильчан, що стало з їхніми будинками та магазинами.
А хіба не пора вже нарешті на фронт "сторожам" у військовій формі, що охороняють мости, пости, бази та аеропорти? Мало того, що колишні менти та їм подібні, а також мажорняк відкосили від фронту у цих частинах, та ще й зарплату отримують цілих два роки по 30 тисяч. Правда непогано прилаштувалися, як і ті, хто повістки розносить та вручає їх простим закарпатським хлопцям. Може вже пора і їм на фронт, чи у військоматі теж війна? А чи не пора на ротацію? А що дівчата чи інваліди війни не справляться з оформленням повісток?
А що строковики би не охороняли мости та пости, при тому бесплатно, а заодно був би резерв для ЗСУ на перспективу, бо відставні менти дотягнуть до пенсійного віку та ще й добрі гроші під час війни зароблять а на фронт їм наср.....
А може вже пора розібратися із аспірантами УЖНУ, бо там таких "вчених" сотні, хоч половина з них навіть писати не вміє.
Цікаво чому батько з двома дітьми повинен іти на фронт захищати своїх дітей, а батько трьох дітей уже не має своїх захищати, хай це робить той перший?
І чим відрізняється викладач ВУЗу від доктора та медсестри, котрих призивають на фронт? Вони що іншого кольору шкіри? Так у нас половина дисертацій куплена за гроші, хто цого не знає?
А як бути з тими, хто вивіз за кордон ніби "інвалідів" батьків і більше в державу не повернувся? Це не зрада? Це не злочин?
Хто захистить України? Лише вівчарі, лісоруби, водії та трактористи? Клерки, ІТішники, вчителі та офіціанти? Хіба для них держава рідніша ніж для власників баз та турбаз, фабрик, заводі та пароходів?

Закарпатець 2024-01-15 / 13:10:34
Хай народні депутати займаються законотворенням, а то привласнили функції правоохоронних органів , слідчими себе возомнили, що не депутат, то пуп землі. Най ліпше думають як врятувати державу Україна. У Закарпатті має бути жорсткий контроль, а то вже "заїзжих" блатних багато, в тому числі, колаборантів, та й тих, хто просто ігнорує військовий стан. Микита робить все правильно.

Читач 2024-01-15 / 12:54:52
Йой, права конституційні попирають! А те, що свідомо, а той злочинно, не виконують конституційний обовязок захищати країну, свою державу, ніхто і не згадує. Так, от, дорогі українці, прочитайте ст. 65 Коституції України.

111 2024-01-15 / 12:31:22
Туніядців прокурорів на фронт бо мають, що захищати. Рвалися на посади, платили великі гроші, дуже хотіли Батьківщині служити- хай ідуть на передову та служать.

Іван 2024-01-15 / 12:17:04
Нинішній прокурор закобласті кришувальник незаконного видобутку бурштину в Рівненській області, купив посаду в нашій області, хоча проводилося розстеження відносно нього а його зама в рівнегській області посадили.

Пенсіонеру 2024-01-15 / 11:24:33
Прокурор то не слідчий, що розслідує. Прокурор то трутень із зарплатою як на передовій і премією у 200 000 на день прокурора. Ще і справи продає.

военком 2024-01-15 / 11:10:11
До пенсіонера. Навірно так як ти кажеш воно і буде.Бо основна маса людей сприймає армію в цей час як покарання.Головне питання чи буде толк з цих вояк,чи будемо мати свої мясні штурми.Армії потрібні мотивовані і здатні воювати люди.Поушком таких людей і повинен займатись ТЦК.А держава має мобілізованим забезпечити все необхідне.

Депутат 2024-01-15 / 09:57:45
То трутень якого ми обрали! Дуже влучно сказали! Не ли у вишиванцi ходити та спiвати патрiотичнi пiснi,а в перших рядах боронити краiну,Якою так ненаситно користувались!
НА ПЕРЕДОВУ!!!

пенсіонер 2024-01-15 / 09:41:59
Треба военкомам демонстративно під телекамери вручати повістки депутатам ОТГ, міських, районних та обласної рад.
Вони рвалися до влади на виборах, інколи підкуповуючи виборців, тому хай тепер ідуть боронять державу і свою владу.
Якщо порахувати скільки цієї депутатні в Закарпатті, то відмінусувавши жінок і пенсіонерів можна набрати ще одну 128 бригаду.
Тепер настав час істини, хай депутати у перших рядах ідуть захищати ту владу за яку боролися і якою користалися.
Бо одягати вишиванки і співати гімн прикладаючи руку до грудей мало, треба тепер захистити цю державу.
І не розумію чим депутати під час війни займаються, крім дерибану бюджетів та розкрадання земель.
Поліцейський патрулює і затримує злочинця і порушника, прокурор розслідує, суддя судить, А ЩО РОБИТЬ ДЕПУТАТ?????

Фатів 2024-01-15 / 08:56:18
До Воєнкома
Повністю згоден
Тому звиздуйте і вручайте повістки депутатам всіх рівнів місцевих рад.
А то ви лише піря піднімаєте на сирохманув із села

Военком 2024-01-15 / 07:45:02
Ви ся определіть що хочете. Хочете жити в Україні треба йти воювати. А якщо добровольців не вистачає треба примушувати. Так було є і буде всюди і у всі часи.Якщо не воювати прийдуть буряти мало всім не покажеся.

офіс-дрескод 2024-01-15 / 06:03:07
То членкиня Юлія Яцик на себе щось таке-несяке напняла? Кобіта ніби й розумна, а глянути на себе у дзеркало і вдягнутись по-діловому важко? Чи напівсерйозні справи зібралась обговорювати? Нехай повчиться у пані Голови.

Свiй 2024-01-15 / 05:59:58
Забыли про УжНУ! Отам пристанище всякого непотрiбу!Роберiться накiнець з мандрiвником з свiтовим iменем,ректором!

Варош 2024-01-15 / 01:28:27
Це омбудсмен України : https://www.facebook.com/dmytro.lubinets.
А це представник у Закарпатській області :
https://www.facebook.com/profile.php?id=100091812465917.
Читайте та робіть висновки !?!?!?

НОВИНИ: Політика

23:53
/ 37
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини