Комплекс "Термальні води Косино", де переховували "ухилянтів", нашпиговано символами "Великої Угорщини" (ФОТО)

Резонансна історія з мобілізаційним заходом Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ОТЦК та СП) в оздоровчому комплексі "Термальні води Косино" висвітлила ще один цікавий аспект функціонування цього закладу, на який вказали читачі "Закарпаття онлайн".

Комплекс "Термальні води Косино", де переховували "ухилянтів", нашпиговано символами "Великої Угорщини" (ФОТО)

Виявляється, приміщення і територія комплексу насичені імперськими символами так званої "Великої Угорщини". Тобто, Угорської імперії в її колишніх кордонах, до складу якої входила і територія сучасного Закарпаття. І яка є мрією і метою угорських ревізіоністів, включно з одіозним прем'єр-міністром цієї держави віктором орбаном.

Не варто думати, що йдеться про випадковий підбір дріб'язкових елементів дизайну якогось тематичного закутка комплексу. Бо, насправді, тут в різних місцях підібрано найзначущіші символи угорського великодержавництва.

Так, в одному з басейнів відвідувачів зустрічає скульптура угорського міфічного птаха турула. Який є одним з наріжних кутів символізму угорських великодержавності та ревізіонізму. Символу збройних сил сусідньої держави. Того самого, якого нещодавно зняли, саме через вказаний символізм, з постаменту в мукачівському замку "Паланок", замінивши на український тризуб.

У фоє закладу відвідувачів зустрічає "золотий" імперський трон, увінчаний реплікою головного символа державності Угорщини, передусім саме в контекстах імперськості, великодержавності та ревізіонізму, – Святостефанської корони, або корони Святого Іштвана. Символу, зокрема, угорських претензій на Закарпаття, бо свого часу вона переховувалася на території мукачівського замку "Паланок", на чому повсякчас акцентують угорські ревізіоністи. Символу, що його планували, але так і не наважилися встановити, а точніше оперативно перелицювали на вкраденій у громади Ужгорода і зруйнованій пам'ятці "Корона". Того, що його угорське генконсульство самовільно, незаконно і провокативно встановило свого часу на українській, поза територією дипустанови, території.

На стіні праворуч від трону розміщено державний герб Угорщини. Без будь-якої альтернативи, хоча б у якомусь іншому місці, у вигляді державного герба України. Герб, ключовим елементом якого, до речі, є та сама корона Святого Іштвана.

Ліворуч від трону – герб Косоньської (Косонь – угорська, нині офіційна назва колишнього села Косино) громади, яка у вищеокресленому символічному контексті є, вочевидь, частиною нинішньої Угорщини і Угорської імперії, а не України.

Ну і апогеєм цього угорського великодержавного символізму є виконана в дереві карта Великої Угорщини, тобто Угорської імперії в її найбільших кордонах, що включає в себе нинішнє українське Закарпаття. Карта, виявлення якої в офісі Василя Брензовича, лідера підконтрольної офіційному Будапешту угорської організації, було використане СБУ, разом з іншими доказами, при формуванні звинувачення останнього у державній зраді. Через що В.Брензович вже понад 3 роки переховується від українського правосуддя в Угорщині.

Всі ці символи були розміщені в комплексі "Термальні води Косино" ще до війни, коли завдяки яловості та непатріотичності українських влади та спецслужб на Закарпатті вільно почувалися не тільки представники влади сусідньої держави, але й навіть угорські ультраправі з партії Jobbik.

Але їх появу не можна вважати тут випадковою. Хтось інвестував у це підприємство чималі гроші, які звідкись взялися. І воно має конкретного власника  чинного депутата Закарпатської обласної ради VІIІ скликання від політичної партії "Слуга народу" Олексія Іванчо.

Тобто, як виявилося, люди з "Великою Угорщиною" в голові і, вочевидь, у серці нині не тільки визначають політику в регіоні, але й продукують недвозначно шкідливі в контексті війни та процесів мобілізації меседжі та заяви.

10 грудня 2023р.

Теги: Косино, угорщина, імперськість, ревізіонізм, великодержавність, Іванчо

Коментарі

і ще нижньому 2023-12-12 / 17:37:14
Зніміть, паскудоти, ту імперську символіку і займайтеся собі термальним бізнесом. Тудом?

нижньому 2023-12-12 / 17:35:02
Ти ідіот? Чи колаборант? Чи просто сепар? Українцем ти чого підписався, паскудо? Українець би такого не написав і не запропонував. Ти можеш бути максимум хохлом. або "русіном".
Туризм тут до чого? Може не на всьому ґешефти варто робити? Не думав про таке? Чого в Лінці не роблять ґешефт на Гітлері? А в Італії - на Мусоліні?
Намалюй, може, Z в центрі Ужгорода і відкрий кордони для путіноїдів. Уявляєш, скільки бабла буде? Або х** у себе на лобі. Теж будуть приходити дивитися. "Туристи". Може й копійку убогому кинуть.
Зі своєю рабською свідомістю ви би бабло робили на всьому, на чому люди з гідністю заробляти б і не подумали. На тому, на чому з міркувань державної безпеки заробляти і не можна.
Бо ви - продажні тварини. Слимаки. Червяки. Гидота(

Українець 2023-12-12 / 16:52:49
Завдяки термалам Закарпаття стало локомотивом туризму в Украіні. Регіон приваблює мільйони туристіів та тисячі інвесторів. Ціни на відвідування лікувальних термальних басейнів є цілком доступними а сервіс відповідає кращим європейським стандартам. Автор статті та більшість коментаторів, на мою субєктивну думку, не тільки не сприяють розвитку туризму як бізнесу але й загострюють питання взаємовідносин із сусідньою Угорщиною. Акцентуючи увагу на оформленні приміщень комплексу в історичному дусі попередніх століть , які є невідʼємною частиною історіі краю автор намагається спровокувати негативне враження від самоі ідеі відпочинку, комплексу та власника бізнесу. Така стаття є неприпустимою у світлі прагнень країни до європейської інтеграції

Ужгород 2023-12-12 / 08:49:30
Всі запитання до власника приватного комплексу Іванча. СБУ має прежявити йому такі аргументи, аби він більше угорський шовінізм не пропагував

Нянько 2023-12-11 / 15:56:16
Однозначно що Косинський термал кришує влада - от і маємо результат бездіяльності СБУ. Мадярам треба порозуміти, що переселенці теж люди і полюбляють теплі і тихі краї та з їх працелюбністю вони швидко освоять Берегівський та Виноградівський райони особливо бізнесово. Кажуть що в деяких селах Берегівщини вже мало залишилося місцевих а більше стає людей з рюкзачками..Ось таким чином може закритись "угорське питання"..Угорській меншині треба думати головою як хочуть жити в Закарпатті а не слухати орбана якому вони в УР не потрібні.

закарпатський українець 2023-12-11 / 14:17:07
Хороші коментарі, варті уваги, осільки відображають реальне ставлення закарпатців до "так званих проблем угорців на Закарпатті".Абсолютно погоджуюсь із закарпатцем про те, що мадяри закінчать так як і після 11 світової війни. Додам, в сукупності з тим, як до них поставились і після 1 світової, симптоми чого в них і зараз віддають. То що, виходить так, що мадяр є бетяром и світяться му ся очи товды, коли на нім шапка із когутячим пір"ям, товды, коли годен дупкати каблуками по падементу і то лиш під звуки чардашу ? А ще вкажіть му турул і карту Австро-Угорщини, ще дайте му заспівати Озо сийп". А так і виходить.
Тому і правий міністр Кулеба, коли каже, що Україні для виконання вимог Орбана залишилилось заспівати і станцювати. Так я про те ж.

IVAN.cs0 2023-12-11 / 14:13:41
"ТУРИЗмо-ЗНАВці" Закарпаття-Яких ВЧИВ пан -Велик"Патріот"-професор УжНУ- ШАНДОР ?Ференц =чи Фєрі- та НавЧИВ ТАК..-Шо НЕ ПОМІЧАЛИ НіХто-Шо Там в Оздоровч Плават Комплексі"Косино"-УСЯ АТРИБУТИКА Мадярщини і Герби і Корони Мадярщини! Усі ЦІ "ТУРИЗмр-ЗнАвці" і Фері ШАНДОР -"Патріот Укр"-НЕ ПРОСТО "ТАК"-ЦЕ НЕ ПОМІЧАЛИТ-Не за КРАСИВІ ОЧІ...а За Мзду Фінансову і Преференціі Різні

злий 2023-12-11 / 12:42:46
до СБУ
Закривати кришовані ментами "апаратки" - то, звичайно, добре. Але треба займатися і прямими своїми обов'язками. Карта Нодьмодьорорсаґу - то не діточі фіґлі. І турули зі Іштвановими коронами - теж. Це символи, що осідають в головах тутешніх мадярів. І немадярів теж.
Колаборантство буває не лише російським. І небезпека йде не лише зі Сходу. Орбанові катуни стояли під Закарпаттям в перші дні не просто так.
Не бавтеся з вогнем. Бо затра до вас зайдуть путінські цімбори і заберуть все, нажитоє ніпасільним трудом. Дуйте на холодне. Бо задувати писками велику пожежу буде вже пізно

Історик 2023-12-11 / 12:32:00
На що може претендувати в центрі Європи плем’я із-за Урала. Маєте,слава Богу, те що маєте і радійте долі і не показуйте зуби. А власників «Косино» треба ощасливити і перевірити як такий комплекс став приватним в одній особі. Напевно постарався батя, який був народним депутатом і головою Берегова тв виконавчого комітету обласної ради. Основа колаборантів - збагачення.

Василеві 2023-12-11 / 11:55:37
В "Косині" був весь український народ? О_О Круто. Як він туди помістився?
ТЦК має ловити хабарників? Ви нічого не переплутали? :)
Карта "Великої Угорщини" з претензіями на Закарпаття - то елемент дизайну? Теж круто.
СБУ, тут знайшовся "ухилянт"-почекун, який готовий хлібом-сіллю і з мадярським триколором зустрічати мадярських "визволителів", аби лиш не відправили захищати Україну! :)

Василь 2023-12-11 / 11:47:42
Це не дає право поводитися так тцк і творити беззаконня до українського народу. А коли дали їм відпір то поливають брудом ,і краще би дивилися за собою скільки вже половили взяточникіа у них і ніхто не за гратами а це більший злочин чим якісь елементи дизайну

закарпатець 2023-12-11 / 10:46:17
Прийде час і Угорщина закінчить точно так як після Другою світової. Регент у вигнання, Салаші на голузу, мадяри під прес.
Частина угорських територій відійде іншим країнам.
Прийде на пса мороз.

закарпатський українець 2023-12-11 / 10:37:55
Це так відчувають значні незручності угорці Закарпаття в щоденному житті, що дозволяють собі малювати карту із Закарпаттям в складі Маждарщини. Склад злочину чистий. Це робота для СБУ, хоча повинні ставитись запитання і про те, чому на таке неподобство не було законної реакції дотепер. Імперське минуле душить Угорщину. І чи не тому так себе поводить Горті-Орбан, що ми самі даємо для цього повід ?

злий 2023-12-11 / 10:05:59
Зняти всю цю небрязь. Як зняли турула на Паланку. Негайно!

Містянка 2023-12-11 / 09:49:23
Дизайн в орбаністичному стилі). Дякую, Олеже, що фіксуєш ці збочення. Бо наші туризмознавці, культурологи чи так звані публічні інтелектуали зазвичай або вітають таке, або вдають, що не помічають. Вочевидь, мають за що бути вдячними.

Ужгородці 2023-12-11 / 07:07:10
Ох як нам теє кубло не подобається! А вирішити з ним просто: з дерева там багато - підпалити. І карта, і корони з гербами, і трон, і прихисток ухилянтів - усе одним махом

знак питання 2023-12-11 / 00:05:14
Ого, чувак (нижчому), як тебе понесло!) Ти яку траву куриш? ))

Ара хамі я 2023-12-10 / 23:42:12
1 .Віталька боксер, мер Київграду, заявив німецьким ЗМІ, що наш Президент схильний до авторитаризму в управлінні.
2. Президент за своїм психотипом людина, яка дуже болісно сприймає критику.
3. Віталька і Володька мають відношення до Косино.
4. Як опосередковано нашкодити Віталькі за довгий язик…..і одночасно показати суспільству що справедливість в країні є, і ті нехороші багаті дяді, які не хотять сидіти в окопі ні куди не дінуться від ТЦК?
5. ТЦК, Косино, ЗМІ, відлякування відвідувачів, наслідок зменшення фінансових надходжень, вкид через ЗМІ теми великої угорщини, підключається СБУ, державна зрада Льоші, імміграція, віджимаємо бізнес. Хепі-енд!

Андрій 2023-12-10 / 22:33:55
Що можна сказати. Жах! Ось вам повага до держави Україна. Так кого тут притискають і не поважають?

Ужгородець 2023-12-10 / 22:14:04
Це не дає право влаштовувати бичі нальоти на цивільні об'єкти під час відвідування відвідувачів, матами крити персонал, махати автоматами!!! ТЦК це не СБУ і не поліція, це перевищення повноважень, перевищення необхідних заходів. Ніяких ухилянтів там намає, тцк тупо рішило бикувати? Ухилянт це той, хто не зявився по повістці і це ДОВЕДЕНО В СУДІ. Є претензії до власника і символів? Так цивілізовано вирішуйте, бо сьогодні нальот на косино, а повірте всі мадярські канали це просиакували як треба, і орбан блочить кордон на секунді. І буде кричати намвесь єс показувати ці бичі нальоти з матюкамт в тилу за 1500км від фронту. Так ніколи не буде порядку! Вручити повістку автомат не потрібен і шолом і бронежилет!!!

НОВИНИ: Політика

22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
» Всі новини