На Закарпатті почали будувати великий завод, що переїхав з Краматорська (ФОТО)

Ймовірно, йдеться про КЗВВ або "Фурлендер"

На Закарпатті почали будувати великий завод, що переїхав з Краматорська (ФОТО)

На Закарпатті почалося будівництво нового й відновлення релокованого великого підприємства з Краматорська, яке спеціалізується на виготовленні турбін та обладнання для генерації енергії.

Про це повідомив голова Закарпатської ОДА Віктор Микита.

"Одразу після початку повномасштабної війни разом із керівництвом компанії ми розпочали процес переміщення потужностей, щоб врятувати це виробництво. Новим постійним місцем дислокації став Ужгородський район, громади якого змогли забезпечити необхідні умови для релокації та отримання інвестицій", - йдеться у повідомленні.

Вже в серпні минулого року підприємство стало платником податків у Закарпатській області, спрямувавши до бюджету громади близько 12 млн грн. 

За словами голови Закарпатської ОДА, наразі будується новий виробничий цех компанії, який стане частиною майбутнього індустріального парку. Тут працюватиме декілька тисяч фахівців, і ця платформа стане однією з бюджетоутворювальних. Велика частка продукції буде реалізовуватися на експорт.

Окрім того, місцева громада разом із компанією вже розпочали реалізацію ініціативи з будівництва житла для декількох тисяч релокованих і нових працівників компанії, повідомив чиновник. 

Будівництво релокованого заводу з Краматорська. Фото - Закарпатська ОДА

Віктор Микита не називає підприємство, але, судячи з усього, йдеться про "Краматорський завод важкого верстатобудування" (КЗВВ) та "Фурлендер Віндтехнолоджі".

В червні минулого року повідомлялося, що КЗВВ змінить своє своє місцезнаходження на Закарпатську область.

КЗВВ випускає широкий асортимент верстатів, завод став одним з перших в Україні, на промисловому майданчику в якого йде робота над випуском частин електростанцій. Підприємство опанувало випуск башен для вітроенергетичних установок. Серед основних замовників в Україні – виробник вітроенергетичних установок "Фурлендер Віндтехнолоджі" (випускав продукцію на майданчику КЗВВ). "Фурлендер" також релокувався до Закарпатської області і має таку ж юридичну адресу, як і КЗВВ.

97,699% акцій ПАТ "КЗВВ" володіє зареєстрована на Кіпрі Ukrainian Machinebuilding PlantS M.S. Limited. Бенефіціарами значаться Сергій Близнюк і Людмила Ульященко. Понад 74% акцій "Фурлендера" володає кіпрська команія "АСТРЕЛЛА ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД", майже 25% - Максим Єфімов. Бенефіціаром підприємство значиться Едуард Мкртчан.

У квітні минулого року повідомлялося, що ТОВ "Вітропарки України", що входить до складу групи "КЗВВ", перевезло виробничі потужності на територію Львівської області.

Після повномасштабного російського вторгнення майже всі промислові підприємства Краматорська припинили свою роботу, багато змінили адресу реєстрації. Так, найбільший у місті "Новокраматорський машинобудівний завод" наразі зареєстрований у Києві - попри те, що не працював, понад року продовжував платити своїм працівникам дві третини окладу, але нещодавно оголосив про призупинення дії трудових договорів із частиною працівників.

Другий найбільший завод у Краматорську - "Енергомашспецсталь" - змінив адресу реєстрації на Бориспіль. Наразі у суді слухається справа про банкрутство підприємства.

Щоб промисловість відновила свою роботу у Краматорську, потрібно, щоб лінія фронту відсунулась якомога далі від міста.

"Ми дуже сподіваємось, що після відтиснення ворога від Бахмуту якомога далі, відповідно до того спілкування, яке я маю, від інформації, яку я маю від приватного бізнесу, від промисловості, багато хто - і здебільшого промисловість - має намір відновити виробництво. Насамперед - "Новокраматорський машинобудівний завод", - казав начальник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко в інтерв'ю Kramatorsk Post.

20 квітня 2023р.

Теги: завод, релокація, Краматорськ

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини