Через сепаратизм керівництва МГКЄ греко-католики Закарпаття ймовірно святкуватимуть Великдень окремо від решти українців

Через чергове сепаратистське рішення чинного керівництва Мукачівської греко-католицької єпархії (МГКЄ) більшість українців Закарпаття греко-католицького віросповідання ймовірно змушені будуть відзначати частину свят окремо від решти греко-католиків України та українців загалом.

Через сепаратизм керівництва МГКЄ греко-католики Закарпаття ймовірно святкуватимуть Великдень окремо від решти українців

Про це свідчить коментар "Українській правді. Життя" священника Мукачівської греко-католицької єпархії отця Павла Сосницького.

Відповідно до його слів, чинний керівник МГКЄ владика Ніл лукавив, коли в інтерв’ю Суспільному натякав на узгодженість переходу підпорядкованої йому єпархії на григоріанський календар з відповідним рішенням Архиєрейського Синоду Української греко-католицької церкви (УГКЦ). Адже, як стверджує отець Павло,  з 1 вересня 2023 року МГКЄ перенесе дати святкування не лише Різдва та пов’язаних з ним свят, як це робить УГКЦ, але й Великодня. І цим додатково відділить греко-католиків Закарпаття не тільки від їх одновірців в усій Україні, але й від решти українців.

За словами отця Павла Сосницького, наразі кожна парафія МГКЄ отримала зверху чіткі інструкції про перехід.

"Якщо більше 90% парафії бажає переходу (на григоріанський календар – ред..), то складається протокол збору громади, де кожен член ставить свій підпис, щоб засвідчити його реальну присутність та бажання перейти. До цього протоколу додається заява-прохання від парафії про перехід на ім’я владики, і єпископ видає декрет про перехід громади на новий календар", – розповідає священник.

Отець Павло підкреслив, що закарпатські греко-католики переходять саме на григоріанський календар, а не на "гібридний новоюліанський" як Українська греко-католицька церква.

На його думку, новоюліанський календар, на який перейшла УГКЦ, це – спроба поєднати два календарі, зберігаючи дати рухомих свят (Великодня та прив’язаних до нього свят, які змінюються кожного року) та змінюючи дати нерухомих свят (Різдва, Водохреща тощо).

Після переходу на григоріанський календар закарпатські греко-католики святкуватимуть в один день з римо-католиками не лише Різдво, але й Великдень. І, відповідно, відзначатимуть воскресіння Христа окремо від решти греко-католиків та всіх православних України.

"Якщо дуже-дуже просто, то з прийняттям григоріанського календаря ми будемо святкувати Великдень разом з Католицькою Церквою, а лишивши юліанський чи вибравши новоюліанський – разом з Москвою та деякими іншими помісними православними церквами", – каже священник.

Він пояснив, що іноді різниця між датою Великодня за григоріанським та новоюліанським та юліанськими календарями може складати від одного тижня до трьох.

Наприклад, цьогоріч за григоріанським календарем Великдень святкуватимуть 9 квітня, а за юліанським та новоюліанським – 16-го, тобто на тиждень пізніше. І якщо 10 лютого таке попереднє рішення керівництва МГКЄ про повний перехід на григоріанський календар буде офіційно затверджене на засіданні єпархії, така різниця може стати новою лінією розколу в середовищі греко-католиків України та українців загалом.

Однак вірникам МГКЄ такі «дрібниці» не пояснюються. Точніше, їх свідомо вводять в оману.

Раніше МГКЄ під керівництвом владики Ніла вже вжила цілий ряд кроків для віддалення закарпатської єпархії від УГКЦ. Зокрема, затвердила партикулярне право МГКЄ, в якому єпархія вже кваліфікується як Церква. При цьому владика Ніл почав називати МГКЄ Церквою ще раніше.


ДО ТЕМИ:

Священики Закарпаття та Львівщини просять нового нунція вирішити питання єдності УГКЦ (ФОТО, ВІДЕО)

Два Івани. Як було зірвано об’єднання греко-католиків України?

Очільник МГКЄ єпископ Ніл (Лущак) є співвласником "бензинового" бізнесу з часткою у 800 тис. грн

Ті, хто підтримують ідею "окремішності" Мукачівської ГКЄ, роблять це не просто так, — о. Василь Мандзюк

Дві унії. Чому українські греко-католики досі не об’єднані?

Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського

У понеділок на Закарпаття прибуде словацький ієрарх, що є противником єдності греко-католиків України

Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Закарпатська церковна аномалія: погляд з Києва

Свого часу МГКЄ отримала від Ватикану не sui juris, а status quo (ДОКУМЕНТ)

На аудієнції в Папи Римського архієпископ Гайдудорозький просив Святійшого Отця не допустити єдності греко-католиків України

09 лютого 2023р.

Теги: МГКЄ, УГКЦ, календар

Коментарі

УЖГОРОД 2023-03-08 / 10:42:30
Суй юріс є чи нє?

Реформаторам 2023-03-05 / 16:43:47
А як тепер Свято Покрови = День Украінського Війська має бути? 1-го жовтня? Не кажіть, що для різних капеланів по-різному!

Радник Байдена 2023-03-01 / 19:35:57
НІЛ МОЛОДЕЦЬ. ЗАСТАВЛЯЄ БАГАТЬОХ ВІДЖИМАТИСЯ.
ЩЕБИ солдафонщине не вказувала ВЛАДИЦІ.

Оксані 2023-02-28 / 15:39:22
Слава навіки. Паніко, прокоментуйте чітко і зрозуміліше. Що ви хотіли сказати? Бо виглядає, що то якийсь о.Оксун, а не Оксана. Хотів би щось сказати в захист сепарів, а не має що сказати

Юрій 2023-02-28 / 15:22:07
Оксана, а хто який обовязок і перед ким виконує?

оксана 2023-02-28 / 08:55:34
Слава Ісусу Христу.Дорогі християни ви молитесь Богу і навірно вірите У Бога,але так нетреба ставитись до людей ,бо всі ми перед Богом рівні,і кожні виконують свій обовязок а коли празнувати Ведикдень ,Різдвіо Христово то не є примусово,каждий має свій вибір,і не сваріться А Богу моліться.

Льоньови 2023-02-28 / 07:31:17
Про бізнес тут вже писалося купу, а п'янка та інші бешкетування? Просвітіть, будь ласка

Льоні 2023-02-27 / 15:27:37
А ще між іншим владику Ніла Ватикан гнав до Орбана у 2021. році просити «дружньої» підтримки? Навряд.

Льоні 2023-02-27 / 15:04:19
В ваших словах багато правди, та не все залежить від Ватикану а й від місцевих, якби духовенство МГКЄ 51% і керівники хотіли єдність і проголосили акт єднання Ватикан визнав би по факту, та поки що такого нема, чекають землетруси інші кари Божі бо війна не навчила. Ватикан і до Унії нікого не просив а в певному часі визнав, здається за 6 або 7 років після 1646. Тому в більшості духовенства єпархї є вибір або піти на повну єдність з УГКЦ або знищити єпархію в чварах, здається їм другий варіант більш до вподоби, рвуться в пекло.

Льоня 2023-02-27 / 10:27:48
Ок, ребята. Такі розумні всі. Питання: чому саме Ватикан саботує єдність греко-католиків України? Хіба це не в їхніх руках? Це можна зробити дуже легко і просто, якщо би річ була лише в місцевих сепарах. Місцевим просто повезло. Це не на їхнє прохання Ватикан тримає в підвішеному стані. Ніякі мілани, ніли, курахи і береші не мають ні сили ні важелів впливати на ситуацію реально. Є великі дядьки, і Ватикан саме на них зважає. Мукачівська єпархія є розмінною монетою в геополітичних торгах. Орбан мріє про Закарпаття. Це всі знають. Орбана підтримує путін. Ватикан хоче мати добрі стосунки з путіним. Саме тому немає чіткого і жорсткого засуду російської агресії проти України. Є лише загальне бла-бла, що війна це зло, треба перестати стріляти, перестати торгувати зброєю, що треба вести діалог, що папа хоче рівно поїхати і в росію і в Україну, тощо. Інтереси росії і Ватикану пересікаються в багатьох інших країнах також. Це, зокрема, латинська Америка, частково Азія і нещодавно росія почала активізовуватися навіть в Африці. Для Ватикану Є значно ширше поле протистояння з росією, не лише на території України. Тому Ватикан враховує ці всі моменти в глобальному масштабі. Саме тому не призначає постійного єпископа, який може стати для Ватикану значно більшою проблемою ніж Ніл Лущак. Тому закривають очі на його скандальну поведінку, на бізнес, на п'янку і інші бешкетування. Щодо Блаженнішого, то позиція стосовно війни в Блаженнішого і Ватикану протилежні. Це ніхто не приховує. І Папа не раз критикував Блаженнішого і Синод УГКЦ за надмірний "націоналізм ", як це сприймають у Ватикані. Проблема значно ширша. Ще раз наголошую, що проблема не в підборі кандидата на єпископа, а в небажанні зрушити це питання з місця.

злий 2023-02-27 / 05:16:29
Щось ти, неборятко, з отим своїм "Ватикан проти України" і "Папа не може терпіти Главу УГКЦ" справді загнув

Льоні 2023-02-27 / 00:57:57
"Папа не може терпіти Главу УГКЦ" Щось дуже дивне твердження. Воно має якісь підтвердження в публічній площині? Десь про це писалося? Чи це просто з носа виколупано?
А мАсква впаде

Льоня 2023-02-26 / 22:21:08
Ватикан проти України. Папа не може терпіти Главу УГКЦ. Саме тому в найближчі роки постійного єпископа на Закарпатті не буде. Нунція сюди не вплутуйте. Він на це не впливає. Ватикан дозволяє натомість Блаженнішому повну свободу дій на решті території і в діаспорі, бо там вплинути всеодно не може. А ось Закарпаття - ні. Це інтереси путіна і орбана, і Ватикан не хоче погіршувати стосунки з Москвою. Якщо Москва впаде, то буде єдність греко-католиків України.

Ігор 2023-02-23 / 16:10:15
Цей двіжняк навколо календаря - це сепарська афера. Держава не повинна цього допустити. Це не просто невинне святкування Великодня в інший день, це свідоме розділення одного і того ж народу українського, що ми ось не такі і навіть не тоді празнуємо.

Віточці 2023-02-23 / 13:12:56
Думаю, що людей зганяє владика Ніл до ПЦУ. Вони тепер почнуть розвиватися належним чином.заберуть більшість старих греко-католицьких храмів, з ними і вірників, що тепер в мп. А ще підтягнуться до них і наші греко-католики, то ж вже ніби як не так ганебно, як до МП. Отже, владика Ніл чітко і послідовно руйнує католицьку Церкву на Закарпатті. Дайте йому медаль

Віточці 2023-02-23 / 12:36:31
Кажіть вашому священикові най розводиться, та буде чисто католицький падре.

Віточка 2023-02-23 / 12:16:02
Я коли почула від священника, що будемо тепер чистыми католиками, разом з Папою і т.д., то зловила себе на думці, що до тепер і Папа не був аж таким чистокровним католиком, бо вітав нас з східним Великоднем, та і тепер ми будемо чистіші католики за Папу, бо він признав старий Великдень у всій Україні законним,а ми не признаємо і видумуємо біціглі. Я скажу так: люди вам покажуть, хто де святкуватиме. Підуть там, де буде так, як вони звикли, і як правильно. На жаль, людей заганяють до МП

Закарпатець 2023-02-23 / 09:21:21
На рахунок неуків це якраз про Кураха Романа, якого вигнали з 3 курсу семінарії нашої ужгородської греко-католицької, потім десь порішали родичі та його Мілан Шашік пристроїв в єпархії, зато всьо подмахував Шашікові, всякий брєд, неук, карєрист і подхалім, пригрівся в резиденції при соборі та бреше потиху людям

Митрику 2023-02-23 / 07:45:39
Сліпі сліпих ведуть, копають яму іншим, самі в неї впадуть, так з неуками.

Митрик 2023-02-23 / 00:47:13
Є одна дуже цікава деталь. Вчені священники єпархії, наприклад, о.Василь Зейкан, що в Хусті, і багато інших, підтримують мудре і аргументоване рішення Синоду УГКЦ щодо збереження східної Пасхалії. За латинську (мадярську) дату Великодня топлять з усіх сил всі інші. Горе людям, коли їх ведуть неуки

НОВИНИ: Політика

22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
» Всі новини