Закарпатські журналісти-розслідувачі просять у нового керівництва поліції області розслідувати факти перешкоджання їхній професійній діяльності (ФОТО, ВІДЕО)

До випадків порушення Свободи слова і бездіяльності поліції журналісти у різний спосіб намагаються привернути увагу вже кілька місяців.

Закарпатські журналісти-розслідувачі просять у нового керівництва поліції області розслідувати факти перешкоджання їхній професійній діяльності (ФОТО, ВІДЕО)

Закарпатські журналісти Станіслав Данко і Олена Мудра, які працюють у жанрі журналістських розслідувань, продовжують привертати увагу правоохоронців до випадків перешкоджання своїй професійній діяльності як з боку органів влади і місцевого самоврядування, так і окремих посадовців. У Кримінальному кодексі України такі дії щодо журналістів кваліфікуються як стаття 171 Стаття 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Нещодавно журналісти організували спільну, із регіональним представником Інституту масової інформації Ярославом Гуланом пресконференцію, на якій розповіли про випадки порушення їхніх прав та спроби перешкоджання їхній професійній діяльності протягом 2018-2020 років, реакцію на ці випадки правоохоронних органів і стан досудових розслідувань, наявні судові рішення у цих справах.

Підсумком заходу стало спільне звернення журналістів до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, в якому вони просили його звернути увагу оприлюднені ними факти з метою активізації досудового розслідування та забезпечення дотримання базових вимог кримінального та процесуального законодавства працівниками поліції Закарпатської області. Копію звернення журналісти надіслали також керівництву Національної поліції Закарпаття.

Учора керівництво ГУ Національної поліції в Закарпатській області змінили. Замість Олександра Шляховського обласне відомство очолив Ярослав Колесник, якого перевели з аналогічної посади на Київщині.

Тож журналісти публічно звертаються до нового очільника закарпатської поліції з проханням звернути увагу на викладені нижче факти перешкоджання їхній професійній діяльності та забезпечити по них прозоре досудове розслідування.

Випадки, що мали місце щодо професійної діяльності журналіста Станіслава Данка:

 - У липні 2017 року, під час зйомок громадських слухань у селі Липча (сьогодні це Хустська територіальна громада Хустського району ред.), які відбувались у будівлі будинку культури вказаного населеного пункту, журналіст Станіслав Данко отримав погрози від одного з молодиків, які брали участь у заході та порушували громадський порядок. Погрози стосувались застосування фізичної сили та пошкодження особистого майна, а саме - мобільного пристрою, на який велась зйомка. Після подання заяви про правопорушення (повідомлення про кримінальне правопорушення було подано в порядку статті 214 КПК України щодо перешкоджання журналістській діяльності від 02.08.2017 року начальнику слідчого управління ГУ НП в Закарпатській області полковнику поліції Шкирта Анатолію Івановичу – ред.) жодних слідчих дій проведено не було, про процес та результати потерпілого журналіста досі не повідомлено;

 - У вересні 2017 року, під час проведення сесії Закарпатської обласної ради з боку працівників поліції відбувалось невмотивоване фізичне перешкоджання Станіславу Данку у доступі до адміністративної будівлі, де відбувалась сесії. Тільки через деякий час перешкоди були усунені. Тим не менше, після заяви про злочин та дачі показів жодних наступних дій вчинено не було або про них не повідомляли ні особисто, ні в публічному просторі;

 - У жовтні 2018 році тодішній голова Хустської районної ради Юрій Іванчо у відповідь на інформаційний запит Станіслава Данка не надав запитувану інформацію, яка стосувалась заробітних плат його та його заступника (кримінальне провадження №12018070050001311 – ред.). Натомість поліція відмовилась вносити заяву про правопорушення, як того вимагає законодавство у належні для цього терміни, до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відбулось це тільки після звернення до суду, який визнав протиправною бездіяльність начальника слідчого управління ГУ НП в Закарпатській області Шкірти (судова справа №308/12581/18 – ред.);

 - Влітку 2019 року Служба автомобільних доріг в Закарпатській області невмотивовано відмовилась надавати інформацію, яка стосувалась договорів з підрядною організацією, що виконувала ремонтні роботи на одній із ділянок траси Н-09 «Мукачево-Рогатин-Львів».  Поліція не внесла першу заяву про правопорушення від 12.09.2019 року (талон-повідомлення Єдиного обліку №1366 – ред.) у належні терміни до ЄРДР  – такі дії відбулись тільки стосовно повторної заяви журналіста від 25.09.2019 року (талон-повідомлення Єдиного обліку №1448 – ред.). Відомості внесені до ЄРДР за №120190700300003068 від 25 вересня 2019 року.

 - 30.04.2020 року слідчий Ужгородського відділку ГУ НП в Закарпатській області Комісар О. І. закрив кримінальне провадження у справі про перешкоджання журналістській діяльності шляхом відмови у наданні запитуваної інформації посадовими особами Служби автомобільних доріг в Закарпатській області, не повідомивши журналіста Станіслава Данка як потерпілого про це рішення. З постановою потерпілий ознайомився тільки після особистого візиту до відділку поліції 23.10.2020 року, тобто майже через шість місяців після її ухвалення.

Випадки перешкоджання професійної діяльності журналістці Олені Мудрій:

 - 24.11.2020 року журналістка звернулась до Виноградівського відділення Берегівського відділку ГУ НП в Закарпатській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, що має ознаки частини 1 статті 171 ККУ. Наступного дня, 25.11.2020 року, до ЄРДР були внесені відомості під номером №12020075080000184. 29.12.2020 року згадане кримінальне провадження було закрите на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 ККУ. Лист з копією постанови про закриття журналістка отримала 09.01.2021 року і оскаржила його в судовому порядку. 26.01.2021 року постанову про закриття кримінального провадження скасував прокурор Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської обласної прокуратури. Матеріали кримінального провадження направлені у сектор дізнання Виноградівського відділення Берегівського відділку ГУ НП в Закарпатській області. 15.02.2021 року журналістка подала клопотання Виноградівського відділення Берегівського відділку ГУ НП в Закарпатській області про проведення додаткових слідчих дій у цій справі.

Причиною звернення до поліції у цьому випадку стало ненадання інформації на запит, який журналістка надіслала до комунального підприємства Виноградівської міської ради «Центр інвестицій та розвитку». Журналістка просила надати їй копії договорів та актів виконаних робіт по двох грантових проєктах, що фінансуються по програмі Транскордонного співробітництва. Проте її запит проігнорували.

Цікаво, що комунальне підприємство раніше вже ставало фігурантом розслідувань Олени Мудри та Станіслава Данка стосовно ймовірного розкрадання коштів Євросоюзу. Журналісти виявили, що послуги з діловодства на суму 1,5 мільйона гривень закупили у підставних підприємців. За фактом розслідування по відношенню до директора комунального підприємства Артура Шерегі було відкрито кримінальне провадження. Досудове розслідування у провадженні № 42020070000000308 здійснюють слідчі Виноградівського відділення Берегівського відділку ГУ НП в Закарпатській області за процесуального нагляду Закарпатської обласної прокуратури.

 - 24.12.2020 року журналістка звернулась до Виноградівського відділення Берегівського відділку ГУ НП в Закарпатській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення що має ознаки частини 1 статті 171 ККУ. Втім відомості до ЄРДР внесені не були і журналістка звернулась із скаргою до суду.  15.01.2021 року Виноградівський районний суд зобов’язав представника Виноградівського відділення Берегівського відділку ГУ НП в Закарпатській області внести відомості заяви від 24.12.2021 року. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. 15.02.2021 року журналістка подала клопотання Виноградівського відділення Берегівського відділку ГУ НП в Закарпатській області про проведення додаткових слідчих дій у цій справі.

У цьому випадку причиною звернення до поліції стало неповне надання Виноградівською міською радою інформації на запит щодо даних про земельну ділянку в межах міста, на якій здійснюється комерційне будівництво.

Від новопризначеного керівника Закарпатскьої поліції Ярослава Колесника журналісти очікують, як і зазначалося вище, реакції на факти перешкоджання їхній діяльності та сподіваються, що правоохоронці будуть на боці Конституції, українського законодавства та свободи слова, а не в опонентах до незалежних ЗМІ.


ДО ТЕМИ:

ВР посилила покарання за перешкоджання журналістам

18 лютого 2021р.

Теги: журналіст, перешкоджання

НОВИНИ: Соціо

19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 7
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 8
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
» Всі новини