Поки Сійярто летів до Києва, Росія погодилася захищати угорську меншину Закарпаття (ФОТО)

У Кремлі переконують, що готові разом з Будапештом відстоювати права і свободи етнічних угорців, які проживають на території Закарпатської області.

Поки Сійярто летів до Києва, Росія погодилася захищати угорську меншину Закарпаття (ФОТО)

Напередодні офіційного візиту до Києва глави угорського МЗС Петера Сійярто, на сайті «РИА Новости» з’явилось інтерв’ю Посла РФ в Угорщині Володимира Сєргеєва від 6 лютого, приурочене до Дня дипломатичної служби Росії.

У ньому глава російської дипмісії акцентує на важливості взаємовідносин з Угорщиною, зокрема в економічній та гуманітарній сферах.

– Москва неодноразово наголошувала, що Угорщина є одним найважливіших економічних партнерів Росії в Європі. Це співробітництво тільки посилюватиметься у майбутньому поставками газу до східноєвропейської країни через «Турецький потік» і приєднанням Будапешта до Євразійського банку розвитку, – розповідає Сєргеєв журналістам «РИА Новости».

Скрін-шот публікації інтерв’ю Володимира Сєргеєва, яке розміщене також на сторінці посольства у соціальній мережі Фейсбук

Не оминули увагою у розмові з Послом і питання «утисків» угорської нацменшини через проведення освітньої реформи в України, зокрема прийняттям закону «Про освіту» у 2017 році та закону «Про повну загальну середню освіту» від січня 2020, де врегульовано питання викладання у школах державною мовою та мовами національних меншин.

На запитання журналістів про можливі спільні плани Москви та Будапешта щодо захисту прав нацменшин в Україні,  Володимир Сєргеєв відповів, що вони готові до такої співпраці і закликають Угорщину діяти: "Закликаємо Угорщину та інші країни, нацменшини яких порушені цим законом, до спільних дій".

– Не секрет, що у відповідь на прийнятий в 2017 році Верховною Радою України закон про освіту, який визначив українську мову як державну мову навчання, Угорщина анонсувала і реалізує щодо Києва комплекс заходів дипломатичного впливу. Ми, зі свого боку, повною мірою поділяємо заклопотаність угорської влади таким "укранізаторським" курсом Києва, – цитує дипломата російське видання.

Однак, за словами Сєргеєва, офіційний Будапешт поки не поспішає з відповіддю. Хоча, як відомо, саме угорці першими звернулись до Москви з проханням «захистити їх нацменшину в Україні», про що стало відомо буквально нещодавно.

Таємне звернення депутатів угорського парламенту за підписом голови Національного зібрання Ласло Кевера від жовтня 2017 року адресувалося особисто спікеру Держдуми РФ В’ячеславу Володіну.

Можливо, між Угорщиною і Росією таки існують непублічні домовленості щодо співпраці у даному питанні, але уряд Віктора Орбана, маючи чудові відносини особисто з Президентом Росії Володимиром Путіним, планує також налагодити взаємодію з Офісом Президента України.  

Нагадуємо, що 7 лютого відбувся візит угорського міністра закордонних справ Петера Сійярто в Україну, під час якого він намагався виставити умови українській стороні щодо внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту», прирівнявши угорську мову до мов корінних народів України.         

14 лютого 2020р.

Теги: Угорщина, Росія, меншина

Коментарі

Вуву 2020-02-17 / 22:35:54
Тут я також погоджуюсь із галичанином.
НАЙБІЛЬШОГО ЗАХИСТУ ЯКИЙ ТІЛЬКИ МИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ
... ПОТРЕБУЮТЬ УКРАЙІНЦІ В РФ.
І НАШЕ МІНІСТЕРСТВО Закордонних справ від 1991 і по сьогодні ...
Навіть і не думає перейматись захистом наших громадян в РФ.
А ось тут приклад хунійі як треба це робити є показовим .
Може ПРИСТАЙКО ПОЧНЕ ПРЕСУВАТИ ПО ВСІМ НАПРЯМКАМ ЕРЕФІЮ. А НЕ ВИСТАВЛЯТИ СЕБЕ ЯК ПОПЕРЕДНИК КЛІМКІН ... В ЯКОСТІ
... "ДИПЛОМАТИЧНОГО" міністра
Про якого в певних випадках кажуть "ні риба ні мясо".

галичанин 2020-02-17 / 11:24:48
Модератор Вуву правий в одному: справді, можливо українські громади і не вимагали від Польсого уряду нічого, бо керівники України про своїх громадян особливо ніколи не піклувалися, то де тут знайти час для захисту прав закордонних українців ! Звичайно, про що ми говоримо ? Тому, для нас, українців, у ХХІ-ому столітті є дуже дивним така річ, як захист прав закордонних родичів.

Михайло 2020-02-17 / 10:47:54
Хустський замок почали будувати у 1090,битва при Братиславі (Прессбурге)907 році,ітд значит У 907 році мадяри вже були тут і це пише загальна принята історія а не приміром якась Угорська альтернатива фантазера Ю Шилова.

галичанин 2020-02-17 / 10:46:46


Коментар видалено. Адмін


Михайло 2020-02-17 / 10:42:18
Що тут вчити пане ,історичних свідчень описів безліч історія того ж князя Лаборця якого вбили Угорці ,почитайти Українську вікіпедію про Угорські племена ітд ви мені( вчи історію вчи історію) відкриваю будь яку сторінку про історію в гуглі або книгу ,ясно написано що мадяри прийлши сюди біля 880-950 роках від р.х.Що тут сперечатися? Я не захищаю мадярів ,звісно нехай вчать мову ,і ніякої автономії ,може історію вам трохи треба підтягнути?

до Михайла 2020-02-17 / 01:23:20
я ж кажу - вчіть історію! казка про те , що угорці живуть тут тисячу років є лише казкою! ЖОДНИМ документом чи археологічною знахідкою НЕ підтверджена. а от 250-300 греко-католиків в сучасній угорщині дійсно ЖИВУТЬ там, як мінімум 1000 років, але їх зробили "мадярами"! саме зробили, бо ще 150 років тому ніхто і уявити собі не міг, що існують т.зв. "мадярські греко-католики". почитай згадки Сковороди про подорож у Токай! а де Токай, а де нинішнє закарпаття? ніхто не каже про якісь претензії до мадярів, але не треба самим собі срати на голову і повторювати мадярську шовіністичну мантру. можемо говорити про 400 - 500 років проживання угорців на закарпатті. не говоримо про якісь окупаційні залоги і т.д. , але про біль-менш сталі поселення мадярів між русинами. ще раз кажу, з таким самим успіхом маскалів і поляків можемо назвати корінними народами України, а жидів, арм"ян і німців тим більше... є нацменшини, є у них свої права - хай користуються, а не лізуть на голову.

Вуву до галичанина 2020-02-17 / 00:55:44
У вас поляки теж корінний народ.
Нехай.
Але вони вважаються національна меншина ... (Навіть із своєю корінністю).
Так само як і украйінці які живуть на теренах східнойі Польщі в прикодонні тб. Холмщина ...
Надсяння ... І русини в Карпатському воєводстві яких називають просто "gurali" ... Горяни (якби по нашому приблизно гуцули)
Але ніхто йім автономійі не дає.
Викладання в школах предметів украйінською за державний польський кошт НЕ ПРОВОДИТЬ.
ПРИ ЦЬОМУ НІ УКРЯД УКРАЙІНИ ЙІМ ... НІ ТІ польські украйінські громади ... НІЯКИХ ПРЕТЕНЗІЙ НЕ ПРЕДЯВЛЯЮТЬ І вибачте "права не качають" і не верещать про утиски і про якусь там асиміляцію.
ТЕ САМЕ СТОСУЄТЬСЯ І УКРАЙІНЦІВ В СЛОВАЧЧИНІ І ЧЕХІЙІ.
ТО ПЕРЕПРОШУЮ ...
ПРО ЩО МИ ГОВОРИМО !?

Михайло 2020-02-16 / 23:25:34
До njksr, Угорці живуть тут щонайменше 1000 років всеж таки дума це можна назвати корінним народом,1000 років це 1000 років!!!Татари в Криму заселилися 700 років тому....Ітд...

njksr 2020-02-16 / 20:29:27
угорці в закарпатті НЕ корінний народ, а колонізатори і окупанти!вчіть історію шановний! лише ІСТОРІЮ, а не побрехеньки про перехід Карпат у 9 ст. і турула((((
п.с. може і кацапи корінний народ в Україні?

галичанин 2020-02-16 / 18:48:26
Бо є одна велика різниця між Росією, Канадою і Закарпаттям, про яку безграмотні українські радикали не знають. У Росії, Канаді, Угорщині українці є переселенцями. А угорці в Закарпатті - це корінний народ.

Вуву серgayєву 2020-02-16 / 18:11:16
Спочатку відкрийте украйінські школи і садочки в самі вашій ерефійі .
Відкрийте культурні товариства ... Театри.
Періодичні видання ...
А тоді будете мати право ЗАХИЩАТИ СВІЙ ЯЗІК В УКРАЙІНІ.
А ДО ТОГО ЧАСУ ЗАЦЕМЕНТУЙТЕ ЛІЛІПУТІНУ РОТ.
І ТАК ВСІ ЗНАЮТЬ ЩО ВІН НЕ СПРАВЖНІЙ ПУТІН А ФЕЙК НА ПИНЄХОДАХ ХОДУЛЬКАХ .
І ВИ ЦЕ ТЕЖ ЗНАЄТЕ.
ЧОГО ТОДІ ТОГО ЛІЛІПУТА ФЕЙКОВОГО ВИЗНАЄТЕ ЯК ПРЕЗИДЕНТА.
?

Вуву до Зак.Зар. 2020-02-16 / 18:03:42
Інша справа якщо в якійсь крайіні (напр хунія) урядом приймається рішення щодо фінансування і утримування етнічних шкіл коштом бюджету на рівні державних шкіл.
Ну то це йіхнє право .(внутрішнє право).
В той час як утримування етнічних шкіл з бюджету крайіни на рівні державних шкіл НЕ Є ОБОВЯЗКОВИМ.
І НЕ Є ПОРУШЕННЯМ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА.
Якщо в цьому випадку хуни хочуть створити ПРИВАТНІ (треба розуміти субні або недільні школи) які будуть фінансуватись йіхнім урядом ... То так. Це можливо.
Але ВОНИ (хуни) ХОЧУТЬ (на нашій територійі) УТРИМУВАТИ СВОЙІ ШКОЛИ НА ОСНОВІ ЩОДЕННОГО ВИКЛАДАННЯ НА ХУНСЬКІЙ
МОВІ З ВКЛЮЧЕННЯМ ЛИШЕНЬ ДЕКІЛЬКОХ ГОДИН УКРАЙІНСЬКОЮ І ТО ЛИШЕНЬ ПЕВНІ (визначені) ПРЕДМЕТИ.
НУ ЦЕ ЩОБ ВИ ЗРОЗУМІЛИ В ЧОМУ РІЗНИЦЯ.
Що власне не відповідає ані вимогам сучасності.
Ан і внутрішнім державним положенням про освіту в самій крайіні.
ФАЛЬШИВІСТЬ ПОЛЯГАЄ ІЩЕ В ТОМУ ... ЩО НАПР. МАСКАЛІ ПОЗАКРИВАЛИ В СЕБЕ (у федарастійі) ВСІ УКРЙІНСЬКІ ШКОЛИ ... БІБЛІОТЕКИ ... ВИДАННЯ .....
АЛЕ САМІ БЕРУТЬСЯ ЗАХИЩАТИ РУСЬЕІЙ ЯЗІКІ ШКОЛИ В САМІЙ УКРАЙІНІ.
А З ХУНАМИ СИТУАЦІЯ ІНАКША БО УКРЙІНЦІВ (в самій хунійі) пооживає трохи більше чи може біля 10.000. ВСЬОГО.

Вуву 2020-02-16 / 17:45:53
В Канаді і США ВСІ ШКОЛИ НАВЧАЮТЬ АНГЛІЙСЬКОЮ.
Незалежно від того якойі віри ... Кольору шкіри ... Раси ... Соціального положення ... Національності і тд.
Якщо є велике згромадження скажімо "латино" чи китайців чи поляків і тд. Украйінців.
Як правило від релігійнойі громади створюється суботння ...
або недільня школа.
В якій вивчають мову літературу
Історію культуру звчайі і обряди ... Географію ... Роблять для батьків різні (чи разом з батьками) культурні заходи.
Фінансується це все виключно на пожертви від церкви а також щомісячнойі оплати з боку самих батьків.
І звичайно що все це під наглядом і контролем з юоку державних служб і органів влади.
Інколи (але не всякий раз і не всім) надаються грантові фін.допомоги або як "стимулююча підтримка"
І це при тому що і там і сям крайіни багаті.
Але за державний кошт ці школи не утримуюють.

До заробітчанина 2020-02-16 / 15:12:33
Якщо не годувати тупе зебидло у владі, то на всі школи вистачить з головою. Фінансують всі школи однаково. Угорці не так багато дають, як кричать про це. А темні люди не знають подивитися фінансові документи на офіційних сайтах. Діти мають право навчатися своїми мовами за умови вивчення української на високому рівні. Це право людей прописане в Конституції. Забезпечити вивчення державної мови - обов'язок держави. Прописано в законі про освіту.

Закарпатський заробітчанин 2020-02-16 / 14:42:39
мова йде про те, що можна просто було офіційно не фінансувати з українського бюджету школи, в яких навчання ведеться не українською. у нас і так вже майже всі сусіди заможніші за Україну. можуть собі дозволити пару таких шкіл утримувати виключно власним коштом, якщо їм то так треба. можна ж було так якось, лиш дипломатично, то написати у законі про мову??? а не тупо поставити поза законом всі неукраїнські школи. це ж очевидно, що батьки дітей, які там навчаються, одразу це сприйняли в штики. очевидні були і наслідки на міжнародному рівні. перш ніж качати свої права, варто спочатку проаналізувати, чи можеш ти це собі дозволити в конктретно цій ситуації. Україна і так має серйозного ворога в лиці РФ. так не треба собі ще додатково створювати ворогів, причому серед сусідів

До Кіса 2020-02-15 / 23:27:20
Це вам КМКС сказав, чи може документи подивитеся?

Кіса 2020-02-15 / 21:58:58
Тому і не кричить бо нема за що кричати у нас і наші школи не мають із чого фінансувати

До заробітчанина 2020-02-15 / 21:21:53
Ви мабуть фінансуєте чужі школи. А Україна угорські школи в себе фінансує. І більше ніж мадярські подачки. Просто не кричить на кожному метрі. Так що не треба писати дурню.

Вуву 2020-02-15 / 16:18:31
Справа в тому що написане вами то є гарна теорія.
А от реальна практика ...
Різні речі
А між ними велика відстань.

Закарпатський заробітчанин 2020-02-15 / 12:40:49
Україна могла би просто не фінансувати з державного бюджету ті ж самі угорські школи, що вона і так по суті не робила. нехай за то платить той, кому це треба, що по суті також вже мало місце. просто треба було це зробити офіційно і відкрито, прописавши у законі. так ні - треба заборонити, поставити на коліна, змусити, принизити і покарати, а за одно і посрати відносини з як мінімум однією країною-членом ЕС та НАТО. це тоді, коли Україні так не вистачає союзників на міжнародній арені. де тут логіка і здоровий глузд?... хоча можна було просто проводити регулярно роз"яснювальну роботу, що ніхто ні в лікарнях, ні в державних установах за межами Берегівського району з ними їх рідною мовою говорити не буде і так чи так прийдеться або вивчити українську, або сидіти все життя у своєму селі, або їхати на мадяри. нажаль, Україна це не та країна, яка може собі дозволити говорити мовою ультиматумів на міжнародному рівні, навіть коли це стосується здавалося би її внутрішніх питань.

НОВИНИ: Політика

18:17
/ 1
Підтверджено загибель у жовтні 2022 року Михайла Зейкана з Виноградова
22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
» Всі новини