Польські неонацисти-підпалювачі вказали на угорський слід в підпалі офісу угорського товариства в Ужгороді

Угорські замовники були незадоволені першою, невдалою спробою підпалу

Польські неонацисти-підпалювачі вказали на угорський слід в підпалі офісу угорського товариства в Ужгороді

Як уже інформувало Закарпаття онлайн, Мазовецький відділ Національної прокуратури Польщі передав до суду матеріали справи, зібрані разом з ABW - Агенцією внутрішньої безпеки Республіки Польща, щодо трьох громадян цієї країни, які на початку лютого 2018 року організували і вчинили підпал будинку Товариства угорської культури Закарпаття.

Однак і з поля зору журналістів випав суттєвий момент з оприлюдненої польським виданням інформації, базованої на матеріалах досудового слідства, проведеного в цій справі польськими правоохоронцями. А він вказує на причетність до підпалу угорського офісу в обласному центрі Закарпаття угорської сторони.

За матеріалами справи, головним підозрюваним в організації підпалу є 28-річний Міхал Прокопович, який має вищу освіту і є спеціалістом у сфері безпеки. Він пов'язаний з неофашистською організацією Falanga (Фаланга) і проросійською партією Zmiana (Зміна), лідер якої Матеуш Піскорський вже третій рік поспіль перебуває у слідчому ізоляторі і якого підозрюють у співпраці з російською і китайською розвідками.

Як оцінюють слідчі, Міхал Прокопович завербував до виконання цього завдання двох інших поляків – 22-річного електрика з Кракова Адріана Марглевського (Adrian Marglewski) і 26-річного перекладача, мешканця м. Бидгощ Томаша Рафала Шимковяка (Tomasz Rafal Szimkowiak).

Профілі обох осіб у соціальній мережі Фейсбук вказують на їхній стосунок до ЗМІ "Фаланги" – сайтів Xportal.pl та Xradio.pl. Шимковяк є редактором Xportal.pl. Натомість Марглевський належить до стрілецької самостійної частини 2039 (SJS 2039), у якій є чимало "фалангістів", зазначає PolUkr.NET.

Затриманий першим Адріан Марглевський поінформував слідчих, що під час однієї із зустрічей Міхал Прокопович попросив його намалювати на фасаді ТУЗК в Ужгороді свастику і знак “88”, що символізує напис Heil Hitler, переконуючи, що таким чином хоче скомпрометувати “українських бандерівців”. Перед цим Міхал Прокопович 13 січня сам перетнув польсько-український кордон, перевіривши, чи він не матиме жодних проблем на кордоні. Упевнившись, що все відбулося нормально, він почав планувати детальну операцію, завербувавши до операції також  Томаша Шимковяка, який мав зняти відео з підпалу.

Перед відправкою двох зловмисників до Ужгорода Міхал Прокопович знову зустрівся з Адріаном Марглевським і «сказав, що взяв посилку. У ній була книжка, в якій між сторінками було приховано 500 євро. – То є каса від угорців, - пояснив П. Іншого разу він, однак, повинен був сказати, що "клієнт є з Європейського Союзу". Організатор попередив усіх, що "розмови на цю тему не існує", - цитує матеріали слідства tvp.info.

Обидва злочинці 3 лютого вирушили в Україну через польсько-словацький кордон, залишивши свої телефони вдома і забираючи до Ужгорода ті, які їм було видано організатором. Вночі 4 лютого вони намалювали на офісі ТУЗК знак “88” і кинули у розбите вікно пляшку із запалювальною сумішшю, яка однак не спалахнула. Відправивши відео з операції, вони отримали від Міхала Прокоповича відповідь, що «угорці не задоволені, і було б добре краще закоптити стіну». Через три години зловмисники знову з’явилися на місці злочину, запихаючи намочену бензином куртку одного з них у розбите вікно. Після цього злочинці отримали на телефон відповідь «Ok», що означало виконання завдання. Того ж дня вони виїхали з України до Польщі.

Обставини, на які вказують польські слідчі, абсолютно респондуються з інформацією з цього приводу, яку свого часу оприлюднив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

Що суттєво, як раніше з'ясувало Закарпаття онлайндва будинки під новий офіс угорського товариства в Ужгороді були придбані в 2017-му, тобто ще до підпалу та пізнішого вибуху . Що доповнює інформацію про «угорський слід» в цій провокації.

Як наголошує tvp.info, зловмисники «почистили» свої телефони. Однак у поле зору українських правоохоронців вони потрапили завдяки камерам спостереження, розміщеним на будинку ТУЗК, на автозаправці, де вони купували каністру з бензином, а також через оренду кімнати в одному з хостелі на вулиці Л.Толстого в Ужгороді на своє прізвище.

Після повернення до Кракова вони отримали від Міхала П. свої особисті телефони і гроші за виконану роботу – по 1 тис. злотих. Через кілька тижнів, 22 лютого, зловмисників затримала польська ABW .

«Це була провокація, яка мала призвести до погіршення українсько-угорських відносин. Це на руку Росії, яка зацікавлена в дестабілізації свого західного сусіда, де вже триває гібридна війна на Донбасі», - цитує tvp.info офіцера ABW, який займався цією справою.

За його словами, втягнення до цього злочину польських хуліганів було корисним для Росії, оскільки у разі їх потрапляння у поле зору правоохоронців була можливість також погіршити відносини між поляками та українцями, які й так не є найкращими.

Як повідомлялося раніше, підпал офісу ТУЗК було здійснено на початку лютого минулого року.

Водночас у ніч проти вівторка, 27 лютого 2018  рку, в Ужгороді знову підпалили той самий офіс товариства угорців. Вигоріло близько 25 кв. м будівлі, а пожежі передував вибух біля будівлі. Імовірно, це був коктейль Молотова, який кинули у вікно. Сліди цього терористичного акту також ведуть в Росію.

08 січня 2019р.

Теги: підпал, ТУКЗ, неонацисти, Польща

Коментарі

Jevelin 2019-03-20 / 17:32:49
Сорри .ne sr do vodi,ribi to ne žerou

Jevelin 2019-03-20 / 17:28:18
Magyaros podpalino kmksz? Dik more opre debilinos kampec!!!

Jevelin UI 2019-03-20 / 17:24:10
Opre ochuelos romale

pfr 2019-01-10 / 10:00:04
Те, що це зробили/замовили ілдіка з брензовичем, було ясно з першого ж дня - щоб змалювати "злих українців" і вибити від Орбана іще мало форинтів. Плюс картинка у руських і мадярських ЗМІ. Спалили якесь сміття, непотріб у своєму колишньому офісі, і так недолуго, що виконавців нараз найшли. У Словаччині теж така була єдна дівка Гедвіга Малін, яку нібито "побили словацькі нацики за мадярську мову по телефону". Шуму боло доста, та словацька поліція скрупульозно все розслідувала і вивела її на чисту воду. Те, що то був самопідпал - ясно, як білий день. Бо таких випадків не було раніше і після того не було теж. Прості мадяри і українці жиють мирно. Лем буйним бринзовичам з ілдиками то треба було.

май русин 2019-01-10 / 00:13:11
Охреніли мадяри при Москальови. Докусь охреніли

Свідомий до сорри 2019-01-09 / 20:09:16


Перехід на особистості коментаторів. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


сорри 2019-01-09 / 18:53:44
штик Закарпаття, знайти можна тільки той слід, який був залишений.
Наслідили таварісчі будапештські нодьмодьорорсаґи на території українського Закарпаття. Негарно наслідили. От і чмирять тепер журналісти цих упоСЛІДжених. Заслужено чмирять. Щоби біду на Закарпаття більше не притягали.

штик Закарпаття 2019-01-09 / 17:08:37
Вам, панове, не смішно? Клоунаду розвели на території України, паскуди. "Зеленський" !? відпочиває він -"презерватив", знущається над Україною та її символами, а ви шукаєте якиїсь слід... оберіть ще його завукртуалетом й тіштеся словоблудством... націоналісти розберуться. Трохи пізніше...

сорри 2019-01-09 / 16:53:51
свідомий, ви, кремляді, взагалі про таке поняття як інтернет знаєте? :) чи вас в пришвидшеній школі молодого аґентурника ФСБ вчили, що інформацію можна отримувати тільки з телевізора, яким ваші ж роботодавці в сусідньому Мордорі обовванюють своїх же співгромадян?

А взагалі, щоби зрозуміти, чому час від часу почали виникати спірні питання в стосунках з тими чи іншими державами, спробуй відірватися від методички ФСБ і зрозуміти, що це відбувається тому, що Україна стала СУБ'ЄКТОМ, а не ОБ'ЄКТОМ політики. Тобто, навчилася відстоювати власні інтереси. Які, зрозуміло, часом суперечать інтересам сусідніх держав.

І ніякими ворогами ми з Польщею не стали, як би не старалися спецслужби РФ і, як бачимо, тієї ж Угорщини. А з Угорщиною конфлікт не більший, аніж в Угорщини був, наприклад, з сусідньою Словаччиною на ту ж тему.
А те, що вийшли, нарешті, з-під кількастолітньогго рабства в Московії, в якому наразі залишилася та ж Білорусь, слава Богу!
Вчися думати самостійно, а не тезами інструкцій з Лубянки, рабе путінський :)

Свідомий до сорри 2019-01-09 / 16:42:25
І ще подумай чому при цій новій владі майже всі сусідні держави стали ворогами,такі як: польша, білорусь, росія, угорщина. Може тут все таки винна українська влада з їх недолугою політикою і невмінням вирішувати суладні питання?

Свідомий до сорри 2019-01-09 / 16:39:01
Тоїсть ти хочеш сказати ти сам придумав? Може в тебе від укртб вже шизофренія почалась? До слова, я новини не дивлюсь зовсім там тільки один брєд. Все що я думаю і пишу це мої особисті думки по поводу даної ситуації. І також раджу тобі включити мозок і самому все обдумати а не слухати зомбоящик !!! Може і розумніше станеш

сорри 2019-01-09 / 16:24:11
Ей, підстилки московські! Яке ICTV? Самі придумали, самі і обговорюєте? :)

Микола 2019-01-09 / 09:36:47
До Сорри...Ну свідомий правий на всі 100%Вивчіть ангілйську .Доказувати щось посиланням на ІСТВ це смішно.А друге найсмішніше це якщо щось не то, то зразу ж агент кремля:)))Це рівень дітсадка ......

сорри 2019-01-08 / 22:36:11
Зрозуміло, в адепта Кремля скінчилися всі "аргументи" :)

Свідомий до сорри 2019-01-08 / 21:07:58
Ти небораку більше дивись антизомбі))) там тобі ще і не таке покажуть. Хочеш знати правду, вивчи хочаб англійську. Будеш дивитись новини мовою оригіналу а не то шо тобі показують ictv!

сорри 2019-01-08 / 17:41:07
То тобі хибить в мозгах, неборе. Британські спецслужби вже не лише вказали прізвища, а й похвилинно вказали на діяльність осіб, причетних до отруєння "Новачком", вже йдеться про пряму причетність Путіна, а таким кретинам, задурманеним кремлівською пропагандою, як ти, всеще здається, що "ніхто не має точних доказів їхньої причетності".
ФСБ - тупорилі азіати. Вони навіть фальшиві паспорти отруювачам дали з послідовними номерами. А ти кажеш, що ФСБ "провертає справи")
Тут ті самі проколи і провали. І спалена співпраця з мадярами.
Ідіоти

Свідомий 2019-01-08 / 17:33:21
Люди вам явно хибить у мозгах. Як на мене це все вигідно в першу чергу українцям націоналістичним організаціям. Бо якби цим займались спецслужби то українська міліція ніколи б не вийшла на їх слід. Самі подумайте руське фсб провертає такі справи як вибори у сша, "новачок" у британії і ніхто не має точних доказів їхньої причетності. А тут українська поліція провертає такі рослідування)))самі подумайте якби цим займались спецслужб то виконавці б давно вмерли, і ніхто нічого б не доказав.

читач 2019-01-08 / 15:57:11
Горожанине, зрозуміло, що ти хочеш відмазати угорців від цієї провокації, але поясни сам, як можна пояснити фрази про 500 євро в книжці - "То є каса від угорців"і "угорці не задоволені, і було б добре краще закоптити стіну". Та ще й в контексті наявності на той час вже нового офісу, як правильно вказало ЗО?

З'ясовано, що знаки клали на замовлення російських спецслужб. І не факт, що не в контакті зі спецслужбами з Будапешта, як і в випадку підпалу. Будапешту треба тримати угорську громаду в антиукраїнському і пробудапештському тонусі, от і влаштовує спільно з РФ такі "антиугорські" провокації. А потім, коли все випливає назовні, наймає таких, як ти, аби згладжувати провал.

Путін і Орбан не даремно обціловують один одного. У них спільна мета - дестабілізація, або й, як максимум, розчленування України.

Горожанин 2019-01-08 / 13:49:07
По ходу дебіл ти ! Інформація про журналіста ни з неба взята .А забетоновані провокаційні територіальні знаки " Тут територія угорської мови " тоже мадяри за ніч поклали ? Мало не в міжнародний скандал не вилилося . Прийшлося так же хутко демонтувати . Але недовіра між Києвом і Будапештом виросла в рази ...

читач 2019-01-08 / 10:32:32
А то, що мадяри діють проти України в'єнно з мацкалями, ми в курсі і без твоїх нагадувань

НОВИНИ: Політика

15:31
Через Закарпаття без декларування намагалися везти з Німеччини побутової хімії на понад мільйон гривень
14:22
Жителя Велятина на Хустщині, який п'яним зарубав свого гостя сокирою, засудили до 8 років ув’язнення
18:17
/ 1
Підтверджено загибель у жовтні 2022 року Михайла Зейкана з Виноградова
22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
» Всі новини