Коли "Апчхи!" у кожній хаті, або в січні 2008 року грип активно полюватиме на українців

Якщо ви весь час лізете у сумку за носовичком, на роботі заважає працювати головний біль, а ввечері здається, що хтось душить за горло, - звертайтесь до лікаря: можливо, це грип. Ці рядки схожі на слова з дешевої реклами, але правди нікуди діти, такі симптоми зазвичай означають, що вам потрібно брати лікарняний — так вважає Леся ФЕКЕТА — імунолог Закарпатської обласної клінічної лікарні.

Коли "Апчхи!" у кожній хаті, або в січні 2008 року грип активно полюватиме на українців

«ХОЛОДНИЙ» ГРИП

Гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) є найпоширенішими хворобами людини.

Характерні симптоми: загальна слабкість, температура, нежить, кашель. Для групи ГРЗ основною ознакою є тільки синдром гострого запалення дихальних шляхів, тому досить важко без лабораторного дослідження встановити діагноз, каже Леся Фекета. Ріст захворюваності на ГРЗ починається в холодну пору року. «Переохолодження, сніг, дощ є суттєвими факторами для виникнення однієї із перерахованих хвороб, — розповідає імунолог обласної клінічної лікарні. — Однак далі головним джерелом інфікування є недужа людина. Розповсюджується інфекція повітряно-крапельним шляхом, тому концентрація збудників хвороби збільшується в закритих приміщеннях, а можливість підхопити «апчхи» зростає». Найінтенсивніше недуга поширюється малечею. Тому введення обмежувальних заходів у організованих дитячих колективах є одним із ефективних заходів зниження інтенсивності циркуляції збудників.

Як розповіла лікар Леся Фекета, вірус грипу найбільш поширений і найбільш небезпечний. За статистикою, щороку в Україні на грип і гострі респіраторні інфекції хворіє від 10 до 15 мільйонів осіб, а економічний збиток держави від епідемії грипу становить близько 300-400 мільйонів без урахування особистих втрат тих, хто перехворів. На сьогодні відомі три типи вірусів грипу — А, В, С. Висока мінливість простежується у виду А, тому він майже щорічно змінює свої антигенні властивості. Від інших ГРЗ грип відрізняється передусім більш вираженими проявами загальної інтоксикації, несподіваним початком після інкубаційного періоду тривалістю один-два дні, різким підвищенням температури тіла, слабкістю й ураженням дихальних шляхів, дуже вираженими головними болями з локалізацією в скронях, надбрівних дугах, болями при рухах очима, сльозотечами, сильними болями у м'язах всього тіла. «Грип небезпечний своїми ускладненнями,   — попереджує Леся Фекета, — бактеріальними пневмоніями, отитами, ринітами, синуситами, ангінами, менінгітами, тощо. Найменше грип впливає на печінку, більше на серце, звідси і така тяжка хвороба, як вторинний міокардит». Тому вона радить звертатися вчасно до лікаря, і, бажано, робити вакцинацію у холодну пору року. До речі, за результатами дослідження Міністерства охорони здоров'я, у грудні-січні можемо очікувати на епідемію грипу. Тому...

.„ЧАСНИК ЧИ ШПРИЦ?

Імунопрофілактика грипу ділиться на специфічну й неспецифічну. До першої групи належить вакцинація, яка має і своїх прихильників, і супротивників. Останні аргументують свою позицію додатковим антигенним навантаженням на імунну систему.

Неспецифічні методи оберігають нас вже від групи респіраторних захворювань. Основними критеріями є здоровий спосіб

життя, профілактика психічних навантажень, імунно-стимулююча дієта: вживання білків, молочних продуктів. Наприклад, обов'язковими є жирні сорти сметани, риба, м'ясо. Бажано в «апчихальний» сезон з'їдати кілограм суниць. Не зайвими для організму будуть і біологічно активні добавки: омега 3-омега 6.

Серед осіб підвищеного ризику є такі, котрі мають постійну температуру 37. Причому, вона може триматися протягом двох-семи років. Цим людям Леся Фекета радить такі препарати, як ка-гоцел, манакс, циклоферон, неовір, навіть ехінацею. Однак приймати профілактичні засоби треба обережно, а ще краще звернутися за порадою до лікаря. «Якщо хтось захоче вдатися до антибіотиків, то як імунолог не раджу, — каже лікар. — Бо у більшості випадків вони не виліковують, а приховують симптоми.

Нетрадиційна медицина, за певних сзпуацій, теж має свої плюси: часник, як відомо бага-тьом, є природною вакциною, а ще — ромашка, картопля, цибуля, морква, фрукти... Головне — не експериментуйте. Наосганок Леся Фекета попросила частіше прислухатися до свого організму. Чим швидше ви вловили симптоми захворювання, тим краще. І в жодному разі не переносьте хворобу на ногах, бо організм потребує всіх ваших сил для налагодження імунної системи.

Міа Стрілецька, Ужгород
10 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

20:31
У Ясіні на Рахівщині зареєстровано ще одну громаду ПЦУ
16:22
Брати Рамачі і сербські руснаки
11:12
/ 1
Внаслідок ран, отриманих у бою, і після операцій, що тривали місяць, помер Олександр Трощак із Верхнього Коропця на Мукачівщині
11:27
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Василем Канайлом
20:55
/ 1
У Тисі виявили ще одного потопельника – закарпатця 1975 року народження
17:00
В Ужгороді відкрився офіс для підтримки бізнесу "Зроблено в Україні"
21:09
/ 12
У Калинах на Тячівщині недобросовісний бізнес знову намагається знищити Тересву мініГЕСами
20:14
/ 1
Толстого – Чендея, Пушкіна – Лаборця: в Ужгороді на сесії перейменували 9 вулиць і площу
17:32
/ 19
Депутати Тур’є-Реметівської сільради дозволили забудувати Полонину Руну 30-ма вітряками
11:21
/ 1
У Берегові прощатимуться з полеглим на війні з росією Василем Канайлом
11:01
/ 4
Господарі кордону. Як сотні гектарів Ужанського нацпарку таємно переходять до Держприкордонслужби
14:52
/ 13
У Тур’їх Реметах винесуть на голосування рішення про затвердження скандальної містобудівної документації для вітряків на полонині Руна
11:47
/ 1
На Закарпатті функціонують 7 закладів фахової передвищої освіти та 7 закладів вищої освіти
11:39
Індекс споживчих цін на Закарпатті у квітні залишилися на рівні березня
23:38
/ 8
Британець пішки прийшов з Будапешта, щоби потрапити в ЗСУ
15:23
33-й: У Тисі виявили тіло чоловіка, яке пролежало у воді близько півроку
15:00
/ 1
На війні поліг уродженець Горінчова Іван Кавка
14:33
В Ужгороді відкрили 67-у мініскульптурку – "Бджілка Майя"
10:51
/ 1
У Бедевлі на Тячівщині прощатимуться з Григорієм Герасименком
22:02
/ 1
У вівторок у Мукачеві попрощаються з полеглим ще у 2022-му Героєм Русланом Янчевським
22:44
/ 1
На війні з росією поліг Іван Чупак з Великого Бичкова
17:11
Першу на Закарпатті печерну стоянку людей кам'яного віку взяли під охорону
22:29
/ 9
Львів вніс до держреєстру 1862 пам'ятки, Ужгород – 0
18:28
На Закарпаття в нове приміщення переїхав Луганський обласний будинок дитини №2
23:23
/ 3
ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці
» Всі новини