Відбулася чергова сесія Великоберезнянської райради

Відбулася чергова ХХ сесія Великоберезнянської районної ради У скликання.

сесія, Великоберезнянська райрада, Василь Канюк
сесія, Великоберезнянська райрада, Василь Канюк

Вступним словом її відкрив голова районної ради Василь Канюк. Він привітав присутніх з Днем селища, християнським святом Преображенням Господнім та Днем Незалежності України.

На сесію окрім депутатів запрошувалися керівники органів місцевого самоврядування, начальники управлінь та завідуючі відділами виконавчої гілки влади району , директори шкіл , керівники підприємств різних форм власності.

Затверджено порядок денний та регламент роботи сесії.
 
Голова районної ради Василь Канюк зачитав депутатські запити Наталії Качалаби.
Відтак присутні перейшли до розгляду питань порядку денного сесії.

З інформацією "Про хід виконання рішення Х сесії районної ради У скликання від 14 січня 2008 року № 213 "Про Стратегію розвитку Великоберезнянського району до 2015 року" виступив заступник голови райдержадміністрації Василь Риган.
 
Як він наголосив, основним програмним документом, де визначено пріоритети, цілі та завдання розвитку господарського комплексу, соціальної та гуманітарної сфер регіону на довгострокову перспективу є Стратегія економічного та соціального розвитку району на період до 2015 року , яку було затверджено рішенням районної ради 2008 року . Згідно цього документу свою діяльність органи виконавчої гілки влади району спрямовують на реконструкцію і розвиток інженерної , транспортної інфраструктури, реформування житлово-комунального господарства, водозабезпечення, у галузі економіки – на розвиток високотехнологічних  виробництв, малого і середнього підприємництва, в тому числі й сільського, у сфері туризму й рекреації – на раціональне використання й відновлення природних ресурсів, охорону довкілля та історико-культурної спадщини. Не меншого значення надається розвитку ділового, природоохоронного і гуманітарного транскордонного співробітництва.

З метою реалізації завдань Стратегії в районі розроблено та успішно реалізуються 35 галузевих програм. В першу чергу треба назвати Програму розвитку малого підприємництва в районі на 2009-2010 роки, районну цільову програму "Школа майбутнього" на 2008-2010 роки , Програму репродуктивного здоров'я населення району на період до 2015 року, Програма розвитку культури і мистецтва в районі на 2008-2010 роки, Програма розвитку та підтримки тваринництва в районі на 2008-2010 роки, районну Програму енергоефективності та енергозбереження на 2009 – 2012 роки, Програму зайнятості населення Великоберезнянського району на 2010-2011 роки, та ряд інших .
Головним короткостроковим програмним документом, в якому конкретизуються пріоритети та завдання Стратегії, є щорічні Програми економічного та соціального розвитку району.

Акцентував увагу присутніх виступаючий на реалізації комплексу заходів, що передбачені у Стратегії. Так, у промисловості спостерігається ріст обсягів реалізованої продукції ,   за січень – червень нинішнього року підприємствами основного кола реалізовано продукції на суму 16419,3 тис.грн., що складає 180,9 відсотка до відповідного періоду минулого року. Зростають обсяги інвестицій у розвиток господарського комплексу району. У І кварталі залучено 715,5 тис.дол. США прямих іноземних  інвестицій, що становить 13,7 відс. до загальнообласного показника . Ріст у порівнянні з минулорічним показником значний - у 6,7 раза.

Складовою серйозних інвестицій є інвестиції в основний капітал , що включають в себе  витрати  на капітальне будівництво , придбання  машин  та обладнання , будівельні  та монтажні роботи . Включаються  кошти населення  на будівництво власних житлових будинків. Інвестиції  в основний капітал  протягом І кварталу зросли,  порівняно з  аналогічним періодом минулого року,  на 17,4 відс.  і становлять 4128 тис. грн .

Загалом за увесь період інвестування в економіку району залучено станом на 1 квітня нинішнього року 18 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій, що в розрахунку на одну особу становить 674 дол.США. У першому кварталі підприємствами району залучено 715,5 тис.дол.США прямих іноземних інвестицій, що в 6,7 раза більше відповідного періоду минулого року. Набирає темпів і реалізується комплекс заходів щодо розвитку мінерально-сировинної бази району. Ведеться пошук інвесторів для розробки родовищ корисних копалин.

Зростає обсяг роздрібного товарообороту і за  перший квартал він у підприємств –юридичних осіб  склав 17262 тис.грн., що на 10,9 відс. більше відповідного періоду минулого року. У розрахунку на особу товарооборот складає  651 грн. Товарооборот ресторанного господарства становить 153 тис.грн. Сприяли розвитку роздрібної торгівлі зростання доходів населення, розширення мережі торгово-сервісних центрів (супермаркетів), активізація діяльності підприємців - фізичних осіб.
Як і передбачалось Стратегією, в районі зростає номінальна  заробітна плата . У першому кварталі рівень середньомісячної заробітної плати одного штатного працівника по району склав 1417,15 грн, що більше відповідного періоду минулого року на 15,4 відсотка.

На ринку праці поступово зменшується чисельність незайнятих громадян. Рівень безробіття  станом на 1 липня склав 4 відсотки проти 4,13 на початок року.

Позитивні зміни відслідковуються і у соціальній та гуманітарній сферах.

Триває робота з розширення мережі дошкільних закладів. У селах та селищі діє 14 дитячих закладів, в яких виховується 538 дітей дошкільного віку. В нинішньому році планується додатково відкрити дві групи у Ставненському та Чорноголівському дошкільних навчальних закладах.
Виконуються заходи Стратегії щодо збереження історико-культурної спадщини області та розвитку туристично-рекреаційної інфраструктури. Для розбудови туристично-рекреаційного комплексу району вживається ряд заходів , зокрема, розроблено інвестиційні пропозиції, визначено перспективні земельні ділянки, пустуючі або недобудовані об'єкти, які можна використати для відкриття в них туристичних закладів. Крім розширення існуючої інфраструктури реалізовуються й нові проекти щодо будівництва туристично-гірськолижних комплексів . Одними із найпотужніших є проект, що його реалізовує ТОВ "Вішка" - "Будівництво спортивно-туристично-готельного комплексу в с.Вишка", "Будівництво гірськолижної інфраструктури в ур.Термачув" (пп. Кирлик Б.), "Будівництво гірськолижного комплексу в с.Волосянка" (ТОВ "Ужок ГЛБ").

На території району прокладено понад 30 туристичних маршрутів, з яких – 8 велосипедних. Для кожного із них розроблено картографічні матеріали і схематичне проходження . 

На сьогоднішній день на території району зареєстровано 24 суб'єкти підприємницької діяльності у сфері туризму і рекреації , з яких діє  11, в стадії будівництва та реконструкції  - 7, решта простоює, або призупинила будівництво . 

Аналізуючи стан соціально – економічного розвитку району по показниках, за якими проводиться рейтингова оцінка економічного і соціального становища районів та міст області, - сказав виступаючий, - необхідно відзначити , що сучасний соціально-економічний стан району характеризується позитивною динамікою показників розвитку майже усіх секторів економіки. Із 47 показників, за якими проводився рейтинг за перше півріччя нинішнього року, по 11 ми посідаємо 1 - 5 місця , по 18 показниках - з 5 - 10 місця . Загалом за перше півріччя Великоберезнянщина посіла дев"яте місце проти чотирнадцятого у минулому році . 

Слід підкреслити відмітити позитивний результат за сферою державних фінансів та фінансових результатів, де ми займаємо перше місце, в тому числі з темпів зростання прибутку прибуткових підприємств – 1 місце, рівень виконання доходів місцевих бюджетів – 2 місце , темпи зростання доходів місцевих бюджетів – 3 місце . Але і тут є над чим попрацювати. Йдеться про питому вагу податкового боргу району в загальному обсязі податкового боргу області , де район опинився на 11 місці, а також питома вага збиткових підприємств у загальній кількості підприємств – 12 місце.
За сферою інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності Великоберезнянщина посідає четверте місце. В цілому це непогано , але і надалі треба приділяти більше уваги залученню інвестицій в житлове будівництво, де у нас показник за перший квартал нульовий.

У  першій десятці район - за сферою споживчого ринку, тобто посідаємо загальне сьоме місце, але з абсолютного приросту обсягу реалізованих послуг на одну особу ми лише на 17 місці, а цей показник відіграє немалу роль у визначенні рейтингу  району.

Якщо говорити про сферу соціального сектору - посідаємо 13 місце. 

За сферою реального сектору - 17 місце і це є одним із найпроблемніших показників рейтингу. За рівнем оплати за природній газ  - 14 місце , темп зростання обсягу валової продукції сільського господарства – 13, частка інноваційно – активних підприємств до загальної кількості промислових підприємств – 14.

Наприкінці свого виступу Василь Риган зазначив, що в районі реалізуються перспективні заходи Стратегії , які щорічно уточнюються та конкретизуються у Програмі економічного та соціального розвитку регіону.  Стратегія розвитку Великоберезнянського району до 2015 року залишається відкритою для доопрацювання , внесення змін і доповнень, які виникають на тому чи іншому етапі розвитку краю.

Відтак на сесії виступив керуючий справами виконавчого апарату районної ради Володимир Кохан, котрий ознайомив присутніх з пропозиціями щодо загального складу районної ради УІ скликання та про внесення змін до Регламенту роботи районної ради У скликання.

Про внесення доповнень та змін до додатку до рішення ХУІІІ районної ради У скликання від 25 березня 2010 року № 390 "Про виконання Програми економічного і соціального розвитку району на 2009 рік та Програму на 2010 рік" інформувала начальник управління економіки райдержадміністрації Олександра Плакош. Зокрема, для підвищення інвестиційного іміджу та зацікавленості як вітчизняних, так іноземних інвесторів вона запропонувала доповнити деякі пункти згаданого рішення про інвестиційні пропозиції, виготовлення буклетів, вивчення можливостей надання кредитів з фонду "Власний дім", для започаткування в сільській місцевості підприємницької діяльності у сфері зеленого туризму та створення фермерських господарств та деякі інші. Виступаюча також коротко ознайомила присутніх з переліком інвестиційних пропозицій, якими, на її думку, зацікавляться потенційні іноземні та вітчизняні інвестори. Так, в Ужку, в урочищі Перевал є нагода спорудити будинок відпочинку, зайнятися видобутком та виробництвом мінеральної води. У Верховині Бистрій в мальовничому урочищі Присліпці пропонується спорудити цілий туристичний комплекс. Ставняни пропонують розвинути виробництво меблів, інших столярних виробів з використанням сучасних технологій, а загорбчани – спорудження туристичного комплексу та гірськлижного витягу. Є й інші, варті уваги, інвестиційні пропозиції, які стосуються розвитку туризму, спорудження малої гідроелектростанції, підприємства з надання населенню побутових послуг тощо.

Присутні розглянули й інші запропоновані  зміни до рішень попередніх сесій. Так, головний спеціаліст відділу культури і туризму райдержадміністрації  Інна Ремізова зупинилася на виконанні Програми розвитку туристично-рекреаційної галузі Великоберезнянщини на 2003-2010 роки" та пропонованих до неї додатках. Вони в основному стосувалися підтримки та просування в мережі Інтернет офіційного сайту про туристично-рекреаційні можливості району, в рекламно-інформаційній діяльності – участі у виставці-ярмарку "Тур'євроцентр – Закарпаття 2010", інших виставкових заходах, видання загальнорайонного туристичного довідника, розробки й тиражування інформаційної друкованої продукції: каталогів, довідника, буклетів, карт, брошур, листівок, банерів, організації і проведення рекламно-інформаційних та бізнес-турів, реклами на телебаченні, публікацій у засобах масової інформації тощо.

В.о. начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Оксана Данилаш виступила з повідомленням про проведення на Великоберезнянщині І Закарпатського фестивалю "Лемківська ватра", у зв'язку з чим  сесія внесла деякі зміни до рішення "Про районну Програму проведення культурно-мистецьких заходів на 2010 рік".

Сесія затвердила районну Програму "Спортивний майданчик" на 2010 рік.  У ній, зокрема, основними завданнями визначено створення і вдосконалення необхідних умов для змістовного відпочинку населення, занять фізкультурою у вільний від роботи і навчання час, профілактики правопорушень та інших. Як чітко зазначено в Програмі, витрати із облаштування майданчика відносяться до районного бюджету, а головним розпорядником коштів є відділ освіти райдержадміністрації . Про це інформувала начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту райдержадміністрації Ольга Мотиль.

Про Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства району на 2009-2014 роки інформував головний спеціаліст відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації І.Блюда. Йшлося про будівництво вуличних освітлювальних мереж, обсяги виконаних і намічених робіт, кошти, які ще додатково потрібно залучити на ці роботи.
Оскільки в економічно-господарському комплексі району важливим є питання розвитку й підтримки тваринництва і птахівництва, то відповідну Програму представив на розгляд сесії в.о. начальника відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Валерій Коман. Він наголосив, що тваринницька галузь була і залишається одним з важливих напрямків розвитку сільськогосподарського виробництва. Торік у господарствах населення вироблено 2326 тонн м'яса, 16310 тонн молока, у фермерських – відповідно 9 тонн та 26 тонн.

Нині пріоритетним є розвиток м'ясо-молочного скотарства. Основна увага приділяється створенню умов для збільшення чисельності маточного поголів'я великої рогатої худоби у фермерських господарствах.

За умов існування колективних господарств ця справа перебувала під контролем спеціалістів – ветеринарів. Ліквідація тваринницьких ферм призвела до нестачі кваліфікованих кадрів, внаслідок чого процес відтворення поголів'я ВРХ став неконтрольованим. Торік, до слова, працював лише один пункт штучного запліднення корів. Нерозвинутою залишається мережа заготівлі, переробки та збуту продукції таринництва, адже нині маємо лише два пункти із заготівлі молока. Гострим на сьогодні є питення відкриття санітарно-забійного пункту. Тому такою вкрай важливою справою є прийняття даної Програми, яка передбачає збереження наявного та збільшення чисельності як ВРХ, так і поголів'я овець, стимулювання розвитку тваринництва і птахівництва, відновлення товарного виробництва молока.

Виступаючий обгрунтував і фінансово-економічний аспект Програми, де передбачено часткове відшкодування з районного бюджету сільськогосподарським товаровиробникам вартості наявної та закупленої спермопродукції з метою здешевлення сервісних послуг із штучного запліднення корів. А кошти з обласного бюджету потрібно  для підтримки вівчарства, стимулювання розвитку галузі птахівництва, козівництва, кролівництва. Конкретні суми назвав Валерій Коман і на потреби виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва та реконструкції тваринницьких приміщень, доїльних залів, будівництва молокопереробного заводу та придбання обладнання для нього, санітарно-забійного пункту і обладнання для нього тощо.

Крім цих на сесії було  заслухано також інформації про затвердження звіту про виконання районного бюджету за і та ІІ квартали року, про внесення змін до рішення ХІХ сесії районної ради У скликання від 12 травня 2010 року № 419 "Про районний бюджет на 2010 рік", з якими виступила в.о. начальника фінансового управління райдержадміністрації Ганна Генюта.

Про розірвання договорів оренди нежитлових приміщень спільної власності територіальних громад району інформував завідуючий відділу із забезпечення повноважень щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад району Валодимир Саєнко.
В роботі сесії взяв участь голова райдержадміністрації Іван Олійник.

З усіх питань сесія прийняла відповідні рішення.

26 серпня 2010р.

Теги:


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи