Цьогоріч у господарський комплекс Великоберезнянщини залучено 715,5 тис. дол. іноземних інвестицій

Проведено чергове засіданя колегії Великоберезнянської районної держадміністрації, в якому взяли участь керівники установ, організацій, структурних підрозділів РДА, підприємств, органів місцевого самоврядування, директори навчальних закладів.

Цьогоріч у господарський комплекс Великоберезнянщини залучено 715,5 тис. дол. іноземних інвестицій

На розгляд було винесено ряд питань, зокрема, про підсумки економічного і соціального розвитку району за І півріччя 2010 року, по якому доповідала начальник управління економіки РДА Олександра Плакош, про підсумки виконання місцевих бюджетів району за І півріччя 2010 року – начальник фінансового управління РДА Ганна Химич. Про хід проведення поточних та капітальних ремонтів загальноосвітніх шкіл району, забезпеченість їх твердим паливом в період підготовки до осінньо – зимового періоду 2010-2011 рр. Присутніх поінформував начальник відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації Іван Мицьо ( співдоповідав начальник відділу освіти РДА Микола Пекар ), а про стан виконавської дисципліни структурних підрозділів райдержадміністрації та виконкомів місцевих рад у I півріччі 2010 року – завідуюча сектору контролю апарту РДА – Марина Палко.

Як наголосила у своєму виступі начальник управління економіки райдеражміністрації Олександра Плакош, у промисловості протягом першого півріччя підприємства основного кола реалізували продукції у сумі 16419,3 тис. грн., що складає 180,9 відсотка до відповідного періоду минулого року. Всі свої  завдання виконали , окрім ТОВ „Березнянка" (82,7 відс.), де невиконання наміченого пояснюють відсутністю замовлень. Нині на підприємстві проводиться підготовка ще одного приміщення, яке невдовзі буде використано  для розширення виробництва.

Середня заробітна плата на згаданих підприємствах складає 1445,0 грн. Сплачено до бюджету 654,4 тис. грн. Заборгованість по заробітній платі допустило лише одне підприємство -  ВАТ АФ „Яворник" - 130,8 тис. грн.

Протягом звітного періоду тривала робота щодо залучення інвестицій в господарський комплекс району. У І кварталі залучено 715,5 тис. дол. США прямих іноземних інвестицій, що становить 13,7 відс. загальнообласного показника .

У першому кварталі обсяг експорту склав 1,6 млн. дол. США, імпорту – 0,5 млн. дол. США. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становить 3,2.

З метою додаткового залучення інвестицій в економіку району райдержадміністрацією спільно з органами місцевого самоврядування розроблено 23 інвестиційні пропозиції в пріоритетних галузях економіки. Відповідна робота ведеться і щодо виготовлення буклетів інвестиційних пропозицій для їх презентації на форумах та виставкових заходах.

За звітний період введено в експлуатацію житло загальною площею 1072,8 м2, розробляється Програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки.

Для розбудови туристично-рекреаційного комплексу району вживається ряд заходів, зокрема, розроблено інвестиційні пропозиції, визначено перспективні земельні ділянки, пустуючі або недобудовані об"єкти, які можна використати для будівництва туристичних закладів. Крім розширення існуючої інфраструктури помітно реалізовуються й нові проекти щодо будівництва туристично-гірськолижних комплексів в населених пунктах району. Одними із найпотужніших є проект, який реалізовує ТОВ „Вішка" – „Будівництво спортивно-туристично-готельного комплексу в с. Вишка", будівництво гірськолижної інфраструктури в ур. Термачув (пп.Кирлик Т.), будівництво гірськолижного комплексу в с. Волосянка (ТОВ „Ужок ГЛБ").

Разом з тим, крім об"єктів, що будуються, розпочато оформлення відповідної дозвільної та проектно-кошторисної документації щодо будівництва нових об"єктів туристично-рекреаційного напрямку діяльності: с. Люта - ТОВ „Будівельна інвестиційна компанія ТМ", будівництво та обслуговування готельного комплексу; с. Ставне – база відпочинку „Лісковець", ремонт та будівництво бази відпочинку; с. Волосянка – база відпочинку „Щербин" - будівництво гірськолижного комплексу з сучасною інфраструктурою.

Діючими закладами району протягом звітного періоду надано послуг  понад 1050 відпочиваючим на суму 453,65 тис. грн.. Загальна кількість використаних людино-днів становить 3289.

Сплата податків і зборів до місцевого бюджету суб"єктами підприємницької діяльності становить 210 тис. грн.

Що стосується агропромислового комплексу, то, за словами виступаючої, нині проводиться робота щодо стабілізації поголів"я худоби в районі. З цією метою розроблено Програму розвитку та підтримки тваринництва на 2008-2010 роки, завданнями якої є збільшення обсягів штучного запліднення великої рогатої худоби, встановлення дієвого контролю за відтворенням поголів"я , що забезпечить покращення молочних і м"ясних якостей тварин.

Позитивна тенденція намітилася і у сфері товарообороту. Якщо у 2009 році обсяг роздрібного товарообороту району виконано всього на 83,2 відс., то з початку нинішнього показники зафіксовано набагато вищі. За перший квартал роздрібний товарооборот підприємств – юридичних осіб склав 17262 тис. грн., що на 10,9 відс. більше відповідного періоду минулого року. У розрахунку на 1 особу товарооборот складає 651 грн. Товарооборот ресторанного господарства складає 153 тис. грн.

За перше півріччя загальний  фінансовий результат основного кола підприємств становить 1660,0 тис. грн. прибутків проти 152,7 тис. грн. збитків за відповідний період минулого року .

Зупинилася виступаюча і на такому актуальному на сьогодні питанні як грошова оцінка земель. Станом на 1 липня проведено грошову оцінку земель п"яти населених пунктів: Вишка, Малий Березний, Мирча, Волосянка, Луг. Крім того, замовлено виготовлення технічної документації грошової оцінки земель  3-х населених пунктів. У стадії підготовки технічна документація з грошової оцінки ще 2-х  населених пунктів. Прийнято рішення щодо розмежування земель державної та комунальної власності Ужоцької сільської ради.

Протягом звітного періоду продано 2 земельні ділянки несільськогосподарського призначення на суму 307,5 тис. грн. Всього у нинішньому році до бюджетів району надійшло від продажу земельних ділянок 758,8 тис. грн.

Належна увага приділяється соціальному захисту населення. У І півріччі призначено допомоги 2321 одержувачеві, нараховано та профінансовано соціальних допомог на суму 8912,8 тис. грн. Призначено субсидії 68 сім"ям на загальну суму 22,1 тис. грн. На виплату готівкою на тверде паливо та скраплений газ призначено субсидії на суму 12,7 тис. грн., оплату житлово-комунальних послуг - 8,6 тис. грн., електроенергію -0,8 тис. грн.

За звітний період надано компенсацію на харчування, ліки та оздоровлення ліквідаторам аварії на ЧАЕС на суму 41,6 тис. грн.

Начальник фінансового управління райдержадміністрації Ганна Химич подала на розгляд членів колегії аналіз виконання місцевих бюджетів району за перше півріччя. Як вона наголосила, за цей період до бюджетів усіх рівнів району  надійшло податків та зборів (обов"язкових платежів) у сумі 8 590,8 тис. грн., або на 105,9 відс., що більше відповідного періоду минулого року на 20,8 відс.

В частині відрахувань до загального фонду місцевих бюджетів  району мобілізовано доходів в сумі 5467,6 тис.грн., що складає 108,4 відсотка до затвердженого плану та 115,6 відс., або 739,4 тис.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. Відрадно, що виконання плану доходів загального фонду місцевих бюджетів   забезпечено всіма сільськими  та селищною радами .

Найбільшу питому вагу у доходах загального фонду місцевих бюджетів займає податок з доходів фізичних осіб, виконання якого становить 106,2 відс., або на 266,5 тис.грн. більше затвердженого плану. Порівняно з аналогічним періодом  минулого року, надходження по цьому виду податку зросли на 759,7 тис.грн. Не забезпечили виконання плану селищна, Вишківська , Загорбська , Костринська , Лютянська , Ставненська , Стричавська сільські ради. 

Станом на 1 липня за даними управління праці та соціального захисту населення заборгованість з виплати  заробітної плати працівникам підприємств району склала 272,9 тис. грн. , в тому числі по СД ВАТ „Яворник" – 130.8 тис. грн. , консервному заводі – 43,4 тис. грн., центральній аптеці №7- 12,4 тис. грн.,  КП „Великоберезнянський ВУЖКГ"- 86.3 тис. грн. 

Податків на прибуток підприємств і організацій, що належать до комунальної власності, надійшло 4,1 тис. грн. при плані 3,4 тис. грн.

По платі за землю планові показники   виконано на 377,3 тис. грн., або на 126,1 відсотка. Виконання не забезпечили Лютянська та Чорноголівська сільради.

Недоїмка по орендній платі за землю станом на 01.07.10 складає: з фізичних осіб     -  14,2 тис. грн., з юридичних осіб  -    3,5 тис. грн. Її допустили Ставненська с/р – 13,5 тис.грн. (ПП Гаспарян В.А.), Вишківській с/р – 2,7 тис.грн. ( ТОВ „Карпати – Спорт плюс", 0,8 тис. грн -ТОВ „Берце-Будсервіс").
Разом з тим треба сказати, що, порівняно з початком року, недоїмка зменшилась на 4,3 тис. грн.
Наступним розглядався хід підготовки загальноосвітніх навчальних закладів до роботи в осінньо-зимовий період. Першим з цього питання виступив начальник відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації Іван Мицьо. Він детально розповів про обстеження навчальних закладів на предмет готовності до початку навчального року . Із 30 перевіркою було охоплено 14 - в Ужку, Волосянці, Верховині Бистрій, Ставному, Жорнаві, Стужиці, Кострині, Солі, Домашині, Стричаві, Великому Березному, Малому Березному, Мирчі та Чорноголові.

Ремонтні роботи у більшості закладів або вже закінчені, або закінчуються. А щодо підготовки спортивних майданчиків та залів, то у більшості шкіл не зроблено нічого. Майданчики заросли бур"янами в Чорноголівській, Великоберезнянській та  Малоберезнянській ЗОШ І-ІІІ ст. 

На день перевірки потребували реконструкції котельні Волосянківської ЗОШ І-ІІІ ст., необхідно було встановити димохідну трубу в котельні Мирчанської ЗОШ І-ІІ ст., зовсім відсутній був котел у Жорнавській ЗОШ-І-ІІ ст. Ці суттєві недоліки мають бути усунуті найближчими днями.

З цього питання співдоповідав начальник відділу освіти райдержадміністрації Микола Пекар. Чіткий аналіз стану справ з підготовкою шкіл до нового навчального року , який він зробив, вселяє оптимістичні сподівання. Адже зроблено немало.

У минулому році виконано капітальний ремонт даху майстерні Лютянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Виконано капітальний ремонт навчальних кабінетів у Малоберезнянській, Ставненській, Волосянківській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Великоберезнянській гімназії. Зроблено капітальний ремонт санвузлів у Волосянківській та Ставненській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

За Програмою енергозбереження протягом 2009-2010 навчального року було частково замінено вікна у Малоберезнянській, Ставненській, Лютянській ЗОШ І-ІІІ ступенів у сумі 142 тис. грн. Повністю замінено вікна у Великоберезнянській гімназії на 52 тис. грн. Ще до 1 вересня заплановано капітально відремонтувати котельню у Волосянківській ЗОШ І-ІІІ ступенів на 250 тис .грн. Для цього укладено договір з ВАТ „Львівенергомонтаж" . Роботи будуть виконані до початку опалювального сезону. Крім цього, до 1 вересня буде частково замінено вікна у Солянській, Лютянській ЗОШ І-ІІ та Сухівській ЗОШ І ступенів. До цієї дати також буде поведено капітальний ремонт спортзалу та перекрито дах їдальні у Великоберезнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Кошти на виконання робіт виділено управлінням освіти і науки облдержадміністрації - 298 тис. грн.

За кошти управління освіти і науки облдержадміністрації невдовзі буде закуплено меблі для Малоберезнянської, Волосянківської, Ставненської, Лютянської та Великоберезнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 300 тис. грн.

З 20 червня нинішнього року розпочато реконструкцію будівлі під дошкільний навчальний заклад у Стужиці. Кошти на реконструкцію передбачено благодійним фондом „ВІЗА" - 300 тис. грн. та  управлінням освіти і науки облдержадміністрації - 290 тис. грн.

В обговоренні питань виступили голова районної ради, член колегії Василь Канюк, директор Чорноголівської ЗОШ І-ІІІ ст. Юрій Ревта, заступник голови райдержадміністрації Михайло Ціпар, начальник управління Пенсійного фонду України у Великоберезнянському районі Микола Цифра, керівник апарату райдержадміністрації Василь Бобрик та інші.

Підсумував роботу колегії голова райдержадміністрації Іван Олійник.

З обговорюваних питань прийнято відповідні рішення.

13 серпня 2010р.

Теги: інвестиц, колегія, РДА, соціальни, будівицтво, Іван Олійник


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи