Київський інвестор взявся відроджувати вівчарську справу на Закарпатті

На черговій нараді-зустрічі з депутатами та активом с. Лубня , яку проводив перший заступник голови Великоберезнянської райдержадміністрації Василь Кірик, інвестор із Києва Володимир Смоляр підтвердив наміри розпочати вівчарську справу саме в цьому гірському селі.

Київський інвестор взявся відроджувати вівчарську справу на Закарпатті

 - Спочатку плануємо завезти на утримання та відгодівлю  - запевнив він – десь біля 250 овець. Добираємо людей-лубнян для роботи.

Перспективна ідея, з одного боку, сподобалася горянам і сільській раді, бо в селі немає жодних виробництв, а отже й заробітку, з іншого, - насторожувала: як не як, а вівчарстом тут давно не займаються. Землі мешканців села в основному розпайовані, і як правило, не використовуюються, заростають чагарниками. 

А представник інвестора зі столиці переконував:

- Вже й фірму вдалося зареєструвати  - ТОВ "Агро-Карпати". Домовились з колегою підприємцем з Рахівщини, котрий погодився навчити  людей вівчарству. Наступний етап – утримання та відгодівля великої рогатої худоби. Усі нюанси справи  оперативно погоджуємо з головою села Василем Вайдою ...

А нюансів назбиралося не таке вже й мало: і земельні ділянки вишукати, з її власниками все погодити, людей підібрати, місце утримання отари облаштувати  і документацією займатися...
Рішення прийняте головою Василем Вайдою, депутатами та громадою одне: скликати позачергову сесію  сільської ради за участі інвестора, директора ТОВ "Агро-Карпати" Мілана Микитича, представників виконавчої гілки влади району, землевпорядних служб і дійти злагоджених і правильних висновків. А на обговорення винесли питання  цілком слушне: про надання дозволу  на розробку проекту відведеня земельних ділянок для ведення підсобного господарства, сінокосіння, випасання худоби та овець.

Розмова була зацікавленою і принциповою.

Представники інвесторів Володимир Смоляр та Мілан Микитич поінформували депутатів та присутніх про те. Що перша отара  в кількості 55 овець  вже облюбувала собі гірські схили  Лубні , зведено кошару з навісом для ночівлі та відпочинку . Доглядають за вівцями Михайло Івашкович та Євген Шинглович.

Початок, хоча й несміливий зроблено. На черзі – нова партія овець. Та аби добрій справі доти "зелене" світло рухатись далі, представники вівчарського бізнесу  мають отримати відповідні дозволи  й гарантії.

Виступаючі на сесії перший заступник  голови райдержадміністрації Василь Кірик та заступник начальника районного відділу держкомзему Василь Піпін були одностайні у думці  про всіляку підтримку й сприяння започаткованій справі.

Після обговорення депутати прийняли рішення, яки надається дозвіл  інвесторам  на розробку відповідних проектів, складання бізнес-плану  ТОВ "Агро-Карпати" на перспективу.

... По завершені сесії  депутати оглянули місця випасання  та утримання овець. Отара саме простувала до об лаштованої кошари. Тварини вервечкою вертали до місця відпочинку.
Перший заступник голови райдержадміністрації  Василь Кірик зустрівся з вівчарями цікавився їхніми умовами роботи та побутом. Нічліг вівчарів  треба ще облаштовувати та й платню варто б виплачувати своєчасно...

- Гадаю, - каже Василь Кірик, - започаткувати будь-яку справу  непросто, завжди виникають і перепони  і несподіванки. А от факт , що кияни взялися за вівчарство в Лубні, заслуговує на увагу  й підтримку. Віддаленим бо населеним пунктам, де спраглим до роботи горян нема до чого долучитися , так потрібен інвестор. І районна влада  робитиме усе можливе, аби він зі своїм капіталом приходив у наші верховинські села. Допомагав їх відродженню.
 

Юрій Кичак
 

13 серпня 2010р.

Теги: Лубня, вівчарство, інвестор, вівці


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи