Прийнято бюджет Великоберезнянського району (ФОТО)

На черговій сесії районної ради нарешті прийнято найважливіший документ фінансово-економічного розвитку району - бюджет на 2010 рік. Налаштував депутатів та інших учасників засідання на предметний розгляд представленого бюджетного проекту і звіт голови районної ради Василя Канюка про роботу районного самоврядного органу за минулий рік, у якому проаналізовано найважливіші досягнення та напрямки вдосконалення соціально-економічного розвитку Великоберезнянщини.

Прийнято бюджет Великоберезнянського району (ФОТО)

Прийнято рішення і щодо кількох районних цільових програм, які виносилися на обговорення. Депутатському корпусу районної ради було представлено нещодавно призначеного голову районної державної адміністрації Івана Олійника.

 У роботі сесії взяв участь заступник голови облдержадаміністрації Іван Качур.
 
 
В. Канюк: "Завдання районної ради у співпраці виконавчої гілки влади і територіальних громад як однієї команди"
 
Першим доповідав на сесії згідно затвердженого порядку денного голова районної ради Василь Канюк. Оскільки його звіт виносився на обговорення депутатів та господарського активу району попереднім публікуванням у газеті "Карпатська зірка", то у виступі він зупинився на найактульніших завданнях, які вимагають сьогодні особливої уваги органів місцевого самоврядування і особистого сприяння голови районної ради.
 
Важливим напрямком своєї діяльності звітуючий назвав зусилля щодо активізації громад, людей на місцях. Дієздатна громада може сьогодні вирішувати безліч питань. Вона об'єктивніше оцінює власні проблеми, їх пріоритетність. Як голова районної ради, постійно приділяв увагу поглибленню взаємодії районної ради з сільськими та селищною радами. В умовах відсутності самоврядної вертикалі, зв'язок, що базується на взаєморозумінні, взаємоповазі, готовності допомогти має надзвичайно велике значення. Він дає можливість спрямовувати зусилля депутатів місцевих рад, а це майже 350 чоловік, у русло конкретики і послідовності.
 
Завдання райради, відзначив доповідач, у співпраці виконавчої гілки влади і територіальних громад як однієї команди. У звітному періоді районною радою вживалися заходи щодо поліпшення роботи по розгляду заяв та звернень громадян, організації їх усного прийому, вирішенню їх обґрунтованих вимог відповідно до Закону України "Про звернення громадян", інших нормативних і розпорядчих документів і доручень. За даний час до районної ради надійшло 130 звернень громадян, на особистому прийомі у голови і заступника голови районної ради побувало 112 жителів. Практично всі звернення та заяви, які бралися на контроль, розглянуті у відповідні строки та вирішені.
 
Районна рада займає активну позицію щодо розв'язання проблем, вирішення яких залежить від вищестоящих органів державної влади. Зокрема, радою направлено 7 пропозицій до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, які стосуються змін у законодавчих та нормативно-правових актах, а також з вирішення питань життєдіяльності району.
 
Голова районної ради подякував за співпрацю виконавчому апарату райради, депутатському активу, селищному та сільським головам, підрозділам РДА, районним службам та керівникам установ і організацій за розуміння спільних завдань і допомогу у їх реалізації. 
 

 

Про районні програми
 
З районною програмою житлового будівництва на 2010 рік ознайомила учасників сесії начальник відділу регіонального розвитку, архітектури та містобудування райдержадміністрації Алла Кухарчук.
 
З інформацією "Про внесення змін до додатку до рішення ХІV сесії районної ради ІV скликання від 23 вересня 2004 року № 363 "Про Програму розвитку транскордонного співробітництва Великоберезнянського району на 2004 - 2010 р. р." виступила начальник управління економіки РДА Олександра Плакош.
 
Ганна Химич: "Загальний обсяг доходів Великоберезняського районного бюджету на 2010 рік прогнозується в сумі 69 466.5 тис.грн"
 
Начальник фінансового управління РДА Ганна Химич представила на розгляд сесії прогноз основних показників економічного і соціального розвитку Великоберезнянського району та районного бюджету за визначальними видами доходів, видатків та фінансування на 2010 рік. Виступаюча наголосила, що при формуванні головного фінансового документа району на 2010 рік враховувався вплив наслідків кризи, яка зачепила світову економіку протягом останніх років.
 
Для формування місцевих бюджетів на 2010 рік, у тому числі і районного, покладено принцип чіткого розподілу фінансових ресурсів між державним та місцевими бюджетами, що визначає його основу - взаємовідносини між державою та місцевим самоврядуванням. Планування доходів здійснено з урахуванням фактично отриманих за 2006-2008 рр. надходжень за окремими основними джерелами, змін в законодавстві та основних прогнозних показників економічного і соціального розвитку району. А загалом усі прогнозні показники розроблялися згідно  Бюджетного кодексу України, Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та інших нормативно-правових актів.
 
Ганна Химич зауважила, що загальний обсяг доходів районного бюджету на 2010 рік прогнозується в сумі 69 466.5 тис. грн., з яких: дотація вирівнювання та додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів - 42 817,5 тис. грн., що на 19,8 відсотка більше ніж в 2009 році; субвенції з державного бюджету - 19 529, 8 тис. грн., що на 31,5 відс. більше планових показників 2009 року; податки, збори (обов'язкові платежі) - 6 230,2 тис. грн., що на 0,4 відс. більше надходжень у 2009 році. За формульним розрахунком, здійсненим Міністерством фінансів України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2001 р. № 1195 "Про затвердження формули розподілу обсягу між-бюджетних трансфертів між державним та місцевими бюджетами" (з внесеними змінами), обсяг дотації вирівнювання районному бюджету з державного бюджету на 2010 рік визначений у сумі 42 182,7 тис. грн., що на 18,0 відс. більше, ніж у 2009 році.
 
На 2010 рік прогнозується обсяг надходжень до загального фонду районного бюджету на суму 5 941.2 тис. грн. та спеціального - 289 ,0 тис. грн.   Одним з основних джерел наповнення районного бюджету є податок з доходів фізичних осіб. Визначальними чинниками, які вплинуть на збільшення надходжень податку з доходів фізичних осіб у 2010 році є підвищення мінімальної заробітної плати; підвищення заробітної плати окремим категоріям працівників бюджетних установ; зростання середньомісячної заробітної плати; зростання розміру першого тарифного розряду.
 
Другим вагомим джерелом надходжень до загального фонду є плата за землю, яка зараховується до районного бюджету у розмірі 15,0 відс. від обсягу цього податку, що справляється на території району. Розрахунки надходжень плати за землю на 2010 рік здійснені на основі Закону України " Про плату за землю", з урахуванням Закону України " Про Державний бюджет України на 2010 рік". Виходячи із площі земель, взятих до оподаткування і суми нарахованого податку на них, а також з врахуванням надходжень орендної плати та погашення податкової заборгованості, планується надходження плати за землю до районного бюджету на суму 150,0 тис. грн.
 
За даними відділу по забезпеченню повноважень щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад району, відповідно до укладених договорів очікується надходження до загального фонду коштів від плати за оренду майнових комплексів та іншого майна, що перебувають в управлінні районної ради в сумі 80, 0 тис. грн. Надходження від продажу землі несільськогосподарського призначення планується у сумі 180, 0 тис. грн., плати за послуги що надаються бюджетними установами - 109,0 тис. грн.
 
Формування видаткової частини районного бюджету на 2010 рік здійснено відповідно до вимог чинного бюджетного законодавства України.
 
У зв'язку із необхідністю жорсткої економії бюджетних коштів при розрахунку видатків районного бюджету брався до уваги аналіз проведених касових видатків у 2009 році та наявна кредиторська заборгованість установ на початок 2010 року. Також враховані показники тимчасового розпису районного бюджету на І півріччя 2010 року. Видаткова частина районного бюджету на 2010 рік розрахована Міністерством фінансів України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 грудня 2004 року № 1782 із змінами і доповненнями щодо розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів (дотації вирівнювання та коштів, що передаються до державного бюджету) між державним бюджетом та місцевими бюджетами.
 
Загальний обсяг видатків районного бюджету передбачено на 2010 рік у сумі 69 466,5 тис. грн., що на 22,0 відсотка або 12 512,3 тис. грн. більше від показників, затверджених на 2009 рік.
 
Розрахунки видатків на 2010 рік на оплату праці працівникам бюджетних установ районного бюджету здійснювались виходячи з: встановленого Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" розміру мінімальної заробітної плати, розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, з врахуванням відповідних підвищень, передбачених педагогічним працівникам, надбавок за вислугу років лікарям та фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою і надбавок бібліотекарям. Також врахована потреба коштів на проведення індексації заробітної плати працівників відповідно до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення".
 
Фонд оплати праці у загальному фонді районного бюджету на 2010 рік складе 26 337,5 тис. грн., що більше на 4 898,1 тис. грн., ніж планувалося на 2009 рік. На оплату енергоносіїв та комунальних послуг, що споживаються бюджетними установами, передбачається на 2010 рік 2 187,0 тис. грн., що на 266,5 тис. грн. більше затверджених показників на 2009 рік.
 
У порівнянні з минулим роком загальний обсяг видатків бюджету із загального фонду збільшиться на 23,4 відсотка, зі спеціального фонду зменшаться на 17,2 відсотка. Зменшаться видатки на утримання органів управління, а освітня, медична та культурна галузі отримають значніше фінансування. Зокрема, вищі зарплати матимуть учителі, медики отримають надбавки за вислугу років, працівники бібліотек за роботу в особливих умовах.
 
На соціальний захист населення у проекті районного бюджету на 2010 рік із загального фонду (без урахування субвенцій) передбачено кошти на суму 2359,7 тис. грн.. Сюди включено видатки, які проводяться з метою виконання загальнодержавних програм і заходів, спрямованих на реалізацію в районі державної молодіжної політики. З районного бюджету на дану мету для центру соціальних служб сім'ї, дітей та молоді передбачено кошти на загальну суму 68,9 тис. грн., що на 6,8 тис. грн. більше порівняно із 2009 роком.
 
Доповідач відзначила також, що на 30 відсотків зростуть видатки на утримання та розвиток сфери культури і мистецтва. Проектом рішення "Про районний бюджет на 2010 рік" передбачено фінансування різних програм, затверджених на сесіях районної ради.
 
Наприкінці Ганна Химич наголосила на важливості мобілізації додаткових надходжень до районного бюджету, оскільки це дасть можливість формувати бюджет розвитку, братися за завдання, які є важливими для територіальних громад. У цьому активність і настирливість повинні проявити органи місцевого самоврядування.
Ганна Химич відповіла на деякі запитання, що стосуються певних нюансів фінансування соціальної сфери.
 
Начальник відділу районної ради Володимир Саєнко ознайомив депутатський актив з проектами рішень, що стосуються комунальної власності територіальних громад району, які відтак були затверджені.
 
Підсумував роботу пленарного засідання сесії районної ради Василь Канюк, який наголосив на важливості не відкладати виконання прийнятих документів і рішень, а братися за їх реалізацію негайно, мобілізуючи усі можливості та ресурси.
 
І Качур: "Уряд взяв курс на піднесення рівня життя людей. Йдеться про кількаразове підвищення сереньомісячної заробітної плати, яка має зрівнятися з прожитковим мінімумом."
 
Перед депутатським та господарським активом району виступив заступник голови облдержадміністрації Іван Качур, який ознайомив з особливостями обласного бюджету. Він звернув увагу на фінансові та загалом економічні труднощі, з якими потрібно владним структурам і господарським керівникам справитися у 2010 році. Адже наслідки світової фінансово-економічної кризи цілковито не подолані, а уряд України взяв курс на піднесення рівня життя людей. Йдеться про кількаразове підвищення середньомісячної заробітної плати, яка має зрівнятися з прожитковим мінімумом.
 
Виступаючий наголосив на важливості пошуку пожвавлення економічного життя кожним регіоном, кожною територіальною громадою. Аби зріс податок з фізичних осіб, який впливає на формування казни, потрібно подбати про відкриття нових робочих місць як завдяки відновленню роботи підприємств, так і завдяки розширення підприємництва. На Великоберезнянщині цього можна очікувати від розвитку сфери туризму і рекреації, яка останнім часом набуває рис пріоритетності в економічному житті краю. До речі, тут можна сподіватися на залучення інвестиційних вкладів, які мають становити особливий інтерес для владних структур, служб, рад різного рівня, кожного окремого керівника та депутатського активу. Питання нарощування економічного потенціалу краю має позитивно вплинути і на показник зайнятості населення.
 
Іван Качур висловив сподівання, що районна рада у тісній співпраці з виконавчою владою району знайдуть резерви і можливості не лише справитися з прогнозованими завданнями соціально-економічного розвитку на 2010 рік, але й значно перевиконати їх. Він побажав успіхів владним структурам, депутатам, спеціалістам та всім трудівникам району у реалізації завдань, які визначені рішеннями законодавчої влади Великоберезнянського району.
13 травня 2010р.

Теги: бюджет, сесія, районна рада


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи