Великоберезнянщина урочисто відзначила 65-ту річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

Не всі верталися з тих, невимовних за ступенем страждань, болей втрат і героїзму фронтових доріг. Не всі дійшли до Рейхстагу, ставши по праву святими обелісками і пам'ятниками на тих дорогах і полях - рідних та європейських.

Великоберезнянщина урочисто відзначила 65-ту річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

А кому доля і Бог благословенно дали спастися, йшли-летіли травневою весною до рідних осель, аби вклонитися батьку-матері, дружині – сину, коханій... І стати навколішки, тихо примовляючи  радісною сльозою:

-Я тут, рідні! Я приїхав...

І починалася для солдата нова, така очікувана робота: будувати, піднімати з руїн, творити. А ще пам’ятати про тих друзів-побратимів, хто не повернувся з кривавої бійні з фашизмом, хто спочиває у безіменних солдатських могилах, кого не встигли вшанувати обеліском чи пам’ятником. А ще дав він, отой солдат війни, собі й нащадкам клятву обов’язково звести святиню Великого Подвигу у кожному селі, місті і 9 Травня, у світлий і святий День Перемоги неодмінно навідатись до  них.

І так щовесни ось уже шістдесят п’ять літ поспіль приходять вони, живі свідки страшного двобою, а з ними й молода парость : онуки й правнуки, аби віддати шану загиблим визволителям, покласти гарячу гвоздику чи корзину квітів до їхніх могил. І вистояти у журбі й скорботі...

Любі великоберезняни,  котрі, як зіницю ока, шанують і бережуть святу нашу пам’ять, прийшли сюди до Меморіального комплексу воїнів-визволителів.

Травня. Районний центр уже давно так не принаряджався. Найзначиміша турбота – Меморіальний комплекс воїнам, котрі принесли нам вранішньою зорею радість возз’єднання з матір’ю-Україною.

Свято. Ще мить – і розпочинається мітинг-реквієм з нагоди відзначення 65-ї річ-ниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Звучать святкові фанфари. Колона під маршову мелодію простує до найсвятішого – Меморіального комплексу загиблих воїнів.

Тут і почались урочистості.

Під мелодію пісні А.Пашкевича "Степом, степом..." представники владних структур – голова райдержадміністрації Іван Олійник, голова районної ради Василь Канюк,  представники організацій та установ, керівники підприємств усіх форм власності, партійних осередків покладають гірлянду Слави, вінки, корзини квітів до Братської могили. А ведуча Оксана Рудейчук урочисто виголошує:

- Людей і досі болять рани, завдані війною. І лишень обеліски велично стоять у зажурі. Пам’ять про загиблих вічна...

Слово має голова селищної ради Василь Керецман. Відкриваючи мітинг, він сердечно вітає великоберезнян та гостей зібрання з Днем Перемоги, зичить ветеранам та усім присутнім щастя, радості, благополуччя. Висловлює впевненість у тому, що краяни отут, до Меморіального комплексу воїніввиз-волителів, приходитимуть не лише у час знаменних дат, а й щоразу, коли мова заходить про найсокровенніше – свободу, незалежність, достойне життя...

Звучить Державний Гімн України.

До імпровізованої трибуни підходить заступник військового комісара Великоберезнянсько-Перечинського об’єднаного районного військового комісаріату майор Руслан Тополюк. У його словах – гордість за тих, хто здійснив величний подвиг, хто і нині готовий захистити священні рубежі незалежної України – молодих бранців-патріотів.

Хвилина мовчання. Шістдесят ударів по схвильованому серцю. А ще – трикратний залп із традиційних калашникових...

До мікрофону підходить голова районної державної адміністрації Іван Олійник:

- Десятиліття минули від переможної весни 45-го... Дуже далекі ті дні і дуже свіжі у пам’яті людей. А ще - історично значимі, ознаменовані святим Днем Великої Перемоги. За цим святом - тяжкі будні війни, загибель десятків мільйонів людей - воїнів і мирних жителів, розруха і попелища. І через все це пройшли, все це винесли на своїх плечах люди старшого покоління, наші дорогі ветерани, наша всенародна й родинна гордість і слава. Сьогодні, як і щодня, ви, дорогі фронтовики, ветерани трудового подвигу, заслуговуєте найщирішої дяки і шани. Ми пишаємося ратними і трудовими подвигами земляків у роки Великої Вітчизняної війни.

Нині наші дорогі ветерани потребують уваги і піклування. Скільки б ми не старалися, все рівно залишимось в неоплатному боргу перед ними. Ми завжди пам’ятаємо і пам’ятатимемо про це і робитимемо все можливе, аби вони не залишались наодинці зі своїми проблемами, відчували себе в теплі державного піклування. У цей пам’ятний, світлий, святковий і водночас сумний день ми повинні вкотре усвідомлювати значення таких слів, як мир, порозуміння і примирення. Нехай єднає усіх нас любов до України і турбота про її майбутнє.

Шановні ветерани Великої Вітчизняної війни, солдатські вдови, всі ті, хто вніс свій вклад у наближення Дня Перемоги. Сердечно і щиро вітаю вас із 65-ю річницею Перемоги, зі святом, яке було, є, й завжди буде з нами. Довгих вам років життя, міцного всім здоров’я, любові і поваги рідних та близьких !

Щиру подяку визволителям виголосив голова районної організації ветеранів війни і праці Василь Вогар. А керівник товариства ветеранів війни в Афганістані Віктор Веселовський запевнив усіх присутніх на торжестві, що свою волю, характер, мужність вони гартували, перебираючи бойову естафету від славних переможців Великої Вітчизняної…

13 травня 2010р.

Теги: фронт, ветеран, війна


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи