На Закарпатті для 66 дітей військовослужбовців організували літній табір (ФОТО, ВІДЕО)

66 дітей військовослужбовців відпочили у таборі “STADO” у селі Імстичево Хустського району. Як розповіла керівниця громадської організації “Мегасоціум” Анна Мелеганич, організували табір спільно із чеськими та словацькими волонтерами.

На Закарпатті для 66 дітей військовослужбовців організували літній табір (ФОТО, ВІДЕО)

Яблука для компоту збирали вихованці табору для дітей військовослужбовців “STADO”. Дванадцятирічний Дмитро Кепич яблука збирав із дерева. Хлопець розповів, як проходив заїзд. "На землі мало яблук тому я вирішив зірвати з дерева. Дуже весело тут проводити час. Ми можемо піти на річку, вчилися як надавати медичну допомогу, турнікети намагалися вдягати нормально та надавати допомогу при екстрених ситуаціях", — розповів хлопець. Вихованці табору “STADO” також плетуть маскувальну сітку для військових. Серед них і дев'ятирічна Аліса Волкова. Дівчинка в таборі разом з двома братами. Вони — вимушені переселенці з Бахмуту. "Я плету сітку, щоб допомагати військовим. Тут дуже гарні вожаті. Андрій та Марго вони дуже добрі. Нам тут навчають самостійності. Мені дуже сподобалося ходити на річку, тільки дуже довго йти", — ділиться дівчинка.

"Мені сподобалась гра у яку ми тепер грали: тут треба перекричати, називається “Річка”. Три команди стають у смугу і між ними стає в одну смугу команда, яка має перекричати. Команди мають один одному щось казати і вони мають почути, а інші мають перекричати. Це ті, що всередині, а потім сказати. Подобаються командні ігри, тим що вони зближують і допомагають якось розвіятися від війни", — каже вихованець табору Максим Кочиш.

Ігри з дітьми проводить волонтерка табору Маргарита Власова. “В нас активні ігри, спортивні ігри, а також в нас обов'язково є терапія з психологом, як індивідуальна, так і групова, де ми можемо все обговорити. Всі діти тут — це діти військових, деякі з них травмовані психологічно. Але вони дуже раді, що вони тут і зараз немає школи. Адже в нас війна, а до цього був карантин і вони не мають спілкування один з одним. Тому я думаю, що наш табір саме про комунікацію і про реабілітацію, тому що усі ми тим чи іншим чином постраждали від війни”, — розповіла жінка.

Організували відпочинок для дітей військових у таборі “STADO” волонтери з Чехії та Словаччини за спонсорські гроші. Про це розповів один з волонтерів Тадеуш Дворжак. За його словами, торік волонтери облаштовували житло для переселенців у селі Імстичево, організували й літній відпочинок для дітей-переселенців. Наразі проводять табір для дітей військовослужбовців. Заїзд у таборі триває тиждень. Для дітей склали програму, до якої входять ігри, змагання та заняття з психотерапевтом. Перебування дітей військових у таборі безкоштовне, каже співорганізатор Тадеуш Дворжак. “Гроші збирають від людей, які хочуть допомогти. У нас є веб-сайт і фандрейзинг. Грошей ми тут витратили багато, адже ми вже рік оплачуємо тут комунальні послуги та підтримуємо переселенців, які тут живуть. Коли почалася війна, я все залишив в Чехії: свою роботу, свою квартиру українським переселенцям. Вирішив тут допомагати, тому що це мене дуже болить, що відбувається”, — ділиться чоловік.

Організація Initiatives Stado в співпраці з Koridor.ua та ГО “Мегасоціум” займаються організацією дозвілля дітей, розповіла її керівниця ГО “Мегасоціум” Анна Мелеганич. "Наша роль була втому, щоб розповсюдити інформацію серед зацікавленої аудиторії, тобто повідомити батьків, що є така можливість і відповідно потім перевірити документи, відібрати, зважити за різними критеріями, адже ми не могли забезпечити усі заявки. Ми звертаємо увагу насамперед на дітей тих військових, які безпосередньо, були в зоні бойових дій. Це важливий критерій, оскільки батько або мати, які брали учать у військових діях, мають нам надавати копію або посвідчення учасника бойових дій, або довідку про те, що вони захищали територію України під час російської агресії”, — додала жінка.

Для надання інформації про військових, які були у зоні бойових дій організація “Мегасоціум” співпрацює Закарпатським військкоматом, а саме з відділом з питань морально-психологічного забезпечення. “Ми з'ясували, що є такі сім'ї, які взагалі, не контактують з іншими сім'ями військових. Це дуже важливий момент, щоб діти мали можливість спілкуватися, жінки, щоб мали можливість спілкуватися, чоловіки з такими, які перебувають у такому ж статусі. Зокрема, після першого заїзду табору одна з мам у відгуку, так нам і сказала, що дуже приємно, що дитина мала можливість провести тиждень з такими ж дітьми”, — каже жінка.

За словами Анни Мелеганич, для дітей військовослужбовців у таборі “Стадо” провели два заїзди, у серпні планують провести ще два.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
25 липня 2023р.

Теги: табір, діти, військовослужбовці

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи