Закарпатська «Свобода» провела конференцію в річницю виборів до Сойму Карпатської України

Учасники конференції працювали в місті Хуст 12 лютого 2012 р., у день, коли на Закарпатті, 73 роки тому, відбулися вибори до Сойму Карпатської України. І це не випадковий вибір, а свідоме ставлення українських націоналістів до героїчного минулого Закарпаття на противагу замовчуванню та пасивній політиці влади щодо висвітлення цих подій.

Закарпатська «Свобода» провела конференцію в річницю виборів до Сойму Карпатської України

У роботі конференції взяли участь  делегати з усіх міських та районних організацій ЗОО ВО «Свобода», молодіжної громадської організації «Сокіл» та запрошені – гості, прихильники і журналісти. Н порядку денному широко розглянуто наступні питання: 1) Політична ситуація в Україні та на Закарпатті; 2) Посилення організаційної роботи в первинних осередках партії ; 3) Історія в цифрах і фактах у дні підготовки та виборів до Сойму Карпатської України 1939 р.

На початку роботи конференції делегати вшанували хвилиною мовчання пам’ять Миколи Куцина, члена партії з 2005 р., який в січні передчасно пішов із земного життя.

Конференцію вів і виступив з доповіддю голова Закарпатської ОО ВО «Свобода» Олег Куцин, в якій дав оцінку сучасній політичній ситуації в Україні та на Закарпатті: «До влади прийшли антиукраїнські сили, в т. ч. і неукраїнського походження, міністрами призначаються відверті русофіли на кшталт Дмитра Табачника, ще недавніх громадян Росії Дмитра Саламатіна та Ігоря Калініна призначено очільниками Міністерства оборони та СБУ, в інформаційному просторі  вже майже немає майже нічого українського… Можна сміливо стверджувати, що нині триває свідома агресія Росії проти України, в якій переслідується одна мета – втягнути українців у коло російської політики і економіки. Разом з тим, пасивна політична позиція влади на Закарпатті відчиняє двері для ідеологічних атак і з іншого табору – автономістів та сепаратистів. Знову активізувався антиукраїнський рух на Закарпатті з боку так званого русинства, продовжує свій політичний наступ Угорщина, провокується розкол в українських церковних громадах тощо. Складною виглядає  і міжпартійна співпраця національно-демократичних, опозиційних сил, які часто перебувають під тотальним впливом влади.

За словами Олега Куцина, на ВО «Свобода» українці покладають все більшіі надії. Зустрічі з людьми на Сході і Заході, Півночі і Півдні України  лідера партії Олега Тягнибока є свідченням тому. Послідовність ідеології ідей українського націоналізму з року-в-рік набуває все більшої прихильності у суспільстві. «На жаль, на Закарпатті, активний всеукраїнський процес ми тільки наздоганяємо. Постійне протистояння проявам сепаратизму, необхідність проведення просвітницької діяльності, протидія угорським зазіханням і т. п.  в значній мірі відволікає увагу від всеукраїнських процесів» – зазначив обласний керівник свободівців.

Проаналізувавши роботу організацій в містах і районах області, декілька із них із них визнані проблемними – недієвими або як такі, що не відбулися. Рішенням конференції рекомендовано призначити кураторами інших керівників чотирьох районних організацій ВО «Свобода»: Воловецької – Валерія Козика, Міжгірської – Богдана Товта, Перечинської – Василя Юрочка та Хустської – Івана Мигалка. На них покладені обов’язки провести переєрестрацію членства організацій та активізувати роботу партійного членства. Олег Куцин вручив  квитки новоприйнятим членам ВО «Свобода», багатьом виголосив подяки за активну громадянську позицію.

Змістовну доповідь про вибори до Сойму Карпатської України, що відбулися 12 лютого 1939 р., для здебільшого молодої аудиторії свободівців виголосив хустський історик і краєзнавець Олег Мельник. На думку історика, окрилення українців Закарпаття здобуттям права на формування автономної держави розпочалося 22 листопада 1938 р., коли Чехословаччина внесла зміни до Конституції документом № 328 «Про автономію Підкарпатської Русі». 12 січня 1939 р. було прийнято рішення через місяць провести вибори до Першого Сойму Карпатської України. І він увійшов в історію як справжнє культурне явище. Об’єднані українофільські партії в єдине Українське Національне Обєднання, на противагу русо- та угрофільським партіям, тоді здобули перемогу з результатом 92,6 відсотка.

За словами Олега Мельника, вибори до Сойму Карпатської України 1939 р. з його результатом, під супровід пострілів і канонад, були відповіддю всім антиукраїнським силам щодо вибору  держави, в якій хочуть жити русини Закарпаття.  

Олег Куцин подякував гостям і прихильникам за участь в роботі конференції та поінформував делегатів про заходи щодо відзначення 73-ї річниці Карпатської України, що пройдуть в різних районах  області 15–18 березня. Цими заходами Закарпатська ОО ВО «Свобода» планує стартувати у виборчому процесі 2012 року. «Заробітчан і коньюктурщиків у ВО «Свобода» не було і не буде, – зазначив він. – Якщо хтось має на меті служити українському народу за гроші, визначайтеся вже сьогодні. Наш обов’язок працювати безкорисно на утвердження ідей української націоналізму – в наметах, на площах, на різноманітних акціях, в родинах, на роботі і з-поміж людей. Бог нам дав можливість вирішувати долю України мирним шляхом. Не втрачаймо цей шанс. Завжди пам’ятаймо, як боролася Карпатська Січ, коли закінчилися політичні аргументи,  в яких муках помирали наші попередники».

V обласна конференція ЗОО ВО «Свобода» завершилася переглядом телефільмів про створення партії та її провідних лідерів, а також документального фільмому Каленика Лисюка «Карпатська Україна» (субтитрований українською), створеного 1942 р. «Героїчні сторінки закарпатоукраїнського минулого доводили правду, від якої наші вороги маліють. Українці повинні гартувати сили до безкомпромісної боротьби і ідеї українського націоналізму є виходом із внутрішньої української міграції», зазначено на конференції.

По закінченні урочистостей, свободівці пройшлися маршем вулицями Хусту та поклали вінки до меморіальних дошок Роману Шухевичу та Олегу Кандибі-Ольжичу

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

13 лютого 2012р.

Теги: Свобода, Карпатська Україна

Коментарі

інж.-Будівельник. Росішка 2012-03-14 / 18:50:19
вова 2012-02-28 / 21:20:37
надія тільки на свободу

Цілком з Вами погоджуюсь!
Давайте обєднувати навколо цієї сили, всіх свідомих українців що ще залишились у нашім краї.

вова 2012-02-28 / 21:20:37
надія тільки на свободу

інж.-Будівельник Р. 2012-02-23 / 10:51:47
Всім відомо що із нашої області люди їздять на "заробітки" із давніх давен, тому багато корінних Закарпатців працюють і живуть у інших областях нашої країни, але пишаються незважаючи ні нащо своїм походженням і вони також нехай підтримують національний рух у ріднім краю! Тому нехай приїздять на такі корисні для області та держави конференції.

Наталка 2012-02-14 / 15:21:37
АНЦЯ 2012-02-14 / 13:15:30
Самі Ви понаїхавші. Якраз навпаки більшість корінні Закарпатці.

АНЦЯ 2012-02-14 / 13:15:30
ОДНІ ПОНАЇХАВШІ

Іван із Нірешу 2012-02-14 / 00:23:15

Коментар видалено. Адмін

Faust 2012-02-13 / 22:20:02

Гадаю, що Д.Табачнік та інші зановопризначені міністри є не "русофобами", ян написано, а цілком навпаки - русофілами.


Однозначно, ви маєте рацію...))) Виправили. Дякуємо. Адмін

Костянтин 2012-02-13 / 21:09:57
А конференція була так само "демократична", як і вибори до Сойму?


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи