Мовним питанням влада відволікає увагу громадськості від реальних проблем – Мирослав Білецький

На останньому засіданні сесії Закарпатської обласної ради було проголосоване неоднозначне рішення щодо реалізації на території краю норм скандального закону Ківалова-Колесніченка "Про засади державної мовної політики". Ним зроблено спробу узаконити функціонування на Закарпатті в статусі регіональної угорської, румунської та русинської мов. Розгляд і прийняття цього рішення викликали цілком передбачуваний політичний резонанс, що вилився у запеклі дебати в сесійній залі та мітинги протесту під будівлею облради. Прокоментував ці події, а також ставлення до згаданого питання опозиційних депутатів, голова фракції “Фронту Змін” в Закарпатській обласній раді Мирослав Білецький.

Мовним питанням влада відволікає увагу громадськості від реальних проблем – Мирослав Білецький

"Внесення "мовного питання" на розгляд сесії було штучним і відверто кон'юнктурним", - зазначив депутат. - Для певних політичних сил це було прагненням формально відзвітувати про виконання передвиборчих обіцянок. Причому, як виявилось, їх задовольнив навіть популістський документ, за яким нічого не стоїть і який не вплине на задоволення мовних потреб їхніх виборців”.

За словами Мирослава Білецького, для влади це резонансне питання також стало вигідним, бо відволікає увагу громадськості від реальних проблем. Адже чи не вперше за останні роки не виконано обласний бюджет, різко зросли борги по зарплатах, падає промислове виробництво.
 
Голова фракції “Фронту Змін” повідомив, що представники опозиції принципово не підтримали жоден зі внесених проектів рішень з мовного питання. В першу чергу, з політичних мотивів, оскільки наполягають, що єдиною державною мовою, обов'язковою на всій території України, є і повинна бути українська мова.

- Опозиція вважає неприйнятним реалізацію скандального "мовного" закону в будь-якому вигляді, як такого, що ухвалений з порушеннями Конституції та регламенту, вносить розбрат і розкол в суспільство, не здатний реально забезпечити розвиток та збереження мов інших національностей. Ми категорично виступали проти прийняття даного закону і будемо наполягати на його скасуванні новобраним парламентом. Крім цього, неприпустимо перетворювати таку серйозну тему у політичну виставу. Адже і голова облради, і один із заступників голови ОДА відразу наперебій почали переконувати всіх, що мовне рішення є суто інформативним, декларативним і не має жодних правових наслідків. Тоді навіщо обманювати і збурювати людей? Займатись цинічною демагогією на проблемах мови та національностей - неприйнятно і вкрай небезпечно. Опозиція категорично не брала і не братиме у цьому участі", - наголосив М.Білецький.

Єдине, чого можна досягти подібними рішеннями - це загострення політичних пристрастей, що можна було спостерігати під час мітингу активістів "Свободи" під стінами обласної ради, - каже очільник фронтовиків в облраді. “Особисто я поділяю їх обурення "мовними" експериментами влади, але не можу погодись з окремими радикальними закликами і войовничою риторикою. Адже в запалі емоцій можна втратити почуття міри і образити національну гідність інших людей. А цього за жодних обставин не можна допустити у багатоетнічному Закарпатті. Не варто (навіть мимоволі) ставати учасником в маніпулятивних сценаріях влади. Мовні чи будь-які інші суспільні інтереси одних неможливо вирішити за рахунок інших. Це потрібно розуміти і вирішувати проблему на загальному рівні - через зміну влади, зміну політики і зміну законів", - відзначив депутат.

Прес-служба Закарпатської Об’єднаної опозиції

ВО “Батьківщина”

Закарпатська обласна організація партії “Фронт Змін”, Закарпаття онлайн.Політичні партії
25 грудня 2012р.

Теги: Мирослав Білецький, мова, коментар, ОДА, депутат

Коментарі

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 2Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
» Всі записи