Газовики стурбовані ситуацією на газорозподільчих підприємствах

РЕЗОЛЮЦІЯ наради голів правлінь та голів профспілкових організацій ВАТ з газопостачання та газифікації

"Нарада голів правлінь та голів профкомів ВАТ з газопостачання та газифікації висловлює глибоке занепокоєння ситуацією, яка склалася на газорозподільчих підприємствах у зв”язку з бездіяльністю влади щодо забезпечення нормального функціонування систем газопостачання держави.
Незважаючи на страшну катастрофу 13 жовтня 2007 року у м. Дніпропетровську, в результаті якої загинули десятки людей та нанесені величезні матеріальні збитки, відповідними державними органами ігноруються закони та інші правові акти, які регулюють діяльність у сфері розподілу та постачання природного газу, забезпечення безперебійного та безаварійного газопостачання та недопущення того, що сталося у Дніпропетровську.
І це не дивлячись на те що:
питання діяльності газорозподільчих підприємств розглядалося на засіданні РНБО, на виконання якого прийнято Указ Президента України від 14.02.2008 р. № 122 “Про рішення Ради Національної безпеки і оборони України”, від 01.02.2008 р. “Про заходи щодо стабілізації фінансового стану НАК “Нафтогаз України” та ситуації на ринку природного газу”;
Прем’єр-Міністром України Ю. В. Тимошенко особисто проведені наради 18.04.2008 р., 06.05.2008 р. 06.06.2008 р. з прийняттям відповідних протокольних рішень, стосовно забезпечення нормального функціонування газорозподільчих підприємств;
Кабінетом Міністрів України прийнята Постанова від 25.06.2008 р. № 585 “Про внесення зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2006 р. № 605”.

В той же час, тарифи на послуги з розподілу і постачання природного газу як і раніше не забезпечують відшкодування ВАТ з газопостачання та газифікації їх економічно-обгрунтованих витрат і, зокрема, встановлення працівникам середньої заробітної плати відповідно до вимог Галузевої угоди.
З кожним днем зростає заборгованість за надані ВАТ з газопостачання та газифікації послуги по транспортуванню природного газу, а також збитки підприємств у зв’язку із невідповідністю фактичної закупівельної вартості природного газу, що використовується на технологічні нормовані витрати/втрати газу, вартості, яка передбачена в тарифах.
Критичний фінансовий стан підприємств ставить під загрозу взагалі їх функціонування, забезпечення спокою та безпеки громадян.
Незважаючи на таку ситуацію, Міністерством фінансів України та Міністерством економіки України всіляко блокується виконання постанови Кабінету Міністрів від 25.06.2008р. №585, зокрема, прийняття Національною комісією регулювання електроенергетики України (НКРЕ) постанови “Про затвердження роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення”, хоча Комісією разом з НАК “Нафтогаз України” за короткий строк здійснені вичерпні заходи та проведено величезний обсяг роботи по забезпеченню виконання у встановлені терміни відповідних рішень Уряду з цього питання.
З огляду на викладене, нарада голів правлінь та голів профкомів ВАТ з газопостачання та газифікації в и м а г а є:
1. Від Кабінету Міністрів України:
добитися нарешті вирішення відповідними державними органами, зокрема, Міністерством фінансів України та Міністерством економіки України рішень, які прийняті Кабінетом Міністрів України в останній час, стосовно забезпечення нормального функціонування систем газопостачання держави та надати (повернути) більше самостійності Національній комісії регулювання електроенергетики України у вирішенні питань, які віднесені до її компетенції Указом Президента України від 21.04.1998р.№ 33598 “Питання Національної комісії регулювання електроенергетики “ шляхом внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України №1548.
2. Від Ради Національної безпеки і оборони (РНБО) :
терміново розглянути на засіданні РНБО причини невиконання рішення Ради від 1 лютого 2008р. “Про заходи щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії “НАК Нафтогаз України” та ситуації на ринку природного газу”, дати оцінку відповідним посадовим особам та забезпечити безумовне виконання цього рішення .
3. Від Міністерства фінансів України:
внесення пропозицій (за поданням НКРЕ) до проекту Державного бюджету на 2009 рік, передбачивши в них кошти на надання газорозподільчим та газопостачальним підприємствам цільової фінансової підтримки (дотації), у випадку, якщо в тарифах на 2009 рік не будуть передбачені в повному обсязі джерела покриття економічно-обгрунтованих витрат цих підприємств , та запропонувати внести, у зв”язку з ци відповідні доповнення до Закону України “Про трубопровідний транспорт” та “Про ціни і ціноутвореня”.
4. Від НАК “Нафтогаз України”:
терміново скласти графік погашення в строк не пізніше 15 серпня 2008 року всієї заборгованості за надані ВАТ з газопостачання т газифікації послуги з транспортування природного газу.
5.Від Мінекономіки України, Мінпаливенерго України, НАК “Нафтогаз України” та НКРЄ:
невідкладно (у зв”язку з порушенням термінів встановлених п.4 протокольного рішення наради у Прем”єр-Міністра 06.05.08р.) переглянути та встановити порядок проведення розрахунків за послуги з транспортування природного газу усіма споживачами безпосередньо з надавачами цих послуг – ВАТ з газопостачання та газифікації , шляхом внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.01р. №1729.
6. Від Міністерства палива та енергетики України, НАК «Нафтогаз України»:
забезпечити розробку та затвердження у встановленому порядку нормативної чисельності працівників, які зайняті ліцензійними видами діяльності, з метою приведення з 15.10.2008р. фактичної чисельності працюючих газорозподільчих підприємств до нормативної.
7. Від Національної комісії регулювання електроенергетики України:
щорічно не пізніше лютого м-ця забезпечувати в тарифах на транспортування та постачання природного газу встановлення працівникам ВАТ з газопостачання та газифікації середньої заробітної плати на рівні середньої заробітної плати по нафтогазовій галузі з врахуванням нормативної чисельності працівників, фактичних обсягів робіт та відмінити регіональний коефіцієнт, який в даний час застосовується НКРЄ при встановленні газорозподільчим підприємствам витрат на оплату праці.
Поставити до відома Кабінет Міністрів України, Міністерство палива та енергетики України, НАК «Нафтогаз України», що у випадку подальшого ігнорування вимог щодо забезпечення нормального функціонування газорозподільчих підприємств, зокрема негайного встановлення ВАТ з газопостачання та газифікації економічно-обгрунтованих тарифів на послуги з транспортування та постачання природного газу, повного розрахунку за надані послуги з транспортування природного газу підприємства розпочинають з 16 липня 2008 року підготовку до проведення у встановленому законодавством порядку у м. Києві 06 серпня 2008р. Всеукраїнської акції протесту шляхом пікетування Кабінету Міністрів України. Крім цього, в рамках проведення акції в період 25 липня – 1 серпня п.р. буде призупинено газопостачання споживачів, крім тих, відключення яких неможливо здійснити з технологічних причин; обмежено виконання всіма підприємствами виробничих функцій (крім роботи аварійних служб), з метою попередження аварій в системах газопостачання, забезпечення спокою громадян, безпечного використання газу в побуті із складанням графіку відключення від газопостачання, призначенням відповідальних за проведення цієї роботи, інформуванням через засоби масової інформації населення та інших споживачів про відключення.
Вказані акції провести повторно у випадку невиконання вимог учасників цієї наради.
Для координації дій по здійсненню контролю за виконанням вимог, які містяться в цій резолюції; розроблення, затвердження та виконання заходів по проведенню Всеукраїнської акції протесту створити Координаційний комітет у складі:
П.І.Б Посада
1 Агрба Олег Володимирович Голова об”єднаної профспілкової організації ВАТ “Дніпропетровськгаз”
2 Дем”янюк Віталій Володимирович Генеральний директор ТОВ “Газекс-Україна”
3 Левківська Раїса Павлівна Директор асоціації підприємств газового ринку
4 Марчук Василь Дмитрович Голова правління ВАТ “Львівгаз”
5 Масс Микола Степанович Голова правління ВАТ “Донецькоблгаз”
6 Слепкань Сергій Петрович Голова правління ВАТ “Київгаз”
7 Тернущак Оксана Володимирівна Голова об”єднаної профспілкової організації ВАТ “Закарпатгаз”
8 Яровий Іван Максимович Голова Укргазпрофспілки

Профспілковим організаціям створити власні координаційні комітети для вирішення на місцях організаційних питань проведення акцій.

www.briz.if.ua
04 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини