Ужгородські депутати знову підготували землю до роздачі

Про Ужгородську міську раду можна складати анекдоти – весь час твердять, що у місті апріорі немає вільних земельних ділянок, у тому числі і для учасників АТО, водночас на кожному засіданні наділи роздаються.

Ужгородські депутати знову підготували землю до роздачі

На сесії, що відбудеться цієї п'ятниці, 19 грудня, також постане питання виділення вільної землі. Проекти рішень підготовленні зусиллями Олександра Чепкого – начальника відділу землекористування міськради. Звісно, сталося це з відома теперішнього керівництва мерії. Спробуємо розглянути, де саме в Ужгороді знайшли вільні землі і кому пощастить їх отримати.

Чи є серед претендентів на землю учасники АТО – про це ні слова

Ужгород ще до тепер не відійшов від сумнівних земельних рішень 7 листопада 1507 та 1508, згідно з якими в місті віддали "під гаражі" ділянки у центрі Ужгорода та загалом роздали більше 200 земельних наділів. Наразі законність тих рішень з'ясовують у суді громадські активісти і перевіряє прокуратура на прохання голови Закарпатської ОДА.

А вже у п'ятницю, 19 грудня, на розгляді депутатів свіжий проект рішення – "Про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок". Суть документу – депутати дають попереднє погодження громадянам розробити документи для ділянок, аби у майбутньому віддати їх безкоштовно або ж в оренду.

Згідно з цим документом, в Ужгороді є 32 земельні наділи, котрі потенційно найближчим часом можуть стати приватними територіями.

Більшість пунктів у проекті рішення – стосуються ділянок, які мають площу до 1000 кв.м і які безоплатно передаються у власність на підставі статті 118 Земельного кодексу України (вона гарантує кожному громадянину держави одноразове безкоштовне отримання землі).

Чи є серед претендентів у проекті рішення учасники АТО або ж їх родичі – у документі не уточнюється. Так само не уточнюється, де ділянки виділяються на реально вільній землі, а де – такі місця, на яких уже давно зведені приватні будинки і приватизація землі під ними та навколо відбувається формально.

У цьому проекті рішення лише щодо деяких місць згадані конкретні адреси, відтак ми можемо принаймні приблизно здогадуватися, де чиновники знайшли вільні квадратні метри. Проте у більшості пунктах проекту рішення згадані лише назви вулиць, і де саме конкретно розташовується земельна ділянка на "стадії зародження" – з'ясувати досить проблемно.

Наприклад, "десь" на Слов'янській набережній заплановано виділити 400 квадратних метрів родині для "будівництва та обслуговування об'єктів інженерної, транспортної, енергетичної інфраструктури" (пункт 1.6 проекту). Багато невеличких шматочків землі віддають на проспекті Свободи – очевидно, це власники магазинів на перших поверхах оформляють на себе клаптики землі від тротуару до входу у свої приміщення.

Земля під гаражі на 8 Березня, під будинки – на Кощицькій і не тільки

Ще один проект земельного рішення – "Про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок". Цей документ стосується уже готових земельних ділянок. Погодження депутатів – останній крок на шляху до отримання землі у власність.

Ці конкретні земельні ділянки уже мають індивідуальні кадастрові номери, відтак ми можемо бачити не лише хто, а й де саме отримує землю.

Одразу впадають в око пункти 1.27-1.31 проекту рішення. Тут на злитті вулиць Можайського-8 Березня "нарізані" 5 рівномірних ділянок – 0,0098 га для п'ятьох громадян. При цьому із 5 прізвищ по 2 однакові, що може свідчити, що ділянки виділяються родинам. Шматки землі мають цільове призначення – для будівництва індивідуальних гаражів – на підставі статей 118 та 121 Земельного кодексу України саме стільки можна отримати у власність безкоштовно.

Втім, якщо 5 ділянок об'єднати в одну, то вийде уже інша, велика площа. Проглядається схема, згідно з якою хтось намагається отримати хороший шмат ділянки, перед тим "порізавши" її під безкоштовні норми для гаражного будівництва.

Майже півтора гектари території недобудованої швейної фабрики на виїзді з Ужгорода у Сторожницю буде у власності ТОВ "Ганц Ужгород". Правда, у проекті рішення не уточнюється, передається ця земля в оренду чи у власність.

У пунктах 1.11 та 1.22 згадуються ділянки, що знаходяться у кінці вулиці Загорської у напрямку Сторожниці. Колись це були землі радгоспу "Ужгородський". Зараз більша частина полів, як бачимо на Кадастровій карті, уже роздана.

Втім при бажанні саме у цьому районі можна було б знайти ресурс для землі учасникам АТО.

Прикметно, що ні попереднє, ні теперішнє керівництво міста не вважало за потрібне зарезервувати тут землі для багатоповерхівок та соціальних об'єктів. Майже усе – для індивідуального житлового будівництва.

У пункті 1.14 проекту йдеться про безкоштовне виділення 100 кв. метрів на вулиці Легоцького гр. Наталії Курах. На Кадастровій карті видно, що "гараж" буде упритул між багатоповерхівками.

У пунктах 1.18-1.20 повністю вільні ділянки для будівництва знайшли для трьох громадян на вул. Кошицькій позаду комплексу "Світанок". Ці ділянки знову ж таки безкоштовно передаються у власність трьом людям на підставі вимог Земельного кодексу України.

Земля під сумнівними МАФами йде у приватну власність. Назавжди

Про те, як умовна більшість депутатів Ужгородської міської ради на чолі із В.Погорєловим свого часу роздавала землі для МАФів прямо під вікнами житлових будинків, зараз уже й підзабулося. Між тим, історія продовжиться 19 грудня.

Мова йде про МАФи на вулиці Белінського під вікнами 5-поверхівки №13, що біля ринку "Білочка".

У січні 2013 року люди пікетували проти зведення МАФів, утім їх будівництву так й не перешкодили.

У лютому 2013 року прокуратура Ужгорода ніби натякнула, що поява МАФів дійсно незаконна, і що по цьому факту триває ретельна перевірка.

Водночас сьогодні МАФи, які по суті є магазинчиками, успішно працюють. І цієї п'ятниці, 19 грудня, депутатам пропонується проект рішення, згідно з яким надається дозвіл на проведення грошової оцінки землі з метою подальшого продажу. У пунктах 1.3-1.5 проекту рішення мова йде саме про магазинчики, що зведені під вікнами багатоповерхівки. Коли цю землю між тротуаром і багатоповерхівкою оцінять і продадуть, МАФи стануть повністю "законними", бо знаходитимуться на приватній землі.

І на десерт перед депутатами знову постане питання МАФу Інни Анатоліївни Ковальської (очевидно, доньки депутата анатолія Ковальського - Закарпаття онлайн), що знаходиться на вул. Бородіна. Цікаво у цьому питанні те, що воно розглядалося минулого разу, 7 листопада, і тоді депутати більшістю прийняли рішення не продавати шматок ділянки, а й далі лишати його в оренді. Однак, очевидно, цей факт когось не влаштував, і зараз питання знову на порядку денному – проектом рішення пропонується продати 58 кв. метрів під МАФом за майже 11 тисяч гривень виходячи з ціни – 187 грн за метр.

Іншим проектом рішення – пропонується продати ще один шмат ділянки під МАФом поряд – громадянину Мар'яну Кужальному за 13 400 грн.

Земельні рішення можна відмінити

В обставинах, коли до усіх згаданих у матеріалі земельних ділянок є сумніви щодо прозорості процесу приватизації, викупу чи здачі в оренду, радує одне – рішення, якщо будуть прийняті, можна оскаржувати і відміняти.

Адже усі проекти рішень оприлюдненні із запізненням.

Згідно з частиною 3 статті 15 Закону України, проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Тобто, згадані нами проекти рішень повинні бути оприлюдненими на сайті міськради якнайпізніше – 21 листопада. Натомість це зроблено лише 3 грудня, а деякі проекти з'явилися і пізніше.


Ілюстрації місць розташування ділянок – 

з Публічної кадастрової карти України

Фото – з архіву сайту uzhgorod.in

P.S. Автор зібрав фактаж у цьому матеріалі, опрацювавши інформацію із оприлюднених проектів рішень, опублікованих на офіційному сайті Ужгородської міської ради. Журналіст готовий оприлюднити альтернативну точку зору щодо будь-якої ділянки, згаданої у даному матеріалі. 
У разі виникнення додаткової важливої інформації щодо цієї теми – звертайтеся за адресою –jaroslav.hulan@gmail.com

Ярослав Гулан, Про Захід

18 грудня 2014р.

Теги: дерибан

Коментарі

виборець 2014-12-18 / 10:11:19

Можливо із-за молодого віку Я.Гулан не знає, що більшість багатоповерхових новобудов в Ужгороді часів мерства Ратушняка-Погорєлов знаходиться на «гаражній» безоплатній землі.

У цій темі роками всі міські депутати цих каденцій, як провладні, так і опозиційні. І ця «традиція» передається від одного скликання до іншого.

Крім того, впевнений, що небагато простих громадян знає, що вони можуть за життя претендувати не на одну, а на три безоплатні ділянки різного цільового призначення.
Чим за каденцію успішно користуються більшість депутатів всіх місцевих рад.

Ось саме такі «традиції» пов’язують депутатів, навіть діаметрально протилежних таборів, сильніше любих політичних переконань.

Але, як на мене, питання в іншому – у СВОЄЧАСНОМУ реагуванні на такі «законні традиції» місцевих депутатів правоохоронних органів, судів та багаточисленних громадських організацій, ЗМІ.

Дякуючи Я.Гулану, в окремому випадку цей «процес» почався своєчасно.
Хто наступний із переліку своєчасного реагування?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини