В Ужгороді після рекордного подорожчання вартість оренди квартир пішла на спад, а ціни на житло стабілізувалися

З початком повномаштабного вторгнення вартість оренди житла в Ужгороді моментально підскочила. Подорожчання спричинила хвиля переселенців зі східної та центральної України, які шукали тимчасового прихистку.

В Ужгороді після рекордного подорожчання вартість оренди квартир пішла на спад, а ціни на житло стабілізувалися

Станом на початок 2023 року ціни пішли на спад, розповідає власниця місцевої рієлторської агенції Софія Шевкун. За її словами, на ринку оренди Ужгорода є багато квартир від 8 тисяч гривень.

Як змінювалися ціни на Закарпатті впродовж 2022 року, за скільки можна орендувати житло сьогодні та на що звертати увагу орендарям – далі.

Ринок Ужгорода не був готовий до масової міграції

Софія Шевкун пригадує, що під час першої хвилі переселення, рієлтори Ужгорода не були готові та не змогли моментально зреагувати. Відповідно пропозицій на ринку було не так багато, аби задовольнити увесь попит.

З початку березня ми зрозуміли, що масовий потік людей їде сюди та в Чернівці. У нас було мало часу, щоб з’ясувати із власниками, з якими ми співпрацюємо, чи вільна їхня нерухомість, чи ні. Тому пішла спонтанна робота всіх наших рієлторів міста та області. Ціни зросли миттєво, – розповідає вона.

Ціна оренди однокімнатної квартири до березня 2022 року становила 5 тисяч гривень. Однак на початку вторгнення цінник піднявся на 50%, а у квітні житло подорожчало на 200–300% до 500 доларів (14 625 гривень).

У новобудовах однокімнатна квартира коштувала до 1 500 доларів. Пік був у квітні – травні. Двокімнатна квартира стала найбільш популярним житлом. Люди їхали сім’ями, дуже важко було знайти квартиру для тих, хто мав домашніх улюбленців. Власники квартир перестали здавати житло з тваринками. Також це стосувалося маленьких дітей, – пригадує Шевкун.

Якщо одно- та двокімнатні квартири розліталися моментально, трикімнатні були пропорційно дешевші. Однак і такі варанти швидко перехоплювали. Так, наприкінці квітня в Ужгороді вже практично не було вільної в оренду нерухомості. При цьому деякі квартири здавали безкоштовно.

Згодом переселенці почали купувати житло

З початку війни люди, які переїхали на Закарпаття, винаймали житло. Згодом, коли зрозуміли, що війна триватиме не 2–3 тижні, почалася масова купівля житла. Насамперед люди, які виїжджали зі східної України, брали новобудови.

Відтоді ціна на новобудови зросла на 100%. Якщо у січні однокімнатна квартира коштувала 30–35 тисяч доларів, то у квітні ціна зросла до 50 тисяч доларів. За цей час квадратний метр зріс у ціні з 650 доларів до 1000.

Наразі ціна трішки стабілізувалася, але тенденція підйому цін триває, – каже рієлторка.

Яке житло обирають для оренди та купівлі

При виборі житла люди орієнтуються на забудовника, якість будівельних матеріалів та нижні поверхи. Попри те, що Ужгород – відносно спокійний регіон, тут не поспішають орендувати житло поблизу аеропорту.

Софія Шевкун каже, що зросла кількість тих, хто почав скидати аванси за оренду, не перевіривши умови. Це не дає наймачу зрозуміти, чи підходить йому ця квартира. Як наслідок за якийсь час виникають проблеми – житло не підходить через часті відключення світла та інші нюанси.

До того ж на ринку зустрічаються аферисти, які пропонують житло від власника за привабливою ціною.

Юлія Бабич, 24 канал

12 січня 2023р.

Теги: оренда, житло, переселенці, Ужгород, Шевкун

Коментарі

Nastia 2023-10-27 / 13:34:28
На той момент ринок вчасно не зреагував через кілька факторів. Головними є стрес через початок війни і різкий потік потерпілих, які створили попит. З одного боку бачимо професійність, а з іншого всі ми люди й у важких ситуаціях не завжди можемо вчасно зорієнтуватись. Якщо глянути ціни на купівлю квартири в Ужгороді тут https://kvartiri.com.ua/prodazha-kvartiri/uzhgorod, то можемо побачити, що ціни ще більш зросли. Місто продовжує тримати перше місце у списках найдорожчої купівлі та оренди житла.

Сергій 2023-02-06 / 10:25:40
Де це ви бачили переселенців, які купуватимуть квартири по 100 000 дол.? Для реальних переселенців и 1 000 дол. це багатство. Купують не переселенці, то самі ж люди загралися та підтянули ціни на 100%. Тут пишемо про реальне життя переселенців zhyttya-pereselentsya.pw

Вubu 2023-01-18 / 02:21:42
Раніше Ужгород був місто , а навколишні села приміськими селами.
Тепер все це Ужгород , а села стали типу райони , і якщо і далі буде тенденція до зростання населення , то ціни ніяк не знизяться , а навіть більше .
Деякі забудовники викуплятимуть приватні будинки подешевше , будуватимуть панельні коробки , на чому Ужгород втрачатиме свою самобутність .
Але при якщо при владі архітектор "дровосєк" із носатим конюхом , то їм поху* що буде з містом , аби ж бабла побільше нагребсти , 100%

Павел 2023-01-12 / 21:12:19
Не знаю, щось не знайшов квартиру дешевше ніж брав на початку.

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини