У закарпатського ТОВ "Імперіал" відберуть арендований цілісний майновий комплекс ДП "Свалявський завод продтоварів"?

То тільки на перший погляд занепале виробництво легко реанімувати. А ще, коли за цю справу беруться люди недалекі, ті, що, окрім великих амбіцій, за плечима нічого не мають, тоді на успіх годі сподіватися.

У закарпатського ТОВ "Імперіал" відберуть арендований цілісний майновий комплекс ДП "Свалявський завод продтоварів"?

Свалявський соко-винний завод свого часу був надзвичайно перспективним. Продукція харчовиків, як мовиться, йшла з коліс. Головне, керівництво не зациклювалося на якомусь окремому чи конкретному виді, а згідно з потребами споживчого ринку бралося розробляти нові технології, розширювало асортимент. Здавалося, немає такої сили, яка б могла зашкодити заводу, збити з обраного, апробованого шляху.

Хочемо того чи ні, а все залежить від першої особи, її компетентності, ділових якостей, ініціативності, підприємливості. З виходом на заслужений відпочинок директора Івана Васильовича Шваба завод втратив не лише поміркованого, толерантного, а й дуже грамотного, неординарного, з оригінальним мисленням спеціаліста. Його наступник, незважаючи на старання, не зміг втримати планку, підняту до рекордної висоти, а з нею и імідж.

Повний занепад виробництва стався з реорганізацією заводу, приєднанням його до товариства з обмеженою відповідальністю „Імперіал". Вочевидь, за плечима останнього стояв дуже серйозний товариш, який лобію-вав інтереси зацікавленої сторони. Так, з 15 травня 2003 року правонаступник почав.....здійснювати свою діяльність на орендованому майні цілісного майнового комплексу". Орендодавцем виступило регіональне відділення фонду держмайна України у Закарпатській області. Згідно з договором, строк оренди складає п'ять років.

Спочатку „Імперіал" займався виробництвом фруктових консервів, кондитерських і хлібобулочних виробів, мінеральної води. У 2003 році обсяг випуску промислової продукції тут склав 314,4 тисячі гривень, а до жовтня 2004-го - 567,7 тисячі. Але, на жаль, того ж місяця завод зупинив виробничу діяльність. Певні спроби відновити її були, в окремі місяці 2005-2006 років ще якась надія жевріла, але не більше. Цьогоріч товариством ані на копійку не випущено продукції. Із 105 штатних працівників залишилося тільки 52, а еквівалент повної зайнятості склав двадцять осіб.

Розпочалося чорне пасмо негараздів, невдач. Станом на 23 липня 2007-го заборгованість до Пенсійного фонду тут склала 38 тисяч 481,9 гривні, з них на виконанні державної виконавчої служби знаходиться документ на стягнення 29 тисяч 293,3 гривень. Підприємство не сплатило 1 мільйон 118,7 тисячі гривень до бюджетів різних рівнів, через що міжрайонна податкова інспекція подала позов до Господарського суду Закарпатської області. На 20 липня цього року „Імперіал" боргує 1 мільйон 94,6 тисячі гривень по платежах до бюджетів.

Тривалий час людям не виплачувалася зарплата. Прокуратура району за участі державного інспектора по праці у товаристві провели перевірку, під час якої встановили, що з січня по травень керівництво безпідставно не виплачувало заробітну плату, допустивши заборгованість 90 тисяч 100 гривень. Проти колишнього директора І. І. Чечура було порушено кримінальну справу, а матеріали направлені до суду.

У цілому підсумки фінансово-господарської діяльності підприємства за три останні роки вказують на подальше поглиблення кризового стану. Це не могло не хвилювати район. Обґрунтовані матеріали щодо неефективного використання державного майна направлені в ОДА, де райдержадміністрація з огляду на викладене пропонує розірвати договір-оренду цілісного майнового комплексу державного підприємства „Свалявський завод продтоварів", укладений з ТОВ „Імперіал 15 травня 2003 року. Відчувши неладне, керівництво нашвидкуруч посплачувало заборгованості і з оренди, і з зарплати.

За дорученням дванадцятої сесії Свалявської районної ради п'ятого скликання голова Михайло Воронич звернувся з відповідним листом у Міністерство аграрної політики України і Державний департамент продовольства концерн „Укрспирт" з проханням передати цілісний майновий комплекс державного підприємства „Свалявський завод продтоварів" у спільну власність територіальних громад Свалявського району, аби відновити його діяльність як підприємства державної форми власності. Мотив: „...неефективне використання державного майна товариством. Колись технічно оснащене, ритмічно працююче і високорентабельне виробництво, яке давало найбільше надходжень до районного бюджету, скотилося до рівня неплатоспроможного боржника, стабільний і висококваліфікований промислово-виробничий потенціал втрачено".

Було ще звернення райради до народних депутатів України. У відповідь регіональне відділення Фонду держмайна України по Закарпатській області з ініціативи Міністерства аграрної політики України створило робочу групу, яка перевірила ефективність використання орендованого державного майна, обстежила його стан, наявність на підприємстві бухгалтерського обліку, провела аналіз стану надходжень орендної плати. У акті перевірки вказано, що ТОВ „Імперіал" не виконувалися пункти умов договору-оренди „...в частині сплати орендної плати, ефективного використання орендованих відрахувань на відновлення орендованого державного майна, не збереження кількості робочих місць, неподання фінансової звітності до регіонального відділення ФДМУ по Закарпатській області".

До речі, товариство не має права на розлив мінеральної води „Неліпинська", оскільки не виконуються пункти 1,9 ліцензійних умов (роботи по дослідженню родовища для затвердження запасів мінеральних вод в ДКЗ України не розпочато), проект зон санітарної охорони не погоджено з органами місцевого самоврядування і виконавчої влади та не затверджено сесією Закарпатської облради. Не затверджено також органами гірничого відводу програму режимних спостережень, а ті, що проводилися в лабораторії підприємства, виконувалися не в повній мірі, що дуже важливо, без гідрогеологічних показників.

Мотивацій, які засвідчують неефективну діяльність товариства „Імперіал" предостатньо. Клопотами району повинні пройнятися і відповідні вищестоящі організації і, зрештою, розставити всі крапки над „і" -розірвати договір на оренду, а цілісний майновий комплекс Дп „Свалявський завод продтоварів" передати у спільну власність територіальних громад. Так, принаймні, буде справедливо.

Борис Іванчов, "Вісті Свалявщини"
10 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини