"Паралельний світ" в Ужгороді створюватиме підприємство для людей з інвалідністю

Андрій - активіст, який був змушений змінити собі групу інвалідності, щоб влаштуватися на роботу. Він вирішив допомогти людям з інвалідністю, які не можуть влаштуватися на роботу через дискримінацію

"Паралельний світ" в Ужгороді створюватиме підприємство для людей з інвалідністю

Андрій Доніченко з Ужгорода називає себе дев’ятирічним. Саме стільки часу минуло від його «другого народження». Якось у майстерні з ремонту автомобілів, де тоді працював Андрій, сталася пожежа. В руках чоловіка вибухнула каністра з бензином, яку він намагався винести, аби врятувати колег. В результаті у Андрія Доніченка обгоріло 80% шкіри, зовсім не функціонувала права рука.

Насправді ж Андрієві — 48. Сьогодні він енергійний, з купою різномантіних ідей, чоловік. З часом він самотужки розробив непрацюючу руку та відновився після важких травм. Однак має групу інвалідності і через це почуває себе досить некомфортно. Каже: нерідко відчуває порушення власних прав.

Кілька місяців тому Андрій Доніченко зареєстрував громадську організацію «Паралельний світ». Її основна мета — створити на Закарпатті підприємство, на якому працювали б люди з обмеженими фізичними можливостями.

Ідея створити таку організацію, а потім на її основі й підприємство виникла, як стверджує Андрій Доніченко, через складнощі з працевлаштуванням. За словами чоловіка, йому навіть доводилося применшувати ступінь своєї інвалідності, оскільки інакше не приймали на роботу.

«Инвалиды, как правило, никому не нужны. Мы — отброски общества. Я так это считаю. Мы — лишние. Цель — создать мощную инвалидную организацию, которая покажет, что мы очень сильные и мы нужны. Инвалид только нужен для того, чтобы налоги не платить. Меньше. Я сам работал на почте и знаю, что там было ликвидировано… какие-то льготы шли для них. Пошел туда на почту, когда у меня правая рука еще не работала. Тогда мне пришлось отказаться от второй группы и взять третью, потому что я не мог работать. Дальше: куда нас берут? Сторожем? Это не работа. Это — издевательство. Много инвалидов которые, на самом деле, талантливые. Очень талантливые. И сейчас задача стоит объединиться и вместе достичь цели».

На шляху до створення соціального підприємства Андрій Доніченко зробив уже перші кроки. Каже: проводить переговори з потенційними інвесторами та благодійниками, які могли б допомогти у створенні матеріально-технічної бази. Найбільш складним у реалізації ідеї вважає пошук людей, які б могли і хотіли працювати. Як розповів колега та однодумець Андрія — Євген Шепентал, особливі люди дуже часто зневірені у власних силах. Але переконаний: що соціальне підприємство для таких людей — шанс відчути себе повноцінними членами суспільства.

Сьогодні на Закарпатті понад 2000 підприємств мають у своєму штаті більше 8 осіб. Відповідно до чинного законодавства, керівник кожного з них зобов’язаний працевлаштувати в такий колектив ще й людину з обмеженим фізичними можливостями. Однак, як стверджує директор Фонду соціального захисту інвалідів Андрій Воробець, далеко не всі роботодавці виконують ці норми. Тому доводиться подавати до суду і стягувати грошове відшкодування.

«Є проблема з працевлаштуванням інвалідів на сьогоднішній день в області. Разом з цим відділення вживає достатньо заходів для притягнення до відповідальності роботодавців, які не виконують норматив по працевлаштуванню інвалідів. До всіх них застосовуються адміністративно-господарські санкції та подаються позовні заяви в суд стосовно примусового стягнення коштів та притягнення до відповідальності відповідно до чинного законодавства. Заборгованість законодавства за не працевлаштування інвалідів за минулий рік складає більше 4 мільйонів гривень».

Підприємство Андрія Доніченка, на якому працюватимуть люди з особливими потребами, виготовлятиме вироби з дерева: пазли, іграшки, підставки для квітів, елементи декору тощо. А поки Андрій з Євгеном роблять це самі. Нещодавно вони виготовили пазл у вигляді Закарпатської області розміром три на шість метрів, чим встановили своєрідний рекорд. Хоча фіксувати його у книзі рекордів України не стали.

Ольга Павлова, Громадське радіо

21 червня 2016р.

Теги: інвалідність, інваліди, підприємство

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини