На Закарпатті "Сокіл" відзначив річницю Акту відновлення Української Держави та день народження Шухевича (ФОТО)

30 червня ЗОМГО «Сокіл» провів ряд заходів, присвячених 72-ій річниці проголошення Акту відновлення Української Держави та 106-го дня народження генерала Романа Шухевича.

На Закарпатті "Сокіл" відзначив річницю Акту відновлення Української Держави та день народження Шухевича (ФОТО)

Заходи розпочались в смт Міжгір’я, де на 10-му ювілейному фестивалі молодих талантів «Рекітське сузір’я - 2013» активісти «Сокола» на запрошення організаторів заходу розповіли молоді про проголошення Акту відновлення Української Держави у Львові у 1941 році та боротьбу, що передувала цій події і тривала після неї. Особливий акцент було зроблено на участі закарпатців у боротьбі за побудову соборної Великої України.

«В декого існує стереотипне уявлення, що 30 червня – це якесь суто галицьке свято, оскільки проголошення відновлення Української Держави відбулось у Львові. Сьогодні ми в чергове ламаємо цей стереотип, демонструючи, що про ці події пам’ятають і шанують їх також і на Закарпатті. Адже відновлення нашої держави проголошувалось не лише на території Галичини, але і усіх українських земель. Проголошення Акту відновлення Української Держави стало продовженням тієї боротьби, частиною якої були героїчні сторінки Карпатської України. Будівничими держави в Хусті у 1938-39 роках та у Львові у 1941 році були ті люди запалені однією й тією ж Ідеєю. Зокрема серед них був і Роман Шухевич, котрий був поручником Карпатської Січі і сотником батальйону «Нахтігаль», а згодом – генералом та Головним Командиром УПА. Це символічно, що сьогодні ми святкуємо ще день народження цього великого сина Нації» – розповів перший заступник голови ВМГО «Сокіл» Юрій Чорнота.

Після доповіді перед молоддю, активісти ЗОМГО «Сокіл» взяли участь в освяченні хреста на могилі члена ОУН, поручика Карпатської Січі, що боровся з угорськими та польськими окупантами – Федора Тацинця та ще двох січовиків. Захід відбувся в лісі поблизу смт Міжгір’я. Освяченя хреста та панахидупровів отець Василь Мандзюк. Далі молодь вирушила до с. Колочава, де віддали шану Головному Командиру УПА Роману Шухевичу – поруч з єдиним на Закарпатті погруддям генералу.  «Ми повинні виховувати молодь на прикладі справжніх героїв таких, якими були Роман Шухевич, Федір Тацинець та інші, а не навіяних ворожою пропагандою «Павліків Морозових». Велич цих синів україни є прикладом самопожертви та віданості бородьби за могутню Українську державу та найвищої форми любові до рідної землі та свого славного народу. Подвиг наших попередників буде надихати ще не одне покоління українців до бородьби за українську україну» - наголосив Томаш Лелекач.

01 липня 2013р.

Теги: Сокіл, Шухевич, Тацинець, Колочава

Коментарі

Аді 2013-07-02 / 21:12:01
Розберіться хто ви є. Чи націонал-демократи які співпрацєють із лібералами і клянуть фашизм і антисемітизм чи ультраправі.

Мукачівець 2013-07-02 / 20:58:48
Чорний прапор - прапок Картатської Січі??? Хоч я і Русин, чорний прапор не мій. Мій прапор - жовто-блакитний. Прапор незалежної держави, прапор свобідної держави, прапор МОЄЇ держави, а чорний прапор- прапор ПОЗОРУ і ВІДЧАЮ! а я живу в БОГОМ хранимій державі!. А по поводу організації "Сокіл" - вона не є актуальною в наш час і в час мирної держави. її гасла є воєвничими і далеко не спокійними. гасла нас закликають до ворожнечі і до непокорності. хіба таке майбутнє ми бажаємо, хіба таку долю ми бажаєм нашим нащадкам? Ми вже мали Ющенка, мали помаранчеву революцію, мали Янукавича, мали Балогу! БРАТТЯ, НОВЕ ШУКАТИ ТРЕБА!!!

Карпатська Січ 2013-07-02 / 20:51:39
Молодці хлопці з Свободи, що незабули історію та відзначили дати.
На рахунок зіг, то справді, томашівському можна було залишити фоточку в домашній колекції, а не виносити на загал, бо краяни самі бачите як це сприймають, виправдовування дійсно недоречні(всі ми розумні люди і все розуміємо) тай взагалі навіщо зігувати на подібних суперових, патріотичних заходах? Ці жести недоцільні для партії Свобода(яка позицінує себе разом з лібералами) і віддаляють їх назад, а люди, які непідтримують Свободу ще більше будуть показувати та розказувати іншим, що Свобода це "фОшисти" і з цим патріотизм на Закарпатті буде падати. Нам всім треба розуміти, як подавати інформацію краянам, щоб ми, патріоти, не несли погану енергетику, а навпаки показували, що націоналіст - це людина яка діє на благо народу.

Копча 2013-07-02 / 08:56:39
Деякі фото недоречні. Є молоді люди котрі не в повній мірі відповідають за свої вчинки натомість старші товариші "туплять" і виставляють це у інтернет. Допоки екзальтовані молоді люди будуть виключно "ганяти понти" кидаючи зіги перед камерою ні про яку серйозність організації говорити не приходиться поза як дисципліни там не існує. Не потрібно переконувати у тому що хтось з кимось просто привітався, може й так але таке фото мало залишатися у приватному альбомі а не йти до ЗМІ.

LTZ 2013-07-02 / 00:31:04
Чорний прапор з тризубом то прапор Карпатської Січі а що до хлопця на фото то комент МИТРО 2013-07-01 / 23:03:11 явно нагадує фобію навіяну режимом, придивітся хлопчина привітався з кимось за кадром. Священники теж у церкві роблять бодібні рухи руками то вони теж кіно не бачили...

Віт 2013-07-01 / 23:24:39
Можна дуже довго сперечатись на подібні теми. В кожного свої симпатії та пріоритети в житті. Але я думаю що огранізації, подібні "Соколу" нашій державі дуже потрібні. Молодь стає "інкубаторною", без моральних та духовних цінностей, ще гірше - з поглядами, нав'язаними чужоземними культурами. Взяти б хоч тих комуністів - як не крути, а піонерський рух таки непогано справлявся з вишколом молоді, хоч нажаль позбавляв їх права мати свою батьківщину й культуру...

МИТРО 2013-07-01 / 23:03:11
ЗНАЙОМИЙ ЖЕСТ РУКОЮ У ХЛОПЧИКА ЩО ПРИСІВ НА 4 ФОТОГРАФІЇ.ДУРНЕСЕНЬКИЙ-МАЙЖЕ НЕ ПОЗИРАВ КІНО ПРО ГІТЛЕРА...ГНАТИ БЕНДЕРЧАТ ЛЬВОВСЬКИХ З ЗАКАРПАТТЯ.

місцевий 2013-07-01 / 22:02:00


Коментар видалено. Адмін


яник 2013-07-01 / 22:01:11
Любий друже, воля повинна асоціюватись з кольором неба, кольором природи, але аж ніяк не чорним коьольором.

Віт 2013-07-01 / 21:48:58
Перед тим як дурню писати можна спочатку й почитати, благо доступ в інтернет як видно у вас є... Про червоно чорний революційний прапор ОУН та про чорний прапор волі...

Яник 2013-07-01 / 21:16:13
Цікаво, чому герб нашої держави на чорному фоні... Хлопці, ви святкуєте траур чи свято)?

НОВИНИ: Соціо

23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини