Закарпатський «Сокіл» тереновою грою відзначив 120-річчя утворення цієї молодіжної організації (ФОТО)

Нещодавно виповнилося 120 років з часу утворення молодіжної громадської організації “Сокіл”. Це річниця безперервного виховання і гартування прогресивних молодих націоналістів – еліти нації. «Сокіл», який відіграв велику роль у відроджені українського народу, понині тримає високу планку: у цей надзвичайно складний період політичної кризи та громадянського протистояння свавіллю бандитської влади молоді «соколята», озброєні досвідом попередників, перебувають на передовій, пліч-о-пліч зі своїми старшими побратимами. Закарпатський “Сокіл” річницю утворення організації відзначив тереновою грою.

Закарпатський «Сокіл» тереновою грою відзначив 120-річчя утворення цієї молодіжної організації (ФОТО)

16 лютого 2014 року в Ужгороді чота «соколят» вишикувалася у складі загонів самооборони на  народному вічі за участи опозиційних політичних сил та громадських організацій на підтримку вимог Майдану. Цього дня в обласному центрі відбувся збір усіх загонів самооборони Закарпаття, де було проведено інструктажі із самозахисту та надання першої медичної допомоги. Закарпатський Штаб національного спротиву мобілізував до лав народної самооборони близько пів тисячі українців – представники різних районів, декілька жінок та ціла чота «соколят». На зібранні річницю створення молодіжного «Сокола» вшанували вигуками «Слава!».

З нагоди річниці «Сокола» націоналістичну молодь привітав голова Закарпатської “Свободи” Олег Куцин: «Історія українського “Сокола” – гідний приклад виховання прогресивної і активної молоді. Члени «сокільських» організацій проявляли свої здібності під час Першої світової війни у лавах Українських Січових Стрільців, Української Галицької Армії. Привчені до дисципліни і витривалости, «соколята» ставали надійними воїнами. Нині як ніколи нас кріпить їхній дух і звитяга до вільного і гідного життя. Тільки загартування кожній молодій людині дає міцну основу для самовдосконалення. Ваші подвиги на Майдані будуть вписані в історію і стануть прикладом для наступних поколінь».

Після участи у традиційному народному вічі юні націоналісти під українськими стягами попрямували за місто, де, власне, відбулося найцікавіше – теренова гра. Це імітація бойових дій без зброї, що ґрунтується на фізичній підготовці й тактичному вишколі. Годину точилися запеклі змагання між двома командами. Опісля хлопців нагодували печеною картоплею з салом. Після трьох раундів потомлені, але з вогниками в очах, так само пішки, під дружне виконання повстанських пісень, «соколята» повернулися в Ужгород. У тереновій грі перемогу здобули досвідченіші, але новачки відчули незламний дух і запал до праці націоналістів.

“На противагу доморощеним місцевим сепаратистам, які голосять про відокремленість закарпатського краю, саме наші земляки-чехи в кінці ХIХ століття створили прототип молодіжно-студентської організації у Празі, яка згодом стала плацдармом для створення всеукраїнського об'єднання у Львові. Тоді вишкіл молодих патріотів був своєрідним стартовим майданчиком ведення визвольної боротьби за національну ідею. Ми є нині продовжувачами цієї боротьби, яка не завершилася. Слава та звитяга «соколят» нам – за дороговказ”, – поділився враженнями Томаш Лелекач, голова Закарпатського “Сокола”.

Довідка

Український “Сокіл” утворено11 лютого 1894 року у Львові (перший голова – Василь Нагірний, до 1900 р.), який поширював свою діяльність на теренах Галичини і Буковини. Статут українського товариства базувався на статуті чеського “Сокола”. Основною метою організації було виховання в української молоді почуття єдности, сили і чести на основі фізичної культури, а разом з тим – витривалости, дисципліни, підприємливости, колективного розуміння праці. 1912 року український “Сокіл” брав участь у Всеслов'янському сокільському здвигу у Празі з нагоди 50-річчя утворення. У міжвоєнний період організація поширювала свою діяльність на еміграції, найбільше у Чехословаччині, Аргентині, Югославії. “Сокіл” проіснував до 1939 року. З приходом на Західну Україну большевиків вона зазнала переслідувань як націоналістична організація. Багато членів “Сокола” було репресовано. Під час Другої світової війни чимало потрапило до Української дивізії “Галичина”, а пізніше – до Української Повстанської Армії.

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода»

18 лютого 2014р.

Теги: Сокіл


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи