У неділю відбудеться друга безкоштовна екскурсія історичним Ужгородом (ФОТО)

18 листопада стартував цікавий проект – «Безкоштовні екскурсії по Ужгороду». Щонеділі до 9 грудня всі бажаючі зможуть більше дізнатися про історію та архітектуру рідного міста.

У неділю відбудеться друга безкоштовна екскурсія історичним Ужгородом (ФОТО)

Організатором відкритих  екскурсії містом стала громадська активістка Тетяна Лемак, яка розповіла, що протягом 4 тижнів ужгородці не тільки поповнять свої знання про місто, а й відстоюватимуть своє право впливати на містобудування:  триватиме збір підписів з вимогою здійснювати реконструкції в місті тільки після громадських слухань та обговорень проектів та їх суспільного погодження з урахуванням думки громади, доцільності та історичної цінності.

Перша екскурсія пройшла минулої  неділі і її темою стали історія та архітектура чеського району Малий Галагов, збудованого в 20-30-х роках ХХ ст. за чехословацького правління в Закарпатті. Саме цей район, що розкинувся на правобережній частині Ужгорода,  можна вважати унікальним місцем, адже майже ніде в Україні так широко не представлена міжвоєнна архітектура  в стилі конструктивізму. Коли Ужгород перетворився на столицю Підкарпатської Русі, чехословацька влада взялася забудовувати колишні землеробські угіддя та пасовища, що розкинулися від сучасної міськради, вулиці  Собранецької та площі Дружби народів  до річки Уж. Малий Галагов мав форму підкови.

Розпочалася екскурсія з площі Театральної і завершилася біля пам’ятника першому Президенту  Чехословаччини Томашу Гаррігу Масарику  в скверику неподалік транспортного мосту. Протягом  двох годин краєзнавець та екскурсовод Владислав Товтин розповідав понад півсотні цікавих про цікавинки району. Пройшовшись по набережній Незалежності, колишній набережній Рошковича (відомого художника, який певний час вчився і жив в Ужгороді) біля будівлі Ужгородської державної міської дівочої школи (нині ЗОШ №1), екскурсія звернула на площу Поштову, де на місці поштампу колись знаходився млин і протікала річка Малий Уж.

Далі маршрут проліг біля будівлі поліцейського управління (нині управління СБУ) на вулиці Довженка, яка раніше називалася іменем Антоніна Розсипала, віце-губернатора (1923-1928), а потім Земського президента (1928-1937) Підкарпатської Русі. Саме на ній протягом 1923-1924 р.р. була  збудована перша урядова установа Малого Галагова – Земський уряд Підкарпатської Русі (на розі нинішніх вулиць Довженка і Бращайків). Вулиця Бращайків у ті часи називалася Србова. Тут знаходилися житлові будинки для фінансових урядників та поштових службовців,  Будинок здоров’я (нині міська дитяча лікарня), військове управління та філія Народного банку Чехословаччини.

На площі О. Пушкіна, що виходить на набережну, у 1932 р. був встановлений пам’ятник Мирославу Тиршу, засновнику спортивного товариства  «Сокіл»,  а площа почала носити його ім’я.  Прямуючи по найдовшій липовій алеї в Європі в бік транспортного мосту ім. Т.Г. Масарика, з правого боку відкривається вид на центральну площу Малого Галагова - площу Бескида (нині Народна), де знаходилися Крайовий суд (будинок профспілки) та шестиповерхова адмінбудівля, побудована в 1934-1936 р.р. чеським архітектором Франтішеком Крупкою.

Екскурсовод розповідав не тільки про історію та архітектуру району, а й звертав увагу на окремі елементи брукованих тротуарів, старі таблички, позначки та розпізнавальні знаки. Чим далі просувалася екскурсія, тим більше ставало бажаючих послухати про місто. Радісно, що такий спосіб проведення дозвілля вибрали й молоді сім’ї, що привели з собою дітей.

Наступна екскурсія відбудеться завтра, 25 листопада. Початок  о 14.00  на площі Театральна біл пам’ятнику Миколайчика. Відкриту екскурсію по Ужгороду буде проводити завідувач кафедрою туризму УжНУ Федір Шандор.

24 листопада 2012р.

Теги: екскурсія, Ужгород

Коментарі

Вася 2012-11-26 / 03:01:15
http://www.youtube.com/watch?v=bDSMVUziaPM

Ольга 2012-11-25 / 04:34:03
Прекрасне починання! Вітаю! Зичу успіху і не втратити запал

НОВИНИ: Соціо

15:18
/ 2
Голові Закарпатського апеляційного суду Ользі Фазикош подарували землю в Ужгороді
11:36
/ 7
На Закарпатті священник монастиря УПЦ Московського патріархату фільмував свій статевий орган та відправляв знайомим
13:20
/ 2
На Закарпатті скасовані контрольовані аварійні відключення
10:48
/ 3
В Ужгороді у четвер прощатимуться з двома полеглими Героями – Іваном Бородіним та Віктором Кущиком
22:07
/ 3
У Перечині провели в останню дорогу полеглого Героя Володимира Пасера
19:40
Клопи, холод, заміна місць – пасажири скаржаться на неналежний сервіс у потягах RegioJet українського напрямку
22:08
На війні поліг Юрій Гончарук із Бистриці Чинадіївської громади
16:02
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Віктором Ілларом
13:26
В Ужгороді в понеділок попрощаються з полеглим Героєм Віктором Ілларом
20:13
Північне сяйво спостерігали на Закарпатті
11:30
/ 1
Ужгородському ліцею хочуть присвоїти ім’я Івана Чендея
16:20
/ 41
Звільнений екс"воєнком" Музиченко стане заступником голови Закарпатської ОДА
12:20
У Чопі провели в останню дорогу полеглого на Донеччині Валерія Баса
12:05
/ 2
На Запоріжжі поліг Володимир Пасер з Перечина
05:40
У Мукачеві в Лікарні святого Мартина відкрили перинатальний центр
18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
/ 1
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
/ 2
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
/ 1
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 6
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 73
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
» Всі новини