500 учнів молодших класів однієї зі шкіл Ужгорода взяли участь у просвітницькій кампанії "Світлячку, сяй" (ФОТО, ВІДЕО)

500 учнів молодших класів Ужгородської школи №19 взяли участь у просвітницькій кампанії "Світлячку, сяй". Захід проводили старшокласники, розповіла педагогиня-організаторка Ганна Ченгері.

500 учнів молодших класів однієї зі шкіл Ужгорода взяли участь у просвітницькій кампанії "Світлячку, сяй" (ФОТО, ВІДЕО)

Організувала просвітницьку кампанію громадська організація "ФОРЗА". Розповіла представниця Дзвінка Білоног. За її словами, такі заходи планують провести в усіх школах Ужгорода.

В актовій залі Ужгородської школи №19 старшокласники розповіли учням молодших класів, чому необхідно користуватися світловідбивними елементами. Також грали в гру "Світлячку, сяй". Кожен учень за участь у заході отримав флікер — світловідбивну стрічку. "Я дізналася багато чого: що треба переходити дорогу тільки з такими браслетами, коли темно; що треба іти на самокаті, коли темно, тобто треба злізти з нього, тому що ти можеш заважати іншим людям", — розповіла учениця Олеся Чернецова.

Школяр Іван Порохнавець каже, що дізнався, що треба носити такі світловідбивні елементи, щоб тебе побачив водій. "Мені було цікаво брати участь у грі, у якій ми відповідали на питання, як правильно поводитися під час руху на дорозі в темну пору року", — каже хлопець.

Про правила використання світловідбивних елементів учням молодших класів розповідали дев'ятикласники. "Мені дуже подобається брати участь у таких заходах. Я почула цю ідею від нашої педагогині-організаторки. Мені сподобалось, адже ми можемо розповісти дітям про те, як важливо носити флікери та світловідбивні елементи, щоб вони були в безпеці на дорозі. Дуже сподобалося. Я завжди буду брати участь у таких заходах", — ділиться школярка Ольга Заєць.

"Я граю роль Світлячка в старших молодших класах, а також Флікера у молодших. За сьогодні ми провели 4 таких заходи. Обов'язками моєї ролі є пояснювати помилки дітей, котрі користуються світловідбивними елементами, а також пояснити їм важливість застосування цих браслетів та жилетів. Це неважко, тому що діти в такому віці добре сприймають інформацію", — розповів учасник Юрій Михайловський.

Участь у просвітницькій кампанії "Світлячку, сяй" взяли 500 учнів молодших класів Ужгородської школи №19. Розповіла педагогиня-організаторка Ганна Ченгері. Каже: такий захід в їхній школі провели вперше. "Але зазвичай у нас проходять "Тижні дорожнього руху" і про це все говорять класні керівники на уроках. У нашому учнівському самоврядуванні є 30 учнів орієнтовно. Здебільшого на такі різні заходи ми залучаємо усіх по черзі, тобто спочатку п'ятьох, потім, наприклад, семеро, а потім 12, тобто таким чином все учнівське самоврядування залучається. Чому? Тому що це є просвітницька акція і для дітей це є актуальною темою наразі", — говорить жінка.

Просвітницьку кампанію "Світлячку, сяй" у школах Ужгорода проводять за проєктом громадської організації "ФОРЗА" з 7 березня. Розповіла представниця Дзвінка Білоног. За її словами, триватиме кампанія до 17 квітня цього року. "Ми скооперувалися із лідерами учнівського самоврядування міста Ужгорода та Управлінням освіти для того, щоб організувати молодь та для того, щоб нам допомогли потрапити в школи з цією кампанією. Загалом станом на сьогодні ми відвідали 5 шкіл, це 5 школа. Ми вже проводили заходи в укриттях, в класах, а також об'єднували класи. Все ж ми досягаємо свого результату: ми даємо всім дітям світловідбивачі, ми розповідаємо, чому це важливо, важливий елемент безпеки для кожного, не лише для дитини, а й для дорослих", — каже представниця.

Дзвінка Білоног каже: сценарій програми написали старшокласники. "Ми трішки корегували деякі моменти. Старшокласники розробили сценарій, розробили презентацію і один десятикласник школи нашого міста придумав гру "Світлячку, сяй". Ми всі разом написали питання, а він їх вніс у програму. Просвітницька кампанія "Світлячку, сяй" відбувається в рамках проєкту "SUMCITYNET" за програмою транскордонного співробітництва "Польща. Білорусь. Україна". Мушу зауважити, що Білорусь з лютого 2022 року виключена з цієї програми, але залишилася тільки в назві. У рамках цієї програми ми отримуємо гроші від ЄС для закупівлі роздаткових матеріалів", — ділиться жінка.

 

Просвітницька кампанія "Світлячку, сяй" для кожного класу триває 30 хвилин.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
22 березня 2023р.

Теги: учні, школярі, школа, кампанія, світлячок

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи