"Один" покажуть в Ужгороді: до перформансу до 80-річчя Петра Скунця увійшли твори різних періодів, роль грають 25 акторів (ФОТО, ВІДЕО)

Виставу-перформанс "Один" за творами лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Петра Скунця зіграють в Ужгороді 6 листопада. Виставу готують актори Закарпатського муздрамтеатру до 80-річчя з Дня народження поета.

"Один" покажуть в Ужгороді: до перформансу до 80-річчя Петра Скунця увійшли твори різних періодів, роль грають 25 акторів (ФОТО, ВІДЕО)

Актор Роман Каверзін грає роль поета Івана у віршованій виставі-перформансі "Один" за творами Петра Скунця. "Я розповідаю його історію, його життя, його творчість, те, що йому боліло, бо він був така людина широкої статі, він відчував цей світ по-іншому, тому саме в цій виставі ми хочемо донести його внутрішній світ, як він це бачив, як він бачив життя. Треба було ознайомитися з біографією, зрозуміти, що це за людина, які в нього були погляди не тільки у віршах, а і в житті, що він робив та що хотів нам сказати".

Він і Вона — цих героїв грають Ксенія Пуржаш та Дмитро Бурма. "Втілення жіночого початку, світлості, тобто коли чоловік шукає сенс життя, не може його знайти, йому сумно без жінки. Тоді з'являється жінка. Якраз я є тим початком жінки, яка освітлює все довкола. Режисер мене побачив, як світлу дівчину, світлу, яка може так само осяяти світлом. Чим надихалася? Це Адам і Єва", с каже Ксенія Пуржаш.

"Я і моя партнерка граємо в першій сцені — це відображення зародження кохання, як це відбувається, коли це чисто, коли це вперше, коли дві людини живуть собі одним життям, ніби все добре, але, як кажуть: людині потрібна людина", — каже Дмитро Бурма. "Тоді вони підсвідомо тягнуться підсвідомо одне до одного, кличуть, а коли вони зустрічаються, відбувається цей процес — хімія, його називають".

Перформанс "Один" — вистава, яку підготували актори Закарпатського муздрамтеатру з нагоди 80-річчя ужгородського поета Петра Скунця, який помер 15 років тому. "У нас у театрі започаткований цикл вистав по закарпатцях, котрі отримали звання лауреата Шевченківської премії. Першого ми поставили Дмитра Кременя, зараз Петра Миколайовича Скунця, котрого я дуже добре знав. Я 42 роки в цьому театрі і майже з перших літ, відколи я приїхав сюди, ми познайомилися і нас відбулася тісна співпраця, і в молодшого товариша з старшим була міцна дружба", — каже режисер Василь Шершун.

За його словами, триває вистава годину. Роль грають 25 акторів. У перформанс "Один" увійшли твори Петра Скунця різних періодів. "Це буде якраз поетична драма, де використані вірші його юних літ і потім використані його пізніші вірші, тобто ті, як мені здалося, які є акцентованими в його творчості. — Чому назва "Один"? — Тому що Петро Миколайович написав свою останню книгу й назвав "Один". Ця книга отримала Шевченківську премію.

Для вистави фото з домашнього архіву надала дочка Петра Скунця Наталія. "Фактично, вони самі все підготували. Єдине, що ми допомогли з фотографіями, також деякі відео давали. Ця вистава вже буде без батька, але, я думаю, у ній буде вистачати емоцій, любові, болю, страждань, зневіри. Я тільки заглянула за ширму цієї вистави, але, думаю, що Василь Васильович зумів якнайкраще зробити, бо вони ще за життя батька разом працювали", — розповіла Наталія.

Виставу "Один" за творами Петра Скунця актори зіграють 6 листопада о 18 годині на великій сцені Закарпатського муздрамтеатру.

Суспільне Закарпаття, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
05 листопада 2022р.

Теги: перформанс, Петро Скунць, Один

Коментарі

Галина 2022-11-06 / 17:57:58
Заспокойся рижа лярво

Волонтер Ка 2022-11-05 / 12:37:46
Скільки грошей вже вкрала невістка Скунця пані Ярцева Галина? На один танк би вистачило. Тягне гроші додому з каси і не стидається

В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
/ 7У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
В Ужгороді організували акцію "Фото з Патріотичним Янголом"
/ 1Прем'єр Словаччини фіцо зустрінеться з главою українського уряду Шмигалем у середу в Ужгороді
На Закарпатті суд виніс вирок чоловіку за підозрою у зґвалтуванні жінки з інвалідністю
Закарпатці відвідали могили родичів у День пам’яті померлих
В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
/ 1Прототипом 61-ї мініскульптурки в Ужгороді став полеглий на війні екскурсовод Тарас Гайдук
/ 1Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
/ 7Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
У Кам’янському на Берегівщині працює денний центр допомоги постраждали від домашнього насильства
У Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові кількох груп
Учні Ужгородського класичного ліцею долучилися до Всеукраїнського уроку єдності
/ 4Кошенята, над якими знущалися дівчата на Тячівщині, – під наглядом ветеринара
"Українська академія лідерства" провела в Ужгороді акцію для підтримки ЗСУ
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
На Мукачівщині провели йога-ретрит "Мистецтво самопізнання"
В Ужгороді актори Донецького театру представили свою 8 виставу
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
На Закарпатській обласній станції переливання бракує крові усіх груп
На Закарпатській обласній станції переливання – нестача крові усіх груп
На Закарпатті проводять екскурсії з сурдоперекладачем для людей, які втратили слух
Три роки в Мукачеві виготовляють титанові імпланти
В Ужгороді відбудеться українсько-німецька зустріч письменників "Міст з паперу"
» Всі записи