Закарпатці частіше стають жертвами вимагання, аніж добровільного хабарництва

Нещодавно у Донецьку працівники УБОП спільно з прокуратурою зафіксували рекордно великий хабар. Задокументовано факти вимагання хабара головою правління одного з найбільших підприємств Донецька у приватних підприємців.

Закарпатці частіше стають жертвами вимагання, аніж добровільного хабарництваЗатребувана сума – $720 тис. в обмін на рішення щодо купівлі ними будівельного обладнання. Об’єкт перебував на балансі підприємства, і його оціночна вартість становила 300 тис. грн. Під час отримання хабара корупціонера затримали, тепер ним займуться правоохоронці.

Тема боротьби з корупцією взагалі останнім часом стає дедалі резонанснішою. Наприклад, цими днями міністр оборони Анатолій Гриценко публічно звільнив з військової служби колишнього начальника управління капітального будівництва, полковника Олександра Волошина. Торік у листопаді полковник був затриманий на робочому місці під час отримання хабара у розмірі 580 тис. дол., які намагався передати директор компанії «Укравтоцентр» Андрій Чуба взамін на відмову від позову Міністерства оборони проти його компанії. Нині Олександр Волошин засуджений до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, суд позбавив його військового звання і права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та господарськими роботами, терміном на два роки.

Загальнонаціональне опитування громадської думки про стан корупції в Україні свідчить – найчастіше хабар вимагають у молоді, і молодь найчастіше його дає. 52% українців, яких спитали про корупцію, вважають, що її можна виправдати. Вимагання грошей в Україні відбувається вдвічі частіше, ніж добровільне хабарництво. Порівняно з жителями сусідніх областей закарпатці частіше стають жертвами вимагання (23%), аніж добровільного хабарництва (8,4%). У Волинській області жертвами вимагання є 14,7% українців, а добровільного хабарництва – 13,3%.

За результатами дослідження організації «Трансперенсі Інтернешнл», у середньому кожна українська сім’я витрачає на рік близько $160 на хабарі. У Києві, наприклад, лише минулого року було порушено понад 100 кримінальних справ проти хабарників. Найбільше відзначилися працівники освітньої сфери – проти них порушили половину всіх справ. Найбільший хабар у цій галузі – $4 тис., які принесли директору інституту кіно та телебачення під час вступних іспитів. На другому місці – державні службовці, здебільшого районних адміністрацій та управлінь. Наприклад, один із керівників відділу земельних ресурсів вимагав від місцевої мешканки за виготовлення та надання їй державного акта на право власності на земельний наділ $15 тис. Гроші свої він отримав, але тут-таки був відправлений до прокуратури. Загалом, правоохоронці рапортують – роботи у сфері боротьби з корупцією немало. І можна зробити ще більше, якщо відкриті ними справи доводити до логічного завершення. А то зі 100 столичних хабарників, на яких було відкрито кримінальні справи минулого року, жоден за ґрати так і не потрапив – Феміда обмежилася штрафами. І чому вона в нас така гуманна?..
"Народне слово"
08 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

17:51
На Мукачівщині "безправний" і в 7 разів п'яніший за норму водій "Шкоди" врізався у дві вантажівки, його пасажир загинув
20:49
У Тернові на Тячівщині 20-річний водій на Audi збив 13-річну дівчинку, що вибігла на дорогу
20:30
Переправники з Закарпаття планували заробити на 7-х "ухилянтах" за можливість переплисти ґумовим човном Тисою до Угорщини $6-7,5 тис. з кожного
01:39
Поліція затримала 23-річного жителя Чопа, який ішов містом з гранатою в руках
16:40
/ 1
На Закарпатті головний лісничий та інженер лісгоспу допустили незаконних рубок на 10,5 млн грн
11:05
/ 12
Фінансові порушення на понад 1,1 мільйона гривень виявили аудитори в освітній галузі Великоберезнянської громади
17:53
/ 1
Пенсіонера з Тячева затримали на спробі переправити до Румунії двох "водолазів"
10:40
/ 5
За фактом хуліганських дій біля ТЦК у Виноградові поліція відкрила кримінальне провадження
15:58
На Закарпатті передали ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав
15:41
Справу закарпатця, який видурив у дружини військового $10,5 тис. за "звільнення з полону", передали до суду
15:31
Через Закарпаття без декларування намагалися везти з Німеччини побутової хімії на понад мільйон гривень
14:22
Жителя Велятина на Хустщині, який п'яним зарубав свого гостя сокирою, засудили до 8 років ув’язнення
11:20
/ 4
Через контрабандні сигарети 25-річний студент позбувся на кордоні з Угорщиною свого "Мерседеса"
13:12
/ 1
Злодій із Собатина протягом кількох днів виніс із магазина в Іршаві товару на 10 тис. грн
23:16
/ 3
На Берегівщині керівник одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті системно приторговував метамфетаміном
15:04
У Ганичах на Тячівщині затримали місцевого наркоторговця
10:48
/ 1
Директору та головному бухгалтеру Карпатського біосферного заповідника повідомлено про підозру
10:44
"Безправному" водієві "під кайфом", що порушив ПДР на трасі біля Середнього на Ужгородщині, виписали штрафів на 90 тис. грн
19:29
/ 2
80-річному жителю Пилипця, що застрелив собаку, "світять" до 3 років тюрми
23:33
/ 4
В Ужгороді вслід за підрядником з Харкова про підозру в розтраті майже 3 млн грн на ремонті доріг повідомлено спеціалісту з технагляду
23:08
Cуд у Тячеві звільнив від покарання підприємця, який п'яним вдарив поліцейського
14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
» Всі новини