Апеляційним судом Закарпатської області скасовано та змінено вироки стосовно 254 осіб

27 лютого в прокуратурі Закарпатської області відбулася колегія, на якій йшлося про стан підтримання прокурорами державного обвинувачення в судах.

Апеляційним судом Закарпатської області скасовано та змінено вироки стосовно 254 осіб

Як розповів на колегії заступник прокурора області Михайло Хиля протягом 2011 року державними обвинувачами прокуратури області прийнято участь у судовому розгляді 6642 кримінальних справ, в тому числі 2519 справ – з постановленням вироків. Особисто міськрайпрокурорами  підтримано державне обвинувачення у 311 кримінальних справах.

Відкриваючи засідання колегії прокурор області дав принципову оцінку результатам роботи із зазначених питань, зокрема при додержанні конституційних прав громадян під час кримінального переслідування. Анатолій Леонідович зажадав від підлеглих прокурорів вжиття заходів щодо підвищення якості підтримання державного обвинувачення в судах. Підкреслив, що над вирішенням наявних проблемних питань правоохоронні органи повинні плідно працювати, а велика відповідальність за отримання позитивних кінцевих результатів роботи лежить на кожному працівникові.

Учасники колегії зупинилися на деяких прорахунках та недоліках на цьому напрямку прокурорської роботи, зокрема акцентувалася увага на неповному вивченню деякими прокурорами кримінальних справ перед направленням їх до суду.
Наголошувалося на засіданні колегії і на  необхідності підвищення якості підтримання державного обвинувачення, тобто сприяння у постановленні судом законних і обґрунтованих рішень. Були зауваження прокурорам і щодо недостатнього апеляційного реагування на незаконні судові рішення. Також прокурор наголошував на  тому, що треба  при визначенні міри покарання  брати  до уваги  думку потерпілих. Йшлося і про причини судової тяганини та про шляхи її усунення.

Апеляційним судом області розглянуто 611 кримінальних справ з прийняттям рішення по суті, в тому числі 22 справи – з постановленням вироків. Так, протягом 2011 року в апеляційному порядку скасовано та змінено вироки стосовно 254 осіб, в тому числі щодо 215 осіб – за апеляціями прокурорів.  

Водночас, поряд з позитивними напрацюваннями в діяльності прокурорів з питань організації підтримання державного обвинувачення ще залишилася кілька проблемних питань, які потребують принципового прокурорського реагування та першочергового вирішення.

Потребує покращення і робота щодо сприяння судам в оперативному здійсненні правосуддя та усунення причин судової тяганини. Завдяки вжитим заходам дещо вдалось покращити ситуацію в оперативності судового розгляду.  Разом з тим, деяким прокурорам районів, де у провадженні судів перебуває найбільша кількість кримінальних справ, не розглянутих понад 6 місяців, 1 та 2 років, на колегії наказали вжити додаткових заходів щодо сприяння їх розгляду у розумні строки.

Також обговорено стан роботи з розгляду і вирішення звернень та особистого прийому громадян. З доповіддю щодо цього питання виступив заступник прокурора області Іван Русин.

Колегією відзначено, що органами прокуратури вжито ряд заходів з удосконалення діяльності у цьому напрямку.  Так, у 2011 році до прокуратури області звернулося із заявами та скаргами понад 10 тисяч громадян. З них, 7371 звернення, або 73% вирішено по суті. За результатами розгляду звернень громадян органами прокуратури області у 2011 році порушено 18 кримінальних справ, внесено 56 приписів і подань, притягнуто 25 посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування до дисциплінарної відповідальності. 

Разом з цим не повною мірою забезпечено виконання вимог щодо якісного та своєчасного вирішення звернень. Не завжди належним чином вивчаються причини, які породжують скарги громадян. Потребує поліпшення організація особистого прийому громадян.

У зв’язку з наявними недоліками у роботі по питаннях, які були предметом обговорення розширеного засідання колегії були заслухані звіти окремих прокурорів міст та районів.

За напрямками прокурорської діяльності найбільше звернень (3141) вирішено з питань правозахисної діяльності, які переважно стосуються захисту конституційних прав і свобод громадян, з яких кожне восьме з питань оплати праці та кожне шосте про соціальний захист пільговиків. Понад 450  звернень стосувалися земельних правопорушень.

З метою подальшого удосконалення роботи по обговорених питаннях колегією розроблені заходи, які прийняті до виконання, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області.
 

28 лютого 2012р.

Теги: прокуратура, апеляція, обвинувачення

Коментарі

ЛАСЛО 2012-02-28 / 21:52:18
СЛЕДОВАЛО БЫ ПРОКУРАТУРЕ ОБРАТИТЬ ВНИМАНИЕ НА МЕНТОВСКОЙ БЕСПРЕДЕЛ. А ТО В УБЕЗ СОВСЕМ ЗАРВАЛИСЬ. ЕСЛИ НЕ ПЛОТИШ ЗА КРЫШУ ТО ШЮТ КРИМИНАЛ ИЗ ВОЗДУХА , А ТЫ ПОТОМ ДОКАЗЫВАЙ ЧТО НЕ ВЕРБЛЮД. ЕСЛИ БЫ ЗДЕСЬ НАВЕЛИ ПОРЯДОК ТО ЛЮДИ СКАЗАЛИ Б СПАСИБО.

правда 2012-02-28 / 16:37:26
про Виноградівський рн суд коли почуемо .Там справ таких ..........................

закон 2012-02-28 / 14:51:41
Суддів на мило.

НОВИНИ: Соціо

20:25
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 2
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
» Всі новини