Закарпатських депутатів просять не відновлювати роботу Мужіївського золоторудника.

На адресу редакції Закарпаття онлайн надійшов текст звернення до депутатів Закарпатської обласної ради, в якому висловлено стурбованість ситуацією, що склалася довкола територій Мужіївського і Берегівського золото-поліметалічного родовища та Квасівського рудного поля.

Закарпатських депутатів просять не відновлювати роботу Мужіївського золоторудника.

Звернення
громадських організацій Закарпаття до депутатів обласної ради


Шановні депутати обласної ради!

Екологічна, природоохоронна і наукова громадськість Закарпаття в черговий раз глибоко стурбована ситуацією, яка складується навколо територій Мужіївського і Берегівського золото-поліметалічного родовища та Квасівського рудного поля.

Активні дії громадськості у листопаді-грудні 2007 року уже призупинили непродумані наміри влади щодо подальшої експлуатації Мужіївського золото-поліметалічного родовища. Більше того, Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області, науковцями Ужгородського національного університету однозначно встановлено, що в результаті виробничої діяльності ТОВ «Закарпатполіметали» накопичилось сотні тисяч тон рудних відвалів і відходів, що містять вкрай шкідливі для здоров’я людини і довкілля важкі метали. Вони потрапляють до меліоративних каналів, розносяться повітрям і вже в окремих пробах води та грунту виноградників і садів Мужіївської гори концентрація важких металів значно перевищує гранично допустимі норми. Небезпечність цієї екологічної ситуації була зафіксована і на виїзному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради 8 квітня 2011 року. В рекомендаціях  Координаційної ради містились, на наш погляд, абсолютно правильні кроки і дії, зокрема, щодо обов’язкового екологічного аудиту об’єкта, нейтралізації кислих водних стоків, комплексного аналізу стану довкілля в зоні впливу підприємства, технічної експертизи дамби хвостосховища відходів, очистку та утилізацію мулу.

На жаль, жодних практичних кроків у цьому комплексі рятівних для довкілля Берегівщини заходів не зроблено. Натомість замість них маємо спробу з допомогою обласних депутатів заміни підприємства – банкрута ТОВ «Закарпатполіметали» на публічне акціонерне товариство НАК «Надра України» та ще й з проектами геолого-розвідувальних робіт поблизу міста Берегова і с.Квасово для аналогічних потреб добування золота і поліметалів.

Ми просимо відхилити усі три проекти рішень на сесію обласної ради 30 грудня 2011 року щодо погодження клопотань НАК «Надра України» і навпаки – встановити мораторій на будь-які рішення щодо експлуатації надр в мікрорегіоні Берегово-Мужієво-Квасово до проведення екологічного аудиту гірничорудних об’єктів, комплексного аналізу стану довкілля та усунення наслідків екологічного забруднення.

Екологічні злочини не мають давності. А починаються вони з колегіальних рішень місцевих рад, з допомогою яких можна сховатись від юридичної відповідальності. Але від моральної відповідальності за здоров’я  людей і знищену природу не сховається ніхто і ніколи, якими б економічними та соціальними обіцянками це не прикривалось.

 

Громадські організації екологічного спрямування Відкритого неурядового об’єднання патріотизму, духовності, доброчинства, здоров’я і розвитку «Закарпаття – третє тисячоліття» 

21 грудня 2011р.

Теги: Закарпатполіметали, золото, золоторудник

Коментарі

Masjanja 2011-12-22 / 16:29:19
Во-первых - ООО Закарпатполиметалы не накапливало отвалов. Отвалы образованы Закарпатской ГРЭ во время разведки Мужиево А во-вторых-пускай эти общественные радетели создадут рабочие места для 70-80% трудоспособного населенмя Закарпатья тогда и добывать и изучать недра особой нужды не будет

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

12:51
/ 2
У Сімері Перечинської громади рейсовий автобус перекинувся у кювет, є травмовані
11:44
У Клячанові на Мукачівщині в каналі виявили мертвого чоловіка
11:18
У Великих Ком'ятах Виноградівської громади разом з гаражем згорів Mercedes Vito
14:54
У центрі Ізи, що на Хустщині, горів Citroen C5
11:02
/ 1
У горах на Рахівщині рятувальники допомогли травмованому туристу зі Скадовська, що на Херсонщині
10:49
У Синевирі Хустського району Daewoo Lanos злетів у Тереблю, водій загинув
18:34
У Мукачеві горів Jeep Grand Cherokee, що очікував на ремонт біля СТО
17:55
У Гендеровиці на Мукачівщині в першу ж ніч вкрали знаки, що забороняють проїзд аварійним мостом
17:05
В Ужгороді врятували чоловіка, у якого під час гри у футбол зупинилося серце
15:15
У Підвиноградові 20-річний водій "Тесли" з Тросника смертельно травмував жінку, що переходила дорогу в темному місці
11:32
Ужгородські рятувальники знайшли жителя Ворочова, що заблукав у горах
11:20
У Перечині в потічку виявили мертвого чоловіка
23:10
/ 6
В Ужгороді на "БАМі" вантажівка без гальм пошкодила 5 авто, огорожі лікарень, шлагбаум і табло
14:44
35-й: На кордоні з угорщиною з Тиси дістали тіло ще одного потопельника
14:06
В аварії "Форда" в Зарічові, в якій загинув водій, травмувалися дві пасажирки – поліція
11:03
/ 1
Водій загинув: біля Зарічова Ужгородського району Ford Galaxy злетів у кювет і врізався в дерево
10:55
В Ужгороді вночі горів VW Passat
10:49
Біля Абранки Мукачівського району вантажівка Volvo перекинулася в кювет
21:19
Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки негоди, що вчора вирувала на Ужгородщині
20:45
У Чинадійові на території АЗС згоріли автоцистерна та 2 мотопомпи, пошкоджено два паливні резервуари та легковик Renault
19:18
Харків'янин, тіло якого виявили в горах на Рахівщині, раніше затримувався на Закарпатті при спробі "купити рожевий MINI Cooper"
11:20
Неподалік Великого Березного селевий потік зійшов на залізничну колію
11:13
На Ужгородщині ліквідовують наслідки підтоплення 48 дворогосподарств у 7 населених пунктах
14:30
У Голятині на Хустщині виявили потопельника, на Ужгородщині – мертвим чоловіка, що зник в лісі, а на Рахівщині – тіло в горах
13:56
У Жукові на Мукачівщині горіли сонячні батареї на даху
» Всі новини