Біля Долини нарцисів рекультивовують сміттєзвалище (ФОТО)

З року в рік влада постійно чула нарікання мешканців села Кіреші, що входить до адміністративних меж міста Хуст, щодо незадовільного вивозу сміття та функціонування сміттєзвалища, розташованого неподалік Долини нарцисів.

Біля Долини нарцисів рекультивовують сміттєзвалище (ФОТО)

Проте вивіз сміття – це лише верхівка айсберга. У той час, коли хтось домагається чистоти на своїх вулицях, жителі Кіреш, біля якого знаходиться міське сміттєзвалище, потерпають від екологічних проблем: забруднення повітря від розкладання сміття, погіршення питної води у сільських колодязях, адже перетліле сміття попадає у грунтові води з дощовою водою, а відтак у питну воду колодязів. До органів влади надходило безліч листів від ініціативної групи села, в яких проблема утилізації сміття розглядалася з усіх можливих сторін.

Ще декілька років тому Хустське звалище використовувалося не лише для вивезення сміття з міста. До нього прямували машини і з навколишніх сіл Хустського району. А це було додатковим його перевантаженням. За офіційними показниками, щомісяця на звалище звозилося понад 10000 м3 відходів. Частину, яка є прибутковою (скло, металобрухт, папір), розтягали бомжі, переносячи таким чином збудники небезпечних захворювань. Інша частина утилізувалася найпростішим методом – спалюванням. Відповідальність за пожежі на сміттєзвалищах перекладались на випадковість або зловмисників. Проте таким відмовкам житлово-комунальних служб мешканці Кіреш давно перестали вірити. Ще за часів попереднього мера міста доведені до відчаю жителі Кіреш перекривали дорогу на в’їзді до сміттєзвалища, організовували мітинги-протести.

Але проблема так і залишилася б, якби не зміна керівництва міста та нова стратегія нової влади. Перше, що було зроблено, це налагоджено роботу з українсько-австрійською фірмою «АВЕ-Україна», яка тепер забезпечує вивіз сміття, яке піддається подальшій переробці. Це також зменшило навантаження на існуюче сміттєзвалище.

Роботи по налагодженню відповідного функціонування сміттєзвалища розпочалися лише тепер за ініціативи міського голови В.Кащука та представників депутатського корпусу, які у своїх передвиборчих програмах обіцяли мешканцям села Кіреші вирішити цю проблему. Але ж потрібно розуміти, що всього бажаного за короткі терміни не домогтися. З цією метою виконкомом Хустської міської ради було замовлено проектно-кошторисну документацію в Івано-Франківському філіалі науково-дослідного інституту «Проектреконструкція». Кошторисна вартість даного проекту становить 2,178 тис грн. З бюджету на реалізацію даного проекту було виділено та освоєно два транші на суму 770 тис. грн. для проведення рекультивації території та приведення звалища до належного функціонування.

На сьогоднішній день навколо сміттєзвалища розчищено земельну ділянку площею 7,3 тис. кв.м , прокладено 175 метрів трубопроводу для функціонування дренажної системи, облаштовано колодязь для фільтра, змонтовано 4 залізобетонні колодязі для збору фільтрату, сплановано та розроблено заходи щодо вивезення твердих побутових відходів.

На перспективу планується освітлення звалища, ремонт під’їзних шляхів, благоустрій, закупівля важких машин для трамбування сміття, повідомили Закарпаття онлайн у Хустській міській раді.

15 грудня 2011р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини