Влада Закарпаття проінспектувала хід будівництва протисухотної лікарні та школи на Тячівщині (ФОТО)

У п’ятницю, 9 вересня, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко оглянули хід будівництва протитуберкульозної лікарні територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» у Нижній Апші, що на Тячівщині. Також посадовці побували на будівництві школи в селі Новоселиця. Участь в робочій поїздці взяли й заступник голови бюджетної комісії облради Володимир Чубірко, керівництво Тячівщини.

Будівництво школи с. Новоселиця
Будівництво школи с. Новоселиця

В Україні офіційно визнано, що існує епідемія туберкульозу. І Закарпаття не виняток: в області 60 випадків захворювань на 100 тисяч населення. При цьому  стабільні  показники – не більше 30 випадків.

У 2009 –тому на Тячівщині почали зводити медичний заклад, в якому лікуватимуть від туберкульозу мешканців не лише Тячівського а й  сусідніх районів. Лікарня в Нижній Апші – це перший на Закарпатті типовий проект, який повністю відповідатиме усім санітарно-епідеміолгічним нормам. Медики вважають, що в області треба створити три подібні комплекси, які б забезпечили стаціонарною допомогою усіх хворих на туберкульоз на Закарпатті. Протисухотна лікарня в Апші розрахована на 100 ліжок. Заплановано оснастити її потужною сучасною діагностичною базою.

Втім за два роки тут зведено в одному з корпусів три поверхи, в іншому – лише один. Підрядник, що виграв тендер, зголосився звести об'єкт за 13 мільйонів гривень. У 2009-тому на роботи було виділено 1,5 мільйона, у 2010-тому – 1 мільйон, у 2011-тому– 6 мільйонів.  Цьогоріч будівельники освоїли лише 1,4 мільйона. Одна з причин  затримки будівельних робіт – непорозуміння між замовником (управління капітального будівництва ОДА) та підрядною організацією. Замовник скаржиться на якість виконаних робіт, виконавець  - на відсутність належного та вчасного фінансування.  Керівництво області та району на місці намагалися з'ясувати суть проблеми.  Голова обласної ради Іван Балога  відзначив, що ця лікарня є надзвичайно необхідною для області, тому до її зведення прикута велика увага.

"Задум звести цей об'єкт є дуже доречним. Роботи почалися доволі активно, але нині темп втрачено. Цьогоріч освоєно менше третини із виділених фінансів.  Скоріш за все, цього року всіх коштів освоєно не буде, тому цілком ймовірно, що їх буде направлено на інші об'єкти. Під час огляду об'єкту суттєвих огріхів будівельників ми не побачили. Натомість є непорозуміння між замовником і виконавцем робіт. Ми запропонували варіант вирішення проблеми: протягом тижня будівельники усувають всі недоліки, й фінансування буде відновлено. В інакшому випадку буде прийнято радикальне рішення: змінимо і замовника робіт, і будівельну організацію. Громада краю потребує такої лікарні, і це питання обласного значення", - зауважив Іван Балога.

Опісля учасники робочої поїздки оглянули хід будівництва школи в селі Новоселиця. На сьогодні майже 650 дітей навчаються в трьох корпусах, яким вже понад півтора століття. Школярі навчаються у дві зміни, приміщення закладу в незадовільному стані.

 Будівництво нової школи почалося ще 30 років тому, але вже наприкінці 80-их було "заморожено". Роботи  відновили три роки тому. Загальна вартість об'єкту – 11 млн. 200 тис. гривень. Вже освоєно 9 млн. 120 тис. Основні приміщення – під дахом Наразі облаштовується спортзал. На черзі завершення внутрішніх робіт, благоустрій території. За пропозицією учасників робочої поїздки будівельники розглянуть можливість збільшення площі їдальні за рахунок зовнішніх терас. Школу, яку зможуть відвідувати 500 діток планують відкрити до кінця року, повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі Закарпатської облради.

.
 
Будівництво протисухотної лікарні с. Нижня Апша 

 

09 вересня 2011р.

Теги: протисухотний, туберкульоз, школа

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини