Мукачівський та Ужгородський замки увійшли до числа фіналістів акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци"

У загальнонаціональній акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци" визначено 21 фіналіста

Мукачівський та Ужгородський замки увійшли до числа фіналістів акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци"

У загальнонаціональній акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци", яка стартувала у 2010 році та організована Фондом Миколи Томенка "Рідна країна", визначено 21 фіналіста. За результатами регіональних презентацій та опитування експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури було визначено 7 кращих замків, 7 фортець і 7 палаців.

Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, ініціатор акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци" заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко урочисто привітав керівників цих архітектурних і культурних закладів. Зокрема, фіналістами категорії "Замки" стали Дубенський замок (Рівненська область), замок "Паланок" (Закарпатська область, Збаразький замок (Тернопільська область), Золочівський замок (Львівська область), Луцький Верхній замок (Волинська область), Олеський замок (Львівська область) та Ужгородський замок (Закарпатська область).

Кращими фортецями стали "Аккерманська" (Білгород-Дністровська фортеця в Одеській області), Генуезька фортеця у місті Судак (Крим), Кам'янець-Подільська фортеця (Хмельницька область), Київська фортеця, фортеця у Меджибожі (Хмельницька область), Хотинська фортеця (Чернівецька область) та Чигиринська фортеця - резиденція Богдана Хмельницького у Черкаській області.

Сімома найкращими палацами було визнано Алупкінський (Воронцовський) палац (Крим), Бахчисарайський (Ханський) палац (Крим), Лівадійський палац (Крим), Маріїнський палац у Києві, Метрополичий палац у Чернівцях та палац Кирила Розумовського в Батурині й Качанівський палац у Чернігівській області.

Як зазначив під час урочистостей заступник Голови ВР, ініціатор акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци" Микола Томенко, оголошення фіналістів цього проекту було визначено не випадково - напередодні 20-річчя Незалежності України, а переможців цієї акції буде оголошено 1 грудня 2011 року - в день святкування 20-річчя з дня проголошення державного суверенітету України. "20-річчію молодої України ми присвятили стародревню історію і так поєднали стару традицію і молодий вік нашої держави", - зазначив віце-спікер.

За його словами, під найкращими об'єктами в категоріях "Замки", "Фортеці" і "Палаци" експерти розглядали як історичну значимість тої чи іншої будівлі, так і архітектурну привабливість, культурну традицію і туристичну спроможність. Головною ж проблемою для всіх учасників акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци" є їх хаотичне підпорядкування різним державним структурам: деякі з них знаходяться в управлінні міністерств, інші - місцевих органів влади. "Таким чином дуже важливо вибудувати єдину державну політику та єдині стандарти підпорядкування цих об'єктів. Наша акція, зокрема, спрямована на те, щоб запропонувати державі єдині стандарти державної політики щодо цих культурних пам'яток", - наголосив М.Томенко. Він також звернув увагу на проблеми з фінансуванням замків, фортець та палаців в Україні з боку держави та недостатньої інфраструктури.

Водночас заступник Голови ВР спрогнозував, що завдяки проведенню акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци" відвідуваність туристами фіналістів цього проекту зросте мінімум на 20-30 відсотків.

Довідка. Загальнонаціональна акція "7 чудес України" була започаткована Фондом "Рідна країна" у 2007 році. Тоді за результатами акції було визначено сім історико-архітектурних чудес України, а вже за рік, у 2008 році, відбувся другий етап акції "7 природних чудес України".

У 2010 році розпочався фінал третього етапу загальнонаціональної акції "7 чудес України: замки, фортеці, палаци". За звання кращих з фортеційних та замково-палацових комплексів України боролося 138 об'єктів.

Церемонія нагородження переможців відбудеться 1 грудня 2011 року. А проголосувати за учасників цього проекту можна на сайті 7сhudec.in.ua.

Майя Заховайко, УКРІНФОРМ

22 серпня 2011р.

Теги: замок, фортеця, палац

НОВИНИ: Соціо

11:04
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
» Всі новини