Начальник ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС знає, чим займається кожен його працівник

Цього тижня виповнилось 18 років від дня заснування Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Ми вирішили поспілкуватися з підполковником міліції, Суворовим Олексієм Юрійовичем, який нещодавно очолив ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС.

Начальник ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС знає, чим займається кожен його працівник

17 років він пропрацював в міліції у Києві, а сьогодні під його керівництвом в Ужгороді працює 10 атестованих співробітників, на яких лежить завдання щодо виявлення і розкриття господарських, посадових та інших злочинів у різних сферах діяльності, на підприємствах усіх форм власності, організаціях, у фінансово-кредитній та в банківській системах.

Вони також виявляють факти хабарництва та корупції, борються з нецільовим використанням бюджетних коштів і навіть захищають інтелектуальну власність.

– На скільки мені відомо, Ви обіймаєте дану посаду усього 2 місяці. Розкажіть, в якому стані знайшли роботу відділу після попередників? 

– Стан роботи відділу за перші 4 місяці 2011 року і по оцінкам керівництва міського управління, і по оцінкам УМВС, можна оцінити як критичний. В принципі, робота зводилась до того, щоб виявляти дріб'язкові злочини в сфері економіки.

Супроводження кримінальних справ було лише формальним, тому, на жаль, не виявлялися факти хабарництва і злочини, пов'язані з земельними питаннями. На теперішній час, завдяки успіхам особового складу відділу і сумлінності в деяких позиціях, вдалося підняти рейтинг і суттєво покращити ситуацію. Не скажу, що покращилась вона на всі 100%, але є позитивні зрушення. Порушено дві кримінальні  справи по фактам вимагання хабарів. Готуються матеріали для направлення до суду.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про ці резонансні справи.

– Одна зі спав стосується житлово-комунального сектору. Затримано на гарячому начальника відділу водоканалу м. Ужгород. Справа в тому, що група осіб (працівників водоканалу) скручували лічильники. Тим самим, вони наносили збитки державі. За таку "послугу" в окремих випадках просили 1600 грн. Економії від скручених лічильників – порядку 4000 грн. 

– А самі люди, які йдуть на те, щоб, як в цьому випадку, заради економії порушити законодавство – чи вони чимось ризикують?

– Обов'язково. Коли, після проведення експертизи тих лічильників буде доведено, що вони скручені, вони повинні будуть сплатити штрафні санкції. Крім того тут передбачені як адміністративна, так і кримінальна відповідальність за внесення зміни до лічильників.

– Скажіть, будь ласка, коли в Ужгороді в останній раз на хабарництві ловили викладача вузу чи школи

– Я не можу сказати за минулі роки. Я працюю в Ужгороді усього 2 місяці. За цей час не було таких випадків. Хоча я знаю, що є люди, які вимагають за здачу іспитів і заліків кошти. Навіть збирають їх колегіально. Тим більше, в Ужгороді є чимало закладів.

Але з початку року до Відділу по боротьбі з економічною злочинністю не було жодного подібного звернення від студентів. Будуть звернення – будемо допомагати людям боротися з цим. 

– З чим пов'язана така пасивність студентства?

– Це пов'язано з двома факторами. Перший – моральний фактор. Наше суспільство має менталітет, що не дозволяє проявляти ініціативу у виявленні корупційних злочинів. Другий фактор – кожен хоче закінчити те навчання, яке вже почав. 

– З 1 липня набув чинності пакет законів про боротьбу з корупцією. Як ви вважаєте, чи допоможе це у боротьбі з хабарництвом?

– Допоможе. Є суттєві зміни і поправки в законодавстві. Можу сказати, що зроблено потенційно правильний скачок для того, щоб побороти корупцію в Україні.

– А як щодо сфери кредитування? Зараз нелегкі часи. Чи повертають ужгородці кредити?

– До речі, дуже багато заяв приходить про те, що кредити не повертаються. Загалом, це пов'язано з тим, що люди не забезпечені фінансовою підтримкою. Їм вчасно не видають зарплату. А хтось, скажімо, втратив роботу. Є суб'єктивні і об'єктивні причини і ми стараємось контролювати всі факти. Але на рівні з цим зустрічаються і шахрайські дії.

Так, по одному з банків порушено декілька кримінальних справ по внесенню неправдивих відомостей самими співробітниками банку. Вони використовували ксерокопії документів клієнтів, які зверталися до них раніше. Їм, формально, у наданні кредиту відмовляли, а пізніше сам співробітник банку використовував ці документи і одержував на них кредит. В основному, це були споживчі кредити, 5 – 7 тис грн.

– З певною періодичністю в закарпатських ЗМІ виникає також інформація про неродиві кредитні спілки, що нібито ошукують клієнтів. Скажіть, а в Ужгороді бували такі прецеденти?

– Зараз проводиться серія перевірок. Я думаю, – це будуть суттєві кримінальні справи. Збираються матеріали, де збитки  перевищують 300 – 400 тис грн. Там ціла схема. Використовуються підроблені документи, різного типу схеми для того, щоб заволодіти коштами громадян. 

– Як слідкуєте за тим, щоб ваші працівники, не приведи Господь, не спокусилися. От зловлять вони хабарника, а він і їм хабара запропонує...

– Ну, в першу чергу, кожен ранок і кожен вечір мною проводиться нарада. Я знаю, чим займається кожен мій працівник. По кожному матеріалу, що приходить, є жорсткий контроль. Більше того, моральна сторона у кожного із співробітників нашого відділу складається з того, що він бажає дослужитися до певних вершин, і щоб сім'я у них залишилась з батьком чи сином. Вони виховуються в такому руслі, що робити протизаконні дії просто неможна. Ніхто не може заставити людину переступити поріг закону, коли в нього всередині є своя мораль. 

З нагоди свята я хочу привітати співробітників і ветеранів Державної служби. Побажати їм міцного здоров'я, сімейного благополуччя, успіхів у нелегкій роботі.

А мешканцям Ужгорода я б радив звертатись до нас і не боятися. Всі ми нормальні люди і зможемо знайти спільну мову і підказати, як правильно зробити в тій чи іншій ситуації. Для цього в нас працює телефон довіри  - 615403

Аліса Квич

08 липня 2011р.

Теги: хабарництво, корупція,

Коментарі

опер 2011-07-08 / 23:46:00
А я думав, що вони займаються "вибиванням" грошей, а потім зрозумів, що займаються і безпідставним притягненням громадян до відповідальності!

НОВИНИ: Кримінал

11:05
/ 2
Фінансові порушення на понад 1,1 мільйона гривень виявили аудитори в освітній галузі Великоберезнянської громади
17:53
Пенсіонера з Тячева затримали на спробі переправити до Румунії двох "водолазів"
10:40
/ 4
За фактом хуліганських дій біля ТЦК у Виноградові поліція відкрила кримінальне провадження
15:58
На Закарпатті передали ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав
15:41
Справу закарпатця, який видурив у дружини військового $10,5 тис. за "звільнення з полону", передали до суду
15:31
Через Закарпаття без декларування намагалися везти з Німеччини побутової хімії на понад мільйон гривень
14:22
Жителя Велятина на Хустщині, який п'яним зарубав свого гостя сокирою, засудили до 8 років ув’язнення
11:20
/ 4
Через контрабандні сигарети 25-річний студент позбувся на кордоні з Угорщиною свого "Мерседеса"
13:12
/ 1
Злодій із Собатина протягом кількох днів виніс із магазина в Іршаві товару на 10 тис. грн
23:16
/ 3
На Берегівщині керівник одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті системно приторговував метамфетаміном
15:04
У Ганичах на Тячівщині затримали місцевого наркоторговця
10:48
/ 1
Директору та головному бухгалтеру Карпатського біосферного заповідника повідомлено про підозру
10:44
"Безправному" водієві "під кайфом", що порушив ПДР на трасі біля Середнього на Ужгородщині, виписали штрафів на 90 тис. грн
19:29
/ 2
80-річному жителю Пилипця, що застрелив собаку, "світять" до 3 років тюрми
23:33
/ 4
В Ужгороді вслід за підрядником з Харкова про підозру в розтраті майже 3 млн грн на ремонті доріг повідомлено спеціалісту з технагляду
23:08
Cуд у Тячеві звільнив від покарання підприємця, який п'яним вдарив поліцейського
14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
» Всі новини