Закарпатські винороби презентували свою продукцію у Словаччині

На минулих вихідних у сусідній Словаччині відбувся фестиваль меду та вина, на який завітали й винороби з нашої області. Колеги з обох країн продемонстрували зацікавленість в розвитку співпраці бджолярів та виноробів зі Словаччини та Закарпаття.

Закарпатські винороби презентували свою продукцію у Словаччині

Отже, окрім традиційних фестивальних заходів, дегустацій та розваг фестиваль передбачав і ряд зустрічей, спрямованих на розвиток туризму в регіоні Спиш та розвиток співпраці бджолярів та виноробів України та Словаччини.

Керівник "Турінформ Закарпаття", викладач кафедри туризму УжНУ Олександр Коваль розповів , що презентація досвіду Закарпаття у розвитку туризму неабияк зацікавила словацьких колег.

"На фестивалі меду та вина у "Спішській Капітулі" науковці УжНУ представили концепцію розвитку медового туризму, медових дегустаційних залів та перспектив розвитку тематичних видів туризму у транскордонному регіоні Словаччини та України. Стратегія туризму регіону Татри – Спіш визначена. Сьогодні триває робота з розробки окремих конкурентних туристичних продуктів. Наприклад, поруч з відвідинами уже традиційних об'єктів ми запропонували концепцію медового туризму, яка включає у себе відвідини дегустаційного залу, пасіки, знайомство з технологією виробництва меду, вивчення властивостей меду та продукції бджільництва. Також, туристів можна знайомити з виробництвом продукції на основі меду, наприклад медових пряників, узварів та медових напоїв. Бджолярам ми запропонували враховувати особливості ландшафту прилеглих територій з пасіками, формувати їх привабливість. Це має значний вплив на формування першого враження. Адже, якщо говорити про сільську місцевість, то непривабливість території знижує бажання туриста відвідати регіон".

Свою продукцію на фестивалі меду та вина представляли винороби з мукачівського "Медового дому" та голова спілки виноробів Закарпаття Олександр Ковач. До слова, пан Ковач сам неодноразово виступав організатором фестивалів вина в Ужгороді. "Порівнювати цей захід з нашими фестивалями доволі важко, адже він проводиться лише вдруге, тобто перебуває на початковій стадії. Цього року на ньому було представлено близько п'яти виноробів та не більше десяти бджолярів. Наші словацькі колеги зробили акцент на естетичній складовій, а також на розважальній програмі, народних колективах та ансамблях. Приємно, що продукція закарпатських виноробів припала словакам до душі, вони радо дегустували наше вино, розпитували про особливості його виготовлення та розкупили все, що ми привезли" - зауважив Олександр Ковач.  

Члени закарпатської делегації відзначають, що основною перспективою вони вважають  створення туристичних маршрутів у транскордонному регіоні, вони наголошують, що це набуде особливої популярності вже за рік, під час ЄВРО 2012.

Спільні культурні заходи допомагають закладенню передумов для формування нової платформи співпраці між експертами з туризму України та Словаччини. А розробка дієвих бізнес концепцій для бджолярів та виноробів безумовно сприятиме формуванню нової підприємницької культури обох країн.

ІІ фестиваль меду і вина "VIA REGIA" організований товариством культурного розвитку "Феман" у співпраці з Словацькою асоціацією бджолярів у Європейському домі у Спішській Капітулі.

30 червня 2011р.

Теги: фестиваль, Словаччина, вино

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини