На роздоріжжі шляхів до 3-х сіл Ужгородщини освятили Пам’ятний Хрест

Минулої неділі на роздоріжжі шляхів, що ведуть у села Кибляри, Гайдош та Пацканьово, що на Ужгородщині, був урочисто освячений Пам’ятний Хрест.

На роздоріжжі шляхів до 3-х сіл Ужгородщини освятили Пам’ятний Хрест

Здається, ще зранку до місця, що потопало в квітах, з довколишніх сіл підходили вірники, співаючи гімни во славу Ісуса Христа, Діви Марії. Піші процесії вели духовні отці громад: Благочинний протоієрей Георгій Ватрала (смт Середнє), протоієреї отець Іван Хома (с.Кибляри) та отець Іван Лях (сіл Лінці та Гайдош), о. Володимир Мучичка (с.Пацканьово).

У знаковому обрядовому дійстві взяли участь голова Ужгородської райдержадміністрації Руслан Чорнак, голова обласного Фонду інвестування об'єктів соціальної сфери та промисловості Микола Андрусь та обласний депутат Сергій Ковач.

...Урочиста мить. Освячення Пам'ятного Хреста провів Високопреосвященніший архієпископ Мукачівський та Ужгородський православної єпархії Феодор, який потім у співслужінні з секретарем єпархіального управління о.Петром Муржиком та душпастирями з довколишніх сіл служив Архієрейську Службу Божу. Велично звучить молитва священиків, яку одразу підхоплюють присутні, і все різноголосся зливається у єдине послання до Всевишнього.

Історія спорудження Пам'ятного Хреста розпочалася ще минулого року. Саме тоді Микола Андрусь разом із гендиректором ПАТ "Закарпаттяобленерго", обласним депутатом Василем Ковачем пообіцяли жителям сіл Киблярської сільради привести до ладу занедбану територію в кілька гектарів і встановити тут хрест. Від ідеї до урочистої миті освячення минуло лише кілька місяців. За цей час поступово вимальовувався загальний вигляд парку, який був закладений також завдяки іні-ціативі та безпосердній участі згаданих меценатів, активно йшли роботи зі встановлення хреста. Таким чином, спільними зусиллями саме на релігійне свято Ярнього Миколая, Пам'ятний Хрест засяяв у всій своїй красі, привертаючи увагу всіх.

За окремим ритуалом архієпископ Феодор тричі обходить хрест, окроплюючи його та вірян свяченою водою. Урочисто та велично звучать молитви на честь Святого Миколая, віри, меценатів, мирян та місцевих жителів. По завершенні таїнства обряду високопреосвященніший привітав усіх із цією знаковою подією, побажав Божої благодаті, просвітлення душ, подякував Миколі Андрусю, Василю Ковачу та підприємцю Михайлу Феделещаку за хорошу та благодатну справу, й привітав Миколу Івановича з Днем ангела. Насамкінець, під трикратний многоголосий "Аксіос!", що в перекладі з грецької мови означає "гідний", архієпископ вручив ініціаторам, меценатам, й, словом, людям з великим серцем – Миколі Андрусю, Сергію Ковачу (сину Василя Ілліча), Михайлу Феделещаку – Митрополичі грамоти з благословенням "...за старанні труди во славу Святої Церкви...", а губернатору краю Олександру Ледиді передав орден Дмитрія Ростовського.

Навзаєм, Микола Іванович, від імені відзначених, подякував високопреосвященнішому за велику честь – особистого освячення Пам'ятного Хреста, нагороди, й висловив сподівання, що кожен із жителів сіл, щораз проходячи повз цю святиню, звернеться щирими словами молитви до Всевишнього й у своєму житті керуватиметься виключно Божими заповідями, адже лише з вірою в серці та завдяки благодатним ділам людина залишає слід по собі.

"Вісті Ужгородщини"

31 травня 2011р.

Теги: хрест, Феодор

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 18
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 9
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини