Закарпатське телебачення перейде на «цифру» вже у жовтні

Про це заявив заступник генерального директора ТРК «Тиса» Олександр Герешко. Примусовий перехід на цифрове мовлення місцевих телекомпаній вже у цьому році може поховати місцеві телеканали Закарпаття. Така думка експертів галузі з приводу міжнародної угоди, відповідно до якої за 4 роки припиняється трансляція аналогового сигналу в Україні і сусідніх державах.

Закарпатське телебачення перейде на «цифру» вже у жовтні

"Те, що місцеве телебачення Закарпаття буде переведене в цифровий формат вже в цьому році я не маю жодного сумніву. Думаю, це буде жовтень місяць, – зазначив заступник генерального директора телеканалу "Тиса-1" Олександр Герешко. – Я вам більше того скажу, воно було вже у минулому році. Правда, цим займалися інші люди. Зараз у нас в країні монополісти. Лише одна компанія має право займатися цифровим телебаченням. Це товариство "Зеонбуд". До них були і інші люди. В Ужгороді вже стоїть цифровий приймач, який навіть тиждень-два працював минулого року. Зараз він задіяний не буде, бо прийшов інший провайдер і вони вже закупили німецьке обладнання досить-таки високого ґатунку. Але з моєї точки зору, на 10-15 років вони з цим вже запізнилися".

Медійник пояснив, що якби такий закон внесли 10-15 років тому, можливо, це б когось і зацікавило. А зараз низинні райони Закарпаття і міста переважно користуються кабельною мережею. Гірські райони вже давно "сидять" на супутниковому телебаченні. Третя система зараз не є надто доцільною. Тим більше, що проти того, що пропонує супутникове і кабельне телебачення, "цифра" дасть максимум 38 каналів.

Інша справа, що прийом такого сигналу залежатиме від техніки, якою володіють громадяни. Ті верстви населення, що не мають необхідних коштів, просто не зможуть приймати цифрове мовлення. Держава мала б допомогти таким людям в придбанні необхідної техніки, але, погодьмося, це малоймовірно.

"Я вважаю цей проект суто комерційним, – зазначив пан Герешко. – Таким, що дозволяє комерсантам заробляти на ньому гроші. Це дасть зробити український ефір платним. Плюс телерадіокомпанії будуть змушені платити ліцензійний збір, що є вищим за існуючу зараз плату за трансляцію в аналоговому форматі".

А підвищення плати, в свою чергу, може стати легальним способом "поховати" дрібні телерадіокомпанії на місцях: "Формально, немає жодних перепон для переходу як державними, так і приватними телеканалами на цифрове мовлення, – зазначив Герешко. – Але в реаліях, для комерційних компаній, таких як, скажімо, М-студіо, ужгородський "21 канал" чи Хустський "ТРК Хуст", розмір ліцензійного збору може виявитись занадто високим. Тож їх можуть просто, по факту, залишити в 2015 році без тих передавачів, що вони мають тепер. А якщо вони не "зайдуть" у цифру, то просто залишаться без ефіру. Можливо, вони підуть у кабель, супутник. Я цього не знаю. Але те, що вони можуть позбутися старого ефіру, це однозначно".

Крайній термін переходу на мовлення у "цифру" чітко визначений урядом: вже у 2015 року аналогове мовлення взагалі більше в Україні не існуватиме.

Тим часом у компанії "Зеонбуд" заявляють про можливість протягом перехідного періоду, який встановить Нацрада,працювати паралельно в аналоговому і цифровому форматах, повністю перевівши їх на "цифру" в 2013 році.

"Але уявіть собі, що канали мають певну суму грошей, яку сплачують за ефір аналоговий. Зараз до неї додається ще більше сума за цифровий ефір. Чи потягне ТРК таке фінансове навантаження?", – зауважив заступник генерального директора ТРК "Тиса".
 

24 травня 2011р.

Теги: мадіа, цифрове телебачення, Герешко

Коментарі

Рома 2011-05-24 / 13:02:00

да кому ******* нужен этот бред под названием канал "Тиса", полное ************!!!

НОВИНИ: Соціо

17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 1
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
» Всі новини