На Закарпатті відкриють пішохідно-туристичний пункт пропуску «Лубня-Волосате»?

2 березня 2011 року, за організаційного сприяння Великоберезнянської райради та райдержадміністрації відбулася робоча зустріч представників органів місцевого самоврядування Великоберезнянщини та повіту Леско Підкарпатського воєводства.

На Закарпатті відкриють пішохідно-туристичний пункт пропуску «Лубня-Волосате»?

У зустрічі з українського боку взяли участь наступні офіційні особи та представники зацікавлених організацій: голова постійної комісії з питань транскордонного співробітництва Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський, голова Великоберезнянської районної ради Василь Канюк, заступник голови Великоберезнянської РДА Михайло Кіндрат, заступник голови Великоберезнянської райради Василь Риган, президент Міжнародної Асоціації "МАІРР" Наталія Носа, керівник Українсько-польського центру транскордонного співробітництва Вадим Пилипенко, головний спеціаліст відділу з питань європейської інтеграції та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Іванна Касинець, голова Великоберезнянської селищної ради Богдан Кирлик.

З польського боку у зустрічі взяли участь Голова повіту Леско Марек Панько та його заступник Станіслав Желашик.

Великоберезнянський район України та повіт Леско Польщі є сусідами. І вже не перший рік підтримують партнерські стосунки. Але щоб приїхати на Великоберезнянщину польським партнерам доводиться долати сотні кілометрів через Львівську область або Словаччину.

Тому не випадково учасники зустрічі приділили значну увагу проблемі відкриття та розбудови нового пункту пропуску "Лубня-Волосате" на закарпатській ділянці українсько-польського кордону. Відкриття такого пункту переходу створило б умови для розвитку взаємовигідного партнерства між прикордонними територіями Закарпаття та Підкарпатського воєводства, для сталого розвитку обох регіонів на основі конкурентоздатності, доступності територій, підвищення інвестиційної привабливості, розвитку ринку людських ресурсів, підвищення рівня життя населення. Це сприяло б також покращенню соціально-економічного розвитку у регіоні по обидві сторони кордону України та Польщі, розвитку інфраструктури, що у свою чергу привабило б потенційних інвесторів, підвищило рівень життя населення прикордонних територій, підвищило б ефективність використання їх туристичних та природних ресурсів.

Однак це питання досі з боку польської сторони залишається невизначеним, а тому заважає вирішенню інших напрямів співпраці, підготовки та реалізації спільних проектів як у галузі туризму, екології, соціальної сфери, так і культурно-освітньої діяльності.

Голова повіту Леско Марек Панько підтримав ініціативи української сторони, що стосуються необхідності прийняття міжурядового рішення щодо відкриття нового пункту пропуску на українсько-польській ділянці кордону, сумісне проведення культурних, спортивних та освітніх заходів, співпрацю у розвитку пішого, велосипедного, кінного туризму, а також сумісної організації та проведення Днів добросусідства "Україна-Польща". Зі свого боку, польська сторона запропонувала використати можливості фінансового інструменту Європейського Союзу, Програму транскордонного співробітництва "Польща-Білорусь-Україна 2007-2013" та залучити інвестиції до Великоберезнянського району з метою покращення інфраструктури доріг та туристичної привабливості регіону.

Михайло Кічковський як голова комісії з питань транскордонного співробітництва Закарпатської обласної ради та голова Ради "Карпатського Єврорегіону" звернув увагу на важливість розбудови прикордонної інфраструктури для транскордонного співробітництва між регіонами України та Польщі та для реалізації європейської політики партнерства, в тому числі і для реалізації рішень Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи щодо сталого розвитку Карпат.

У зв'язку з цим сторони домовилися інтенсифікувати роботу щодо транскордонної співпраці та вирішення питання відкриття пішохідно-туристичного пункту пропуску "Лубня-Волосате".

Іван Діус

03 березня 2011р.

Теги: транскордонне співробітництво, Польща

НОВИНИ: Соціо

21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 52
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
» Всі новини