Закарпаття продовжить співпрацю з чеською Височіною (ФОТО)

Сьогодні голова Закарпатської обласної ради Іван Балога прийняв представників краю Височіна Чеської Республіки, на чолі з депутатом крайової ради, керівником відділу регіонального розвитку інж. Мартіном Гиски. У складі чеської делегації були також член Постійної конференції та благодійного фонду «ВІЗА» Йозеф Недвед та член благодійного фонду «ВІЗА» Василь Самандрула.

Закарпаття продовжить співпрацю з чеською Височіною (ФОТО)

У зустрічі взяли також участь голова постійної комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва Михайло Кічковський, депутат обласної ради, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму ОДА Ернест Нусер та координатор благодійного фонду "ВІЗА" в Закарпатті Борис Качур. Іван Іванович привітав представників краю Височіна з Різдвом Христовим та наступаючим Новим Роком і висловив вдячність депутатам, керівництву краю за бажання і надалі розвивати співпрацю з нашою областю.

Нинішнього року за рахунок реалізації спільних проектів з краєм Височіна у с. Стужиця Великоберезнянського району розпочато облаштування дитячого садочка у недобудованому житловому будинку, реконструкція якого має бути завершена у 2011 році. В с. Нове Давидково Мукачівського району – чеські партнери допомогли капітально відремонтувати лікарську амбулаторію сімейної медицини. На Міжгірщині – замінити вікна та двері у лікарні с. Колочава, 8 ФАПах, у 1 клубі та 1 бібліотеці. У селі Широке, що на Виноградівщині перекрито дах, замінено вікна на теплозберігаючі та вхідні двері сільської ЗОШ І-ІІІ ст. На Рахівщині, у селі Лазещина, вони допомогли реконструювати приміщення обласного еколого-натуралістичного центру. У селі Богдан профінансували будівництво центру соціального захисту малозабезпечених дітей. Чеські партнери доклали своїх зусиль і до реконструкції Мукачівського замку „Паланок", облаштувавши музейну кімнату історії періоду перебування Закарпаття у складі Чехословаччини.

Всього через фонд "Віза" край Височіна у 2010 році на виконання програми співробітництва із Закарпаттям інвестував понад 1, 4 млн. гривень Мартін Гиски передав голові обласної ради вітання і запрошення взяти участь у прем'єрі фільму "Микола – знову в Колочаві" за романом Івана Ольбрахта, які були з вдячністю прийняті. Він також проінформував про рішення ради краю Височіна щодо виділення в бюджеті на 2011 рік знову 5 млн. чеських крон на співпрацю із Закарпаттям. При цьому чеські гості акцентували свої побажання, щоб 20 відсотків цих коштів було використано на реалізацію гуманітарних, культурних проектів з розширення зв'язків. Також було висловлено пропозиції керівництва та депутатів краю Височіна, щоб у 2011 році спрямувати основну частину коштів на спільні інвестиційні проекти, які мають важливе соціальне значення: реконструкція дошкільних, освітніх та медичних закладів у менш розвинутих районах та з врахуванням наслідків недавньої повені.

Іван Балога запевнив, що ці побажання буде враховано і уже найближчим часом чеській стороні передано пропозиції щодо реалізації спільних проектів, включених у план соціально-економічного розвитку області на 2011 рік та забезпечених фінансовими ресурсами.

Михайло Кічковський висловив пропозицію розширити співпрацю на рівні територіальних громад. За прикладом міст Ужгород та Їглава уже є наміри найближчим часом підписати угоду про співпрацю міст Мукачево та Гавлічків Брод, між рядом інших муніципалітетів.

Іван Діус, прес-служба Закарпатської облради

27 грудня 2010р.

Теги: Височіна, Чеська Республіка, транскордонний, співпраця

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 5
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини