Колишній колгоспний будинок без газу та гарячої води. Тут і живе молодий фермер з Німеччини. Мішель приїхав на Закарпаття два роки тому. Місцеві жителі спочатку не вірили, що іноземець витримає випробування українськими сільськими буднями.
"Я казав - ми будемо доїті, робіти твердий сир. А баба подивитися на мене І Казати: "О, Міша, ти не можеш доїті буйволів, ти - німець", - розповідає Мішель Якобі.
Але труднощі Мішеля не зламали. Верхи на коні він об'їжджає своє стадо - як справжній ковбой. Місцеві жителі тепер раді, що хоч хтось взявся за розведення буйволів. Німецький фермер фактично відродив вікову традицію. Ще у вісімдесятих у Стеблівці налічувалося триста буйволів. З роками перестали займатися їх розведенням. Завдяки Мішелю ситуація починає змінюватися.
Це найбільше стадо буйволів у України. Тут двадцять вісім тварин. У дорослих дуже грізний вигляд, чужинців до себе не підпускають. Подружитися можна хіба що з молодими буйволами, пригостивши їх яблуком.
Це тварини норовливі. Тільки через два місяці після знайомства з господарем буйволиця починає давати молоко. Багато закарпатці так і не чекають цього моменту - продають тварин на забій. Мішель був в шоці, коли дізнався про це і став скуповувати буйволів за гроші, зібрані у європейських благодійників. Каже: секрет його успіху - в особливому підході до непростих тваринам.
"Коли людина розмовляє, гладить, ніжно ставиться до тварини, воно це відчуває і стає доброзичливим. Буйвол розумний, як собака. Ці тварини і молоко дають, і в господарстві їх можна використовувати", - розповідає німецький фермер.
Азарт Мішеля підтримала киянка Оля. Після отримання економічної освіти кохана дівчина фермера змінила столичне життя на сільське. Каже - не прогадала.
За її словами, більшість молодих людей звідси їдуть працювати в Чехію , Як на мене, вони просто не бачать тих можливостей, які є тут. Можна створити Власний бізнес, з розведення буйволів, продажу молока, з виробництва сиру.
Тепер Мішель та Ольга думають, як розвивати господарство. Поки заробляють на продажу молока. Один літр коштує десять гривень. Грошей вистачає лише на утримання стада. Але в найближчих планах - навчитися виробляти кефір і йогурт. А головне - сир, справжню моцарела, яку роблять саме з молока буйволиць.
Марина Коваль, Юрій Ковальов, "Подробиці", Телеканал "Інтер"