До Дня міста Вінниця головну страву - бика на вертилі готував закарпатець

”Уже штук 30 таких биків зробив”, - каже 29-річний Крістіан Варга із села Іванівка Берегівського району Закарпаття. У Вінниці на День міста він запікає на вертелі цілого бика. Приготувати м’ясо його запросили знайомі з ресторану ”Диканька”.

До Дня міста Вінниця головну страву - бика на вертилі готував закарпатець

Крістіан відрізає тонкий шматочок телятини, пробує на смак. Каже, таку страву часто замовляють на весілля. По всій довжині тушки видно поперечні надрізи. Їх роблять, аби м'ясо краще просмажилося. З оприскувача Крістіан скроплює засмажені боки пивом.

- Вийде соковитіше, - примовляє. - Пиво найліпше смакує до телятини. Навіть як шашлики робити з бика, то краще в пиві замочувати. В яловичині сала немає, то при запіканні м'ясо буде жосткувате, сухе. А так - м'яке і сочне. Оці кусочки із задньої ноги дуже смачні. Але щоб подавати, треба ще окремо їх прожарити, бо твердуваті.

Готувати бика Крістіан Варга почав п'ять днів тому.

- Спочатку бика запацував (натер. - ГПУ). Для цього взяв усяких приправ, часник, сіль, трави різні. Води - літрів із 25, якщо бик кілограмів на 400. Шприцом нашпигував у м'ясо маринад. Зверху ще гірчицею добряче натер. Загорнув фольгою. Щоб добре обмотати, пішло метрів із 70. Тримав п'ять діб у холодильнику при нулю градусів.

Коли тушка замаринувалася, фольгу знімають і окроплюють пивом.

- Відкривали в два часа дня ще вчора, починали смажити у шість вечора. Розпалювали не дрова, а деревне вугілля. Інакше вийдуть угольки, а не м'ясо.

Тетяна Щербатюк, Gazeta.ua

08 жовтня 2010р.

Теги: бик, страва, закарпатець, День міста

НОВИНИ: Соціо

12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 1
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 2
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 54
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 11
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
» Всі новини